Φεστιβάλ Βενετίας 2020: Η Κέιτ Μπλάνσετ θα είναι πρόεδρος της κριτικής επιτροπής

Φεστιβάλ Βενετίας 2020: Η Κέιτ Μπλάνσετ θα είναι πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Facebook Twitter
Η Κέιτ Μπάνσετ ανακοινώθηκε ως η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής στο Φετινό Φεστιβάλ της Βενετίας.
0

H Κέιτ Μπλάνσετ θα είναι πρόεδρος της κριτικής επιτροπής στο 77ο Φεστιβάλ της Βενετίας που διεξάγεται από τις 2 έως τις 12 Σεπτεμβρίου 2020.

Πρόκειται για την τρίτη γυναίκα σε διάστημα τεσσάρων χρόνων που κατέχει τη συγκεκριμένη θέση - μετά από έντονες επικρίσεις προς το θεσμό για την περιορισμένη συμμετοχή γυναικών. 

Στο περυσινό φεστιβάλ πρόεδρος της κριτικής επιτροπής ήταν η σκηνοθέτης Λουκρέσια Μαρτέλ από την Αργεντινή ενώ το 2017 η ηθοποιός Άνετ Μπένινγκ.

«Κάθε χρόνο περιμένω με αδημονία τις επιλογές στη Βενετία και κάθε χρόνο είναι αναπάντεχες και ξεχωριστές. Αυτό της Βενετίας είναι ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά κινηματογραφικά φεστιβάλ του κόσμου - για γιορτή για το μέσο που προκαλεί και εμπνέει, αυτό που είναι το σινεμά σε όλες του τις μορφές. Και είναι προνόμιο και χαρά να είμαι εγώ φέτος πρόεδρος της επιτροπής» τόνισε η Μπλάνσετ μετά την σχετική ανακοίνωση.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Φεστιβάλ, Αλμπέρτο Μπαρμπέρα εξήρε την Μπλάνσετ, όχι μόνο για την υποκριτική της δεινότητα, αλλά και την ανθρώπινη ποιότητα και την ανθρωπιστική της δράση. Χαρακτηριστικά τόνισε: «Η Κέιτ Μπλάνσετ δεν είναι απλώς ένα ίνδαλμα τού σύγχρονου κινηματογράφου, που έχει επιλεγεί από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες τα τελευταία 20 χρόνια και λατρευτεί από τους κινηματογραφόφιλους κάθε είδους σινεμά. Η αφοσίωσή της στο καλλιτεχνικό, στο ανθρωπιστικό πεδίο, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος, όπως και η στάση της υπέρ της χειραφέτησης των γυναικών σε μία κινηματογραφική βιομηχανία που συνεχίζει με τους όρους των ανδρών, την έχει αναδείξει σε μία έμπνευση για την κοινωνία στο σύνολό της. Το έντονο υποκριτικό ταλέντο της, σε συνδυασμό με τη μοναδική ευφυΐα της και το ειλικρινές πάθος της για το σινεμά, αποτελούν τα ιδανικά χαρακτηριστικά για τον πρόεδρο της κριτικής επιτροπής».


Δεν είναι η πρώτη φορά που η 50χρονη ηθοποιός γίνεται πρόεδρος κριτικής επιτροπής. Το 2018, κατά το 71ο Φεστιβάλ των Καννών, ήταν και πάλι στην ίδια θέση.

Με πληροφορίες από Variety/AFP

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δύο αγόρια σε ένα δάσος με γύπες: η νεότητα της Βενεζουέλας σε ένα φωτογραφικό βιβλίο

Πολιτισμός / Δύο αγόρια σε ένα δάσος με γύπες: η νεότητα της Βενεζουέλας σε ένα φωτογραφικό βιβλίο

Στο Venezuelan Youth, η Silvana Trevale φωτογραφίζει παιδιά και εφήβους στη Βενεζουέλα μακριά από τα συνηθισμένα κλισέ της κρίσης: μέσα στην ομορφιά, την αγωνία, την πρόωρη ενηλικίωση και την επιθυμία μιας γενιάς να μη χαθεί.
THE LIFO TEAM
Soufiane Ababri: ο καλλιτέχνης που ζωγραφίζει την queer επιθυμία από το κρεβάτι

Πολιτισμός / Soufiane Ababri: ο καλλιτέχνης που ζωγραφίζει την queer επιθυμία από το κρεβάτι

Με αφορμή τη συμμετοχή του στο House of Nisaba του Moderna Museet, ο Soufiane Ababri επιστρέφει στο προσκήνιο με μια ζωγραφική φτιαγμένη από κρεβάτια, χρωματιστά μολύβια, queer σώματα, ανδρική ευαλωτότητα και μετα-αποικιακή μνήμη.
THE LIFO TEAM
Όταν το πρόσωπό σου γίνεται sex tape: η Meena Kandasamy γράφει για τη νέα διαπόμπευση των γυναικών

Πολιτισμός / Όταν το πρόσωπό σου γίνεται sex tape: η Meena Kandasamy γράφει για τη νέα διαπόμπευση των γυναικών

Στο νέο μυθιστόρημα της Meena Kandasamy, μια γυναίκα βλέπει το πρόσωπό της να κυκλοφορεί σε ένα ψεύτικο sex tape. Το Fieldwork as a Sex Object μιλά για deepfakes, online διαπόμπευση και τη μισογυνική βία της ψηφιακής εποχής.
THE LIFO TEAM
Ο Γουίλεμ Νταφόε φέρνει στην Αθήνα έναν Ίψεν για την εποχή της δυσπιστίας

Πολιτισμός / Ο Γουίλεμ Νταφόε φέρνει στην Αθήνα έναν Ίψεν για την εποχή της δυσπιστίας

Ο Γουίλεμ Νταφόε συμμετέχει στις 24 Ιουνίου, στο SNF Nostos 2026, σε σκηνική ανάγνωση του «Εχθρού του Λαού» του Ίψεν, ενός έργου για την αλήθεια που γίνεται απειλή όταν συγκρούεται με την εξουσία, το χρήμα και την κοινή γνώμη.
THE LIFO TEAM
Όταν η Σοφία Λόρεν ζούσε ανάμεσα στους πίνακες του Φράνσις Μπέικον

Πολιτισμός / Όταν η Σοφία Λόρεν ζούσε ανάμεσα στους πίνακες του Φράνσις Μπέικον

Με αφορμή την επανακυκλοφορία σπάνιων εικόνων από τη φωτογράφηση της Vogue στη Villa Ponti, ξανανοίγει η ιστορία της εντυπωσιακής συλλογής έργων του Φράνσις Μπέικον που είχαν η Σοφία Λόρεν και ο Κάρλο Πόντι: ένα σπίτι όπου το ιταλικό glamour, η οικογένεια, η αγορά τέχνης και τα παραμορφωμένα σώματα του Μπέικον έζησαν για λίγο μαζί.
THE LIFO TEAM
Οι Βερσαλλίες ξανάφτιαξαν το υπνοδωμάτιο του Λουδοβίκου ΙΣΤ΄ από ένα κομμάτι ύφασμα

Πολιτισμός / Οι Βερσαλλίες ξανάφτιαξαν το υπνοδωμάτιο του Λουδοβίκου ΙΣΤ΄ από ένα κομμάτι ύφασμα

Ύστερα από 40 χρόνια ερευνών, καθυστερήσεων και ανατροπών, το ιδιωτικό υπνοδωμάτιο του Λουδοβίκου ΙΣΤ΄ άνοιξε ξανά στο Παλάτι των Βερσαλλιών, ανακατασκευασμένο σχεδόν από το μηδέν.
THE LIFO TEAM
Ποιος είναι ο Panayotis Pascot, ο Γάλλος κωμικός με το ελληνικό όνομα που γεμίζει θέατρα;

Πολιτισμός / Ποιος είναι ο Panayotis Pascot, ο Γάλλος κωμικός με το ελληνικό όνομα που γεμίζει θέατρα;

Στα 27 του, ο Panayotis Pascot γεμίζει θέατρα στη Γαλλία, έχει γράψει best seller για την κατάθλιψη, την οικογένεια και την ομοφυλοφιλία του, και ετοιμάζεται να ανεβάσει το νέο του one-man show στην Όπερα Γκαρνιέ.
THE LIFO TEAM
Ο σκηνοθέτης του Cinema Paradiso τιμάται στην Ταορμίνα για τον «βασιλιά του κασμίρ»

Πολιτισμός / Ο σκηνοθέτης του Cinema Paradiso τιμάται στην Ταορμίνα για τον «βασιλιά του κασμίρ»

Από το Cinema Paradiso στον «βασιλιά του κασμίρ»: ο Τζουζέπε Τορνατόρε τιμάται στην Ταορμίνα για την ταινία του πάνω στον Μπρουνέλο Κουτσινέλι και τον ιταλικό μύθο της πολυτέλειας με ανθρώπινο πρόσωπο.
THE LIFO TEAM
Saint Levant: ο ποπ σταρ από τη Γάζα που έκανε τη χαρά πεδίο μάχης

Πολιτισμός / Saint Levant: ο ποπ σταρ από τη Γάζα που έκανε τη χαρά πεδίο μάχης

Ο Saint Levant, Παλαιστίνιος pop star με ρίζες στη Γάζα, διχάζει γιατί τραγουδά για έρωτα, χορεύει με keffiyehs και μετατρέπει την παλαιστινιακή ταυτότητα σε pop γλώσσα την ώρα που η καταστροφή συνεχίζεται
THE LIFO TEAM
Γιατί οι άνδρες στέλνουν dick pics; Ένα νέο βιβλίο ξανανοίγει τη συζήτηση για φύλο και βιολογία

Πολιτισμός / Γιατί οι άνδρες στέλνουν dick pics; Ένα νέο βιβλίο ξανανοίγει τη συζήτηση για φύλο και βιολογία

Από τα dick pics μέχρι τις διαφορές στην επιθυμία, το A Billion Years of Sex Differences μπαίνει σε ένα από τα πιο εύφλεκτα πεδία της εποχής: τη συζήτηση για άνδρες, γυναίκες, βιολογία και κοινωνικούς ρόλους.
THE LIFO TEAM
Πώς μεταφράζεις τον Όμηρο χωρίς να τον κάνεις ούτε μνημείο ούτε TikTok caption;

Πολιτισμός / Η Έμιλι Γουίλσον ξέρει ότι ο Όμηρος δεν μεταφράζεται αθώα

Την ώρα που η Οδύσσεια επιστρέφει ως μεγάλο κινηματογραφικό γεγονός, η Έμιλι Γουίλσον, γνωστή για τις πολυσυζητημένες μεταφράσεις της Οδύσσειας και της Ιλιάδας, γράφει στο νέο της βιβλίο για τον Όμηρο, τη Σαπφώ και τη μετάφραση ως τέχνη επιλογών, απωλειών και ευθύνης.
THE LIFO TEAM
Η Gen Z δεν θέλει να γίνει διάσημη. Θέλει απλώς να την αφήσουν ήσυχη

Πολιτισμός / Η Gen Z δεν θέλει να γίνει διάσημη. Θέλει απλώς να την αφήσουν ήσυχη

Μια νέα έρευνα δείχνει ότι μόνο το 9% των νέων κάτω των 30 θέλει να γίνει διάσημο, ενώ το 79% προτιμά την ιδιωτικοτητά του. Μετά από δύο δεκαετίες reality TV, influencers, screenshots και μόνιμης ψηφιακής έκθεσης, η φήμη δεν μοιάζει πια με όνειρο.
THE LIFO TEAM