Νέες εικόνες από drone από τη λίμνη του Μόρνου: Σε χαμηλά επίπεδα παρά τις βροχές

ΜΟΡΝΟΣ ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ ΣΤΑΘΜΗ ΝΕΡΟΥ Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Η λίμνη του φράγματος του Μόρνου, από το οποίο εξασφαλίζει την παροχή νερού, βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, παρά τις βροχοπτώσεις.

Η λειψυδρία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα της εποχής μας, καθώς η κλιματική αλλαγή, η υπερεκμετάλλευση των υδάτινων πόρων και η ρύπανση οδηγούν σε σοβαρή μείωση των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού.

Οι παρατεταμένες περίοδοι ανομβρίας και οι αυξημένες θερμοκρασίες προκαλούν πτώση της στάθμης των ποταμών και των λιμνών, επηρεάζοντας την ύδρευση, τη γεωργία και τα οικοσυστήματα. Η χώρα, αν και θεωρείται σχετικά πλούσια σε υδάτινους πόρους, αντιμετωπίζει προβλήματα λειψυδρίας σε πολλές περιοχές, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες.

Η λίμνη Μόρνου, που βρίσκεται στη Φωκίδα, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα υδάτινου ταμιευτήρα μεγάλης σημασίας για την Ελλάδα και κυρίως για την Αθήνα. Δημιουργήθηκε τεχνητά στις αρχές της δεκαετίας του 1980 με την κατασκευή του φράγματος του Μόρνου και αποτελεί τον βασικό ταμιευτήρα που υδρεύει την Αθήνα και μεγάλο μέρος της Αττικής.

Το νερό της προέρχεται κυρίως από τα βουνά της Γκιώνας και του Βαρδουσίων, ενώ το φράγμα συγκρατεί τα νερά του ποταμού Μόρνου δημιουργώντας μια εντυπωσιακή λίμνη μέσα σε ένα φυσικό τοπίο σπάνιας ομορφιάς.

Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, η στάθμη της λίμνης έχει παρουσιάσει σημαντική πτώση λόγω των μειωμένων βροχοπτώσεων, προκαλώντας ανησυχία, καθώς η λίμνη αποτελεί κρίσιμη πηγή ύδρευσης για εκατομμύρια ανθρώπους.

Το πρακτορείο Eurokinissi δημοσίευσε φωτογραφίες που ελήφθησαν από drone:

μορνος Facebook Twitter
μορνος Facebook Twitter
μορνος Facebook Twitter
μορνος Facebook Twitter
μορνος Facebook Twitter
μορνος Facebook Twitter
μορνος Facebook Twitter
μορνος Facebook Twitter
μορνος Facebook Twitter
μορνος Facebook Twitter
μορνος Facebook Twitter
μορνος Facebook Twitter
μορνος Facebook Twitter
μορνος Facebook Twitter
Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΙ ΠΑΝΤΟΤΙΝΑ ΧΗΜΙΚΑ

Περιβάλλον / Πιγκουίνοι σε ρόλο «τοξικολόγων» εντόπισαν «παντοτινά χημικά» σε απομακρυσμένη περιοχή

Νέα επιστημονική έρευνα αποκαλύπτει ότι ακόμη και σε απομονωμένες περιοχές του πλανήτη, όπως οι ακτές της Παταγονίας, τα λεγόμενα «παντοτινά χημικά» έχουν ήδη διεισδύσει στην άγρια ζωή
THE LIFO TEAM
ΦΑΛΑΙΝΑ ΗΠΑ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ

Περιβάλλον / Νεαρή γκρίζα φάλαινα πέθανε αφού κολύμπησε σε ποτάμι στην Ουάσινγκτον

Γκρίζα φάλαινα βρέθηκε νεκρή στην Ουάσιγκτον, αφού διένυσε δεκάδες χιλιόμετρα μέσα σε ποτάμι, σε ένα περιστατικό που οι επιστήμονες συνδέουν με την έλλειψη τροφής και τη γενικότερη κρίση που αντιμετωπίζει το είδος
THE LIFO TEAM
ΚΛΙΜΑ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΚΥΛΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Περιβάλλον / Έρευνα: Οι άνθρωποι υποτιμούν τις επιπτώσεις των πράξεών τους στο κλίμα - Ποιος ο ρόλος των σκυλιών

Παρά την αυξανόμενη ανησυχία για την κλιματική αλλαγή, οι περισσότεροι άνθρωποι φαίνεται να παρερμηνεύουν ποιες καθημερινές τους επιλογές έχουν πραγματικά τη μεγαλύτερη επίδραση στο περιβάλλον, με τις πιο σημαντικές να υποτιμούνται
THE LIFO TEAM