Καρλ Λάγκερφελντ: H σιωπηλή μάχη με τον καρκίνο και το σοκ της διάγνωσης

Καρλ Λάγκερφελντ: H σιωπηλή μάχη με τον καρκίνο και το σοκ της διάγνωσης Facebook Twitter
O Karl Lagerfeld στα LVMH Prize 2018 στο Fondation Louis Vuitton στο Παρίσι τον περασμένο Ιούνιο.(Getty Images/ Ideal Image)
0

Ο Καρλ Λάγκερφελντ είχε διαγνωστεί με καρκίνο στο πάγκρεας, πριν τον θάνατό του την Τρίτη, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε σήμερα η Daily Mail.

Αν και επισήμως η είδηση για το θάνατό του απλά ανέφερε σοβαρή ασθένεια, πηγή από το περιβάλλον του σχεδιαστή είπε στην βρετανική εφημερίδα πως ο 85χρονος Γερμανός σχεδιαστής έδινε εδώ και καιρό σκληρή μάχη με τον καρκίνο.

«Δεν μιλούσε για την ασθένεια, αλλά το πάλευε πολύ γενναία», ανέφερε η πηγή σχετικά με το πώς ο Λάγκερφελντ διαχειριζόταν την ασθένεια.

«Ο Καρλ ήταν πολύ περήφανος για την φυσική του κατάσταση του και τον υγιεινό τρόπο ζωής του, οπότε ο καρκίνος στο πάγκρεας ήρθε σαν μεγάλο σοκ», είπε χαρακτηριστικά. 

Άλλη πηγή στο Παρίσι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, δήλωσε: «Η κατάσταση της υγείας του είχε εγείρει έντονες ανησυχίες εδώ και πολλές εβδομάδες. Δεν είχε εμφανιστεί σε επιδείξεις μόδας που αναμενόταν να συμμετάσχει. Ο Καρλ μπήκε στο νοσοκομείο την Δευτέρα και πέθανε το πρωί της Τρίτης». 

Η επίσημη ανακοίνωση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram δεν έκανε αναφορά στην αιτία θανάτου. 

Καρλ Λάγκερφελντ: H σιωπηλή μάχη με τον καρκίνο και το σοκ της διάγνωσης Facebook Twitter
O Karl Lagerfeld στο φινάλε του σόου της Chanel τον περασμένο Οκτώβριο (Getty Images/ Ideal Image)

Τις πρώτες φήμες σχετικά με την επιδείνωση της υγείας του πυροδότησε η απουσία του από την επίδειξη μόδας του οίκου Chanel στις 22 Ιανουαρίου για την συλλογή Άνοιξη- Καλοκαίρι 2019, καθώς παραδοσιακά συνήθιζε στο τέλος του σόου να χαιρετά τους καλεσμένους του, κάτι που ουδέποτε έχασε από τον Ιανουάριο του 1983 όταν εντάχθηκε στον διάσημο οίκο. 

«Δεν εμφανίστηκε για να χαιρετίσει το κοινό ο Λάγκερφελντ», έγραφαν σχετικά τα ρεπορτάζ σε περιοδικά μόδας και εφημερίδες, καθώς ήταν πρωτοφανές το γεγονός πως ο σχεδιαστής απουσίαζε.

Τότε η εταιρία είχε αποδώσει την απουσία του σε λόγους κούρασης, μην δίνοντας περισσότερες εξηγήσεις για την κατάσταση της υγείας του. 

Ο Καρλ Λάγκερφελντ πέθανε στο Παρίσι σε ηλικία 85 ετών.

Η πρώτη αντίδραση για τον θάνατο του «Κάιζερ» όπως τον αποκαλούσαν ήρθε από τον Μπερνάρ Αρνό, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του κολοσσού ειδών πολυτελείας LVMH.

Ο Αρνό δήλωσε βαθύτατα λυπημένος για τον θάνατο του Λάγκερφελντ, καλλιτεχνικού διευθυντή των οίκων Chanel και Fendi, κάνοντας λόγο για έναν «πολύ αγαπητό φίλο» και μια «δημιουργική ευφυΐα».

«Η μόδα και ο πολιτισμός χάνουν έναν μεγάλο εμπνευστή. Συνέβαλε για να γίνει το Παρίσι η παγκόσμια πρωτεύουσα της μόδας και ο Fendi ένας από τους πιο πρωτοποριακούς ιταλικούς οίκους μόδας», υπογραμμίζει ο επικεφαλής του ομίλου όπου ανήκει η ιταλική φίρμα Fendi της οποίας το δημιουργικό τμήμα διηύθυνε ο Λάγκερφελντ μαζί με την Σίλβια Βεντουρίνι Φέντι.

Ο Φρανσουά-Ανρί Πινό, πρόεδρος διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ειδών πολυτελείας Kering δήλωσε στο AFP: «Ένας άνθρωπος επιπέδου, ζωηρό πνεύμα, με εξευγενισμένη ευφυΐα και εξαιρετικό πολιτισμό. Λάτρης του ωραίου και απαράμιλλος μόδιστρος που μεταμόρφωσε το επάγγελμά του, τη μόδα και τον κλάδο των ειδών πολυτελείας, ανήκει σε αυτούς των οποίων η δημιουργικότητα και η προσωπικότητα θα σφραγίσουν την εποχή μας για πάντα».

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κι όμως υπήρξε κάποτε νέος – 15 φωτογραφίες του Καρλ Λάγκερφελντ με λουκ διαφορετικό απ' το συνηθισμένο του
Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Όποτε θελήσεις να κάνουμε έρωτα, απλώς πες το»: Η ιστορία αγάπης του Πίτερ Χούτζαρ και του Πολ Θεκ

Πολιτισμός / «Όποτε θελήσεις να κάνουμε έρωτα, απλώς πες το»: Η ιστορία αγάπης του Πίτερ Χούτζαρ και του Πολ Θεκ

Η νέα διπλή βιογραφία του Andrew Durbin φέρνει ξανά στο προσκήνιο τον φωτογράφο Πίτερ Χούτζαρ και τον καλλιτέχνη Πολ Θεκ, δύο μορφές της νεοϋρκέζικης πρωτοπορίας που έζησαν, δημιούργησαν και αγάπησαν στη σκιά μιας εποχής που διαλύθηκε από το AIDS.
THE LIFO TEAM
Στο Coachella η Σαμπρίνα ανέβηκε για να γίνει μύθος και ο Μπίμπερ για να μείνει μόνος με το όνομά του

Πολιτισμός / Η Σαμπρίνα Κάρπεντερ και ο Τζάστιν Μπίμπερ έδειξαν στο Coachella δύο πρόσωπα της ποπ

Η Σαμπρίνα Κάρπεντερ πήγε στο Coachella για να φτιάξει τον μύθο της. Ο Τζάστιν Μπίμπερ ανέβηκε στη σκηνή σχεδόν μόνο με το παρελθόν του. Κι έτσι, μέσα σε δύο νύχτες, το φεστιβάλ έδειξε δύο διαφορετικές ηλικίες της ποπ.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Γιατί η Νίνα Σιμόν ακούγεται ακόμη σαν απειλή

Πολιτισμός / Γιατί η Νίνα Σιμόν ακούγεται ακόμη σαν απειλή

Με αφορμή την 60ή επέτειο του I Put a Spell on You και τις νέες κυκλοφορίες που ξαναφέρνουν τη Νίνα Σιμόν στο προσκήνιο, αξίζει να θυμηθούμε ότι δεν ήταν απλώς μια μεγάλη φωνή της τζαζ, της σόουλ ή του τραγουδιού διαμαρτυρίας. Ηταν η καλλιτέχνις που έκανε την αλήθεια να ακούγεται πιο επικίνδυνη από κάθε πόζα, και γι' αυτό η παρουσία της παραμένει ανήσυχα ζωντανή.
THE LIFO TEAM
Γιατί η ομορφιά χρειάζεται πάντα έναν «άσχημο» για να υπάρξει;

Πολιτισμός / Γιατί η ομορφιά χρειάζεται πάντα έναν «άσχημο» για να υπάρξει;

Η έκθεση Bellezza e Bruttezza στο Bozar των Βρυξελλών, που παρουσιάζεται έως τις 14 Ιουνίου, δείχνει ότι η δυτική ιδέα του ωραίου δεν γεννήθηκε μόνη της. Χτίστηκε απέναντι στο γήρας, τη γελοιότητα, την παραμόρφωση και το σώμα που θεωρήθηκε «λάθος». Κι έτσι μια μεγάλη έκθεση για την Αναγέννηση μιλά τελικά και για το βλέμμα που κουβαλάμε ακόμη.
THE LIFO TEAM
Ο Άντριου Λόιντ Γουέμπερ ετοιμάζει μιούζικαλ για την κλοπή της Μόνα Λίζα

Πολιτισμός / Ο Άντριου Λόιντ Γουέμπερ ετοιμάζει μιούζικαλ για την κλοπή της Μόνα Λίζα

Ο Άντριου Λόιντ Γουέμπερ αποκάλυψε ότι δουλεύει πάνω σε νέο μιούζικαλ για την κλοπή της Μόνα Λίζα από το Λούβρο, τη διάσημη υπόθεση που μετέτρεψε τον πίνακα σε παγκόσμιο φαινόμενο
THE LIFO TEAM
Λίνα Μενδώνη: Προχωρά ο σχεδιασμός του εκσυγχρονισμού του Εθνικού Αρχαιολογικού και του Επιγραφικού Μουσείου

Πολιτισμός / ΥΠΠΟ: Προχωρά ο σχεδιασμός του εκσυγχρονισμού του Εθνικού Αρχαιολογικού και του Επιγραφικού Μουσείου

«Ο συνολικός επανασχεδιασμός των εκθέσεων των δύο Μουσείων, βάσει και της επέκτασης-αναβάθμισης του κτηριακού συγκροτήματος θα αποδώσει ένα σύγχρονο μουσείο παγκόσμιας εμβέλειας», τόνισε η υπουργός, Λίνα Μενδώνη
THE LIFO TEAM
Το ACID των Καννών ανακοίνωσε 9 «τολμηρές» ταινίες – με δύο σκηνοθέτες από το Ιράν

Πολιτισμός / Το ACID των Καννών ανακοίνωσε 9 «τολμηρές» ταινίες – με δύο σκηνοθέτες από το Ιράν

Η παράλληλη ενότητα των Καννών που έχει ταυτιστεί με την ανάδειξη νέων δημιουργών ανακοίνωσε το φετινό της πρόγραμμα με εννέα ταινίες από το Ιράν, την Ελβετία και τη Γαλλία. Το ACID επιμένει και φέτος σε πιο τολμηρές και λιγότερο προβλέψιμες επιλογές.
THE LIFO TEAM
Ο Γιώργος Λάνθιμος και ο Χοακίν Φίνιξ ανάμεσα στους 1.000 καλλιτέχνες που αντιδρούν στη συγχώνευση Paramount–Warner

Πολιτισμός / 1.000 καλλιτέχνες αντιδρούν στη συγχώνευση Paramount–Warner

Ηθοποιοί, σκηνοθέτες, σεναριογράφοι και παραγωγοί του Χόλιγουντ υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή κατά της συγχώνευσης Paramount και Warner Bros. Discovery, λέγοντας ότι το deal θα κάνει τη βιομηχανία πιο κλειστή και πιο ασφυκτική για δημιουργούς και εργαζομένους.
THE LIFO TEAM
Η Μπιόρκ ξεκαθαρίζει το τοπίο: το νέο άλμπουμ της έρχεται το 2027

Πολιτισμός / Η Μπιόρκ ξεκαθαρίζει το τοπίο: το νέο άλμπουμ της έρχεται το 2027

Η Μπιόρκ διέψευσε ότι το echolalia είναι ο τίτλος του επόμενου δίσκου της και εξήγησε ότι πρόκειται για το όνομα της νέας της έκθεσης στην Εθνική Πινακοθήκη της Ισλανδίας. Εκεί θα παρουσιαστεί μια εκδοχή νέου τραγουδιού, ενώ το ολοκληρωμένο άλμπουμ αναμένεται το 2027.
THE LIFO TEAM
ΛΟΥΚΑ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΙΝΟ ΤΙΜΟΤΕ ΣΑΛΑΜΕ

Πολιτισμός / Ο Γκουαντανίνο υπερασπίζεται τον Σαλαμέ: «Πώς μπορεί ένα σχόλιο να εξελιχθεί σε παγκόσμια αντιπαράθεση;»

Ο Ιταλός σκηνοθέτης και παραγωγός ταινιών υπερασπίστηκε τον νεαρό ηθοποιό αναφορικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του για την όπερα και το μπαλέτο που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις
THE LIFO TEAM