Το αρχαίο πλάσμα με το πανάκριβο μπλε αίμα που σώζει εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές κινδυνεύει

Το αρχαίο πλάσμα με το πανάκριβο μπλε αίμα που σώζει εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές κινδυνεύει Facebook Twitter
0

Λίγοι άνθρωποι στον κόσμο γνωρίζουν ότι η ευημερία τους μπορεί να εξαρτάται μία ημέρα από ένα καβούρι με αλλόκοσμη εμφάνιση που όμως σήμερα αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη απειλή εδώ και 450 εκατομμύρια χρόνια παρουσίας του στον πλανήτη.

Η Ξιφόσουρα ή γνωστό ως καβούρι-πέταλο, επέζησε σε τέσσερις προηγούμενες μαζικές εξαφανίσεις, αλλά τώρα απειλείται από τη φαρμακευτική βιομηχανία, τις αλιευτικές δραστηριότητες των ψαράδων, την απώλεια οικοτόπων και την αλλαγή του κλίματος.

Πριν από τρεις δεκαετίες, αυτό το ζωντανό απολίθωμα μπήκε στη λίστα των απειλούμενων ειδών, αλλά σήμερα κινδυνεύει με εξαφάνιση και μαζί του θα χαθούν πολύτιμα μυστικά του για τον άνθρωπο.

Το αίμα του με βάση το χαλκό περιέχει τον πιο ευαίσθητο δείκτη των βακτηρίων που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ, το lyzate limeus amoebocyte.

Το χαρακτηριστικού μπλε χρώματος λύμα, είναι ζωτικής σημασίας για τον εντοπισμό μολυσματικών παραγόντων στον ιατρικό εξοπλισμό πριν από τις χειρουργικές επεμβάσεις, εξαρτήματα του βηματοδότη και πολλούς εμβολιασμούς.

Αυτό σημαίνει ότι το επεξεργασμένο λύμα από το αίμα του καβουριού είναι τώρα ένα από τα πιο πολύτιμα υγρά στη Γη, με αναφερόμενη τιμή μεταξύ 35.000 και 60.000 δολαρίων ανά γαλόνι.

Το αρχαίο πλάσμα με το πανάκριβο μπλε αίμα που σώζει εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές κινδυνεύει Facebook Twitter
Η διαδικασία αποστράγγισης του αίματος του καβουριού
Το αρχαίο πλάσμα με το πανάκριβο μπλε αίμα που σώζει εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές κινδυνεύει Facebook Twitter

Οι αμερικανικές φαρμακευτικές εταιρείες αλιεύουν περισσότερα από 430.000 από αυτά τα πλάσματα κάθε χρόνο, τρυπούν το κέλυφος κοντά στην καρδιά, αποστραγγίζουν το 30% του αίματος και στη συνέχεια τα επιστρέφουν στη φύση. Μελέτες δείχνουν ότι μεταξύ 5% και 20% των καβουριών πεθαίνουν σε αυτή τη διαδικασία και τα θηλυκά που επιβιώνουν δυσκολεύονται να αναπαραχθούν.

Πολλοί περισσότερα σκοτώνονται από την αλιεία και ο πληθυσμός μειώθηκε επίσης ως αποτέλεσμα της παράκτιας ανάπτυξης και της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η δημιουργία προστατευόμενων περιοχών και η εισαγωγή περιορισμών συγκομιδής δολωμάτων βοήθησε τους πληθυσμούς να ανακάμψουν εν μέρει στον κόλπο Delaware, αλλά η συγκομιδή μεταφέρθηκε σε άλλους τομείς όπως η Νέα Αγγλία.

Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι οι αριθμοί τους από την ανατολική ακτή των ΗΠΑ θα μειωθούν κατά 30% τις επόμενες δεκαετίες.

Η μείωση των τριών ασιατικών υποείδων του προβλέπεται να είναι ακόμα ταχύτερη, επειδή τα καβούρια πωλούνται για φαγητό μετά τη συγκομιδή του αίματος.

Ο κ. Mike Schmidtke από την επιτροπή θαλάσσιας αλιείας δήλωσε ότι το κύριο πρόβλημα για τα καβούρια ήταν η μείωση της ποιότητας ή της διαθεσιμότητας των ακτών που χρησιμοποιούν για αναπαραγωγή.

Οι επικριτές λένε ότι οι ρυθμιστικές αρχές είναι πολύ στενά συνδεδεμένες με τη φαρμακευτική βιομηχανία, γεγονός που παρεμποδίζει τις προσπάθειες περιορισμού των αλιευμάτων.

Οι βιοϊατρικές εταιρείες προσπαθούν επίσης να αναπτύξουν ένα συνθετικό υποκατάστατο για το προϊόν λύσης, αλλά δεν έχουν ακόμη επιτύχει την έγκριση αυτών των δοκιμών από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων.

Ο Thomas Novitsky από την Ένωση Συντήρησης Καβούρι Horseshoe δήλωσε ότι οι εργαστηριακές εναλλακτικές λύσεις θα έχουν αμελητέο αντίκτυπο. Καλύτερα, είπε, ήταν μια βελτίωση στις πρακτικές συγκομιδής, ισχυρότερη προστασία των ενδιαιτημάτων και αυστηρότερους περιορισμούς στη χρήση του καβουριού ως δόλωμα.

Η βιοϊατρική βιομηχανία που εκμεταλλεύεται τα καβούρια έχει τεράστια κέρδη και φέρεται να μην υποστηρίζει τις προσπάθειες διατήρησης του είδους. Αυτές οι πρακτικές, σε συνδυασμό με τις νέες απειλές της μόλυνσης, δημιουργούν προβλέψεις για ένα ζοφερό μέλλον.

Μια λεπτομερής έρευνα θα ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2019, αλλά η τύχη του είδους είναι μέρος μιας ευρύτερης εικόνας της φυσικής παρακμής των περισσότερων άγριων ειδών σε όλο τον κόσμο.

Η έκθεση του ΟΗΕ αναφέρει ότι το 30% του φυσικού κεφαλαίου άγριας ζωής στον κόσμο έχει χαθεί από το 1972.

Ο κίνδυνος να καταστρέφει ο φυσικός πλούτος που δημιουργήθηκε εδώ και εκατομμύρια χρόνια για να δημιουργήσει βραχυπρόθεσμο εισόδημα, είναι ορατός.

Παρά τις προειδοποιήσεις αυτές, το καβούρι αναμένεται στο άμεσο μέλλον να γίνει ακόμη μεγαλύτερο θύμα εκμετάλλευσης από τον άνθρωπο καθώς το αίμα του θα γίνει αντικείμενο περισσότερων ιατρικών μελετών, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πιο γαλανά νερά τα έχει μια παραλία στην Αλβανία - Πέντε ελληνικές στη δεκάδα

Περιβάλλον / Τα πιο γαλανά νερά τα έχει μια παραλία στην Αλβανία - Πέντε ελληνικές στη δεκάδα

Πλέον μπορεί κάποιος να δει πού βρίσκεται η παραλία με το πιο γαλάζιο νερό στον κόσμο, χάρη σε έναν νέο κατάλογο που συνέταξε η εταιρεία ενοικίασης πολυτελών κατοικιών CV Villas
NEWSROOM