O ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΑΡΣΑΡΗΣ ΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΓΙ' ΑΥΤΟ:

 

Η καθημερινή συμμετοχή στα κοινωνικά δίκτυα έχει δημιουργήσει νέες συνήθειες στον τρόπο έκφρασης, με κύριο χαρακτηριστικό τον συμπυκνωμένο λόγο. Μικρά κείμενα, κοφτές φράσεις, πεπερασμένος αριθμός λέξεων, που όμως εμπεριέχουν όλες τις ιδέες, την έμπνευση και τα νοήματα της νέας εποχής.

 

Το ερώτημα είναι αν η λογοτεχνία μπορεί να λειτουργήσει στο ασφυκτικό πλαίσιο της πολύ μικρής φόρμας των κοινωνικών δικτύων. Το συγγραφικό ταλέντο ξεχειλίζει στο διαδίκτυο κι έτσι υπάρχει μια νέα προσπάθεια: να συλλέξουμε πρωτότυπες ιστορίες που χωράνε σε 140 χαρακτήρες. Άλλωστε, ο μεγάλος Έρνεστ Χέμινγουεϊ έγραψε την πιο διάσημη μικρή ιστορία με μόλις 6 λέξεις, ή αλλιώς με 33 χαρακτήρες: «For sale: baby shoes, never worn».

 

Ο σκοπός είναι όποιος θέλει να γράψει ένα ολοκληρωμένο μικροδιήγημα με ελεύθερο θέμα έως 140 χαρακτήρες (όπως οι αναρτήσεις του Twitter - όχι 140 λέξεις) και να το στείλει στο tweet.stories.gr@gmail.com. Τα καλύτερα μικροδιηγήματα που θα επιλεγούν θα εκδοθούν από την ανοικτή βιβλιοθήκη Open Book (openbook.gr) σε ψηφιακό βιβλίο (e-book), που θα διατεθεί ελεύθερα στο διαδίκτυο με άδεια Creative Commons. Η προθεσμία υποβολής συμμετοχών λήγει στις 5 Ιουνίου 2012.

 

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ, ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΣΤΕΙΛΑ ΧΤΕΣ:

«Ήταν πια αργά όταν κατάλαβα ότι κατά λάθος είχα πιει εγώ ο ίδιος το λιωμένο xanax που ‘χα προσπαθήσει να της δώσω στα κρυφά για να το βουλώσει».

 

 

Από το μπλογκ με τις σκέψεις του μπέμπη (που είχα αναφέρει σε προηγούμενο NETWORK):

 

Τρέξε μπέμπη, τρέξε

Υπάρχει ένα παιχνίδι που το λένε τρέξιμο. Παίζεται, όπως και όλα τα παιχνίδια που σέβονται τον εαυτό τους, με έναν παίκτη. Οι κανόνες είναι αυτοί:

1) Τρέχεις κρατώντας στο χέρι κάτι. Ένα κουτάλι, το κοντρόλ, ένα κινητό, το iPad, ένα ποτήρι νερό. Πάντως, οπωσδήποτε κάτι. Στο άλλο, επίσης.

2) Μπορείς να πίνεις νερό όσο τρέχεις.

3) Μπορείς να κοιτάς πίσω όσο συχνά θέλεις.

4) Αν βρίσκεσαι σε ανοιχτό χώρο, μη σταματήσεις ποτέ. Αν είσαι σε κλειστό, το όριο είναι ο πρώτος τοίχος που θα βρεθεί μπροστά σου. Μην προσπαθήσεις να περάσεις μέσα του - μάλλον δεν γίνεται. Βάλε τα χέρια σου για φρένο. Χωρίς να σου πέσει τίποτα - γίνεται.

(Κερδίζει αυτός που θα προκαλέσει τις περισσότερες κρίσεις πανικού στους γύρω του.)

 

 

ΑΦΡΑΓΚΟΣ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ:

Τώρα που οι περισσότεροι νέοι σκέφτονται να μεταναστεύσουν, είναι πιο χρήσιμο από ποτέ ένα καινούργιο site που έφτιαξε ο Μανώλης Ζωγραφάκης. Πήγε πριν από δυο χρόνια στο Λονδίνο για σπουδές, ήταν τυχερός και βρήκε δουλειά - και έμεινε. Πριν από λίγο καιρό έφτιαξε το σάιτ Broke in London για να βοηθήσει νέους μετανάστες που καταφτάνουν στην πόλη άφραγκοι και μπερδεμένοι.

 

MΟΥ ΕΙΠΕ Ο ΙΔΙΟΣ:

«Το σάιτ λέγεται Broke in London και είναι ένας οδηγός επιβίωσης που απευθύνεται κυρίως σε νέους, παλιούς αλλά και μελλοντικούς κάτοικους του Λονδίνου που συναντούν οικονομικές δυσκολίες. Σκοπός του Broke in London είναι η παροχή όλης της έρευνας και των χρήσιμων πληροφοριών “επιβίωσης” (links, tips και γενικές συμβουλές) στο όμορφο μεν, πανάκριβο και αγχωτικό δε Λονδίνο, όσον αφορά την εύρεση εργασίας, διαμονής, αγοράς φαγητού, αγαθών, φτηνής διασκέδασης και μεταφοράς. Δυστυχώς, όπως μαρτυρά και η ονομασία, είμαι και εγώ Broke in London και δεν διαθέτω τα χρήματα για να υποστηρίξω μια διαφημιστική καμπάνια, οπότε στηρίζομαι μόνο στο word of mouth». www.brokeinlondon.com

 

 

 

 

 

 

RETWEETS

«Σε ένα μελλοντικό μουσείο της ελληνικής κρίσης η “σιωπή του Καραμανλή” θα είναι ένα από τα πολυτιμότερα εκθέματα». @Theocharis

 

«Μου φαίνεται ότι όλες τις παιδικές φωνές σε ραδιοφωνικά σποτ τις κάνει ο ίδιος ενήλικας».

@ggsuss

 

«Είμαι εκτός θέματος, αλλά κοίταζα τα Νόμπελ Λογοτεχνίας και βρήκα ότι 1 χρόνο πριν τον Σεφέρη το πήρε ο Στάινμπεκ και 1 χρόνο μετά ο Σαρτρ». #wow @mpampakis

 

«Έχει κανείς αμφιβολία ότι το μισό μίσος προς την Λαγκάρντ είναι απλώς επειδή είναι γυναίκα;».

@aNameToCome

 

«Κόμμα που μένει μονίμως σταθερό στις απόψεις του είναι το ΚΚΕ. Αν θέλετε τα κόμματα να μην αλλάζουν γνώμη...». @Ovelikios

 

«Και το πρόγραμμα του Δημοσθένη του Βεργή έχει κάποιες αντιφάσεις, ν’ ασχοληθούμε κάποια στιγμή άμα ευκαιρήσετε». @DimmanP

 

«Ο γιος του Αχιλλέα Καραμανλή μπαίνει στον πολιτικό στίβο. Είναι να μη σου πετύχει το pedigree». @KostasMantzaris