Το «ακέφαλο τέρας κοτόπουλο» κατεγράφη για πρώτη φορά στα βάθη του νότιου ωκεανού

Το «ακέφαλο τέρας κοτόπουλο» κατεγράφη για πρώτη φορά στα βάθη του νότιου ωκεανού Facebook Twitter
0

Ένα πλάσμα που είναι γνωστό ως «ακέφαλο τέρας κοτόπουλο» έχει κινηματογραφηθεί στον Νότιο Ωκεανό για πρώτη φορά χρησιμοποιώντας τεχνολογία υποβρύχιων καμερών που αναπτύχθηκε από Αυστραλούς ερευνητές.

Το πλάσμα, που είναι ένα είδος ολοθούριου, αυτό που κοινώς ονομάζουμε θαλάσσιο αγγούρι, εντοπίστηκε στην ανατολική Ανταρκτική και είναι η πρώτη φορά που το είδος καταγράφεται στην περιοχή.

«Κάποιο από το υλικό που παίρνουμε πίσω από τις κάμερες είναι εκπληκτικό και συμπεριλαμβάνει είδη που δεν έχουμε δει ποτέ σε αυτό το μέρος του κόσμου», δήλωσε ο επικεφαλής του προγράμματος Dirk Welsford.

Το ολοθούριο, με επιστημονική ονομασία «Enypniastes eximia» έχει παρατηρηθεί μόνο στον Κόλπο του Μεξικού στο παρελθόν και καταγράφηκε στον Νότιο Ωκεανό με κάμερες που αναπτύχθηκαν από το τμήμα μελέτης υδάτων Australian Antarctic Division.

Τα δεδομένα που συλλέγονται από τις κάμερες παρουσιάζονται στην ετήσια συνάντηση της επιτροπής για τη διατήρηση της θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας της Ανταρκτικής που ξεκινά τη Δευτέρα.

Ο επίτροπος της Αυστραλίας για τη συνάντηση θα προωθήσει της δημιουργία μιας νέας προστατευόμενης περιοχής της ανατολικής Ανταρκτικής.

«Ο νότιος ωκεανός φιλοξενεί μια απίστευτη αφθονία και ποικιλία θαλάσσιας ζωής, συμπεριλαμβανομένων  εμπορικά περιζήτητων ειδών, η συγκομιδή των οποίων πρέπει να γίνεται προσεκτικά για τις επόμενες γενιές», ανέφερε η επίτροπος Gillian Slocum.

Η επιτροπή θα παρουσιάσει επίσης προτάσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ