Το Netflix ανακοίνωσε ότι «επιστρατεύει» δύο από τους δημιουργούς του «Game of Thrones» για τη μεταφορά του κινεζικού μπεστ σέλερ επιστημονικής φαντασίας «The Three-Body Problem».

Ο λόγος για τους David Benioff και DB Weiss, οι οποίοι θα συνεργαστούν με τον Alexander Woo, που υπέγραψε επεισόδια της σειράς «True Blood». Η είδηση προκάλεσε ανάμικτες αντιδράσεις καθώς πολλοί αμφιβάλουν πως μία αμερικανική μεταφορά μίας κινεζικής ιστορίας δεν θα είναι εφικτή.

 

Το βιβλίο αποτελεί το πρώτο μέρος της τριλογίας «Remembrance of Earth's Past» του Liu Cixin. Έχοντας εκδοθεί για πρώτη φορά το 2008, τα βιβλία μεταφράστηκαν σύντομα στα αγγλικά και κέρδισαν τη διεθνή αναγνώριση. Ανάμεσα στους αναγνώστες τους συμπεριλαμβάνεται ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο συνιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ. Το σενάριο εκτείνεται από την Πολιτιστική Επανάσταση της Κίνας έως χιλιάδες χρόνια μετά.

Οι Benioff και Weiss αναφέρουν πως η τριλογία του Liu Cixin αποτελεί «την πιο φιλόδοξη σειρά επιστημονικής φαντασίας» που έχουν διαβάσει και σημειώνουν μεταξύ άλλων πως «μεταφέρει τους αναγνώστες σε ένα ταξίδι από τη δεκαετία του 1960 έως το τέλος του χρόνου». Οι ίδιοι δήλωσαν πως ανυπομονούν να περάσουν τα επόμενα χρόνια της ζωής τους για να παρουσιάσουν τη μεταφορά του έργου σε ακροατήρια σε ολόκληρο τον κόσμο.

 

Οι δύο δημιουργοί υπέγραψαν αποκλειστική συμφωνία με το Netflix το 2019. Η εταιρεία δεν έχει ανακοινώσει προς το παρόν περισσότερα για το πότε η σειρά θα ξεκινήσει να προβάλλεται ή άλλες λεπτομέρειες.

 

Φόβοι για «δυτικά στερεότυπα» 

 

Πριν το «The Three-Body Problem» το κινεζικό sci-fi δεν ήταν επιφανές είδος, ακόμη και ανάμεσα στους Κινέζους, υποστηρίζει ο Zhijie Shao εκ μέρους του BBC News Chinese.

 

«Η Κίνα έχει παρελθόν καταστολής στην ανάπτυξη του είδους το οποίο η κυβέρνηση αντιμετώπιζε ως μία "δυτική εικόνα μέλλοντος της ανθρωπότητας". Το έργο του Liu αιχμαλώτισε τη φαντασία των Κινέζων αναγνωστών, τόσο με επιστημονικούς όσο και με φιλοσοφικούς όρους χωρίς να αποφύγει αμφιλεγόμενα κομμάτια της κινεζικής ιστορίας και της κοινωνίας, φέρνοντας μια φρέσκια αίσθηση της σύγχρονης Κίνας στην παγκόσμια σκηνή. Και το έκανε αναντίρρητα», υποστηρίζει ο Shao. 

 

Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τη μεταφορά του, πολλοί αμφιβάλουν πως η κινηματογραφική βιομηχανία της Κίνας είναι «αρκετά εκλεπτυσμένη» ώστε διαχειριστεί τις μεγάλες ιδέες που διαπνέουν το έργο του Liu. Σημειώνεται πως μία πρώτη απόπειρα μεταφοράς του «The Three-Body Problem» ξεκίνησε το 2015 και δεν βγήκε ποτέ στις αίθουσες.

 

«Τώρα που το Netflix και μία σειρά δυτικών δημιουργών έχουν εμπλακεί, οι φαν πιστεύουν πως οι Κινέζοι πρωταγωνιστές και τα ιστορικά γεγονότα θα προσκρούσουν σε "δυτικά στερεότυπα"», αναφέρει ο Shao. 

 

Στο Netflix από δημιουργούς του «Game of Thrones» το διάσημο «The Three-Body Problem»

 

Με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο οι οπαδοί του έργου ανησυχούν πως η μεταφορά του δεν θα είναι τόσο απολαυστική όσο τα βιβλία. Ο Liu Cixin, ο συγγραφέας της τριλογίας θα εμπλακεί στο εγχείρημα διατηρώντας συμβουλευτικό ρόλο. Ο ίδιος, με δήλωσή του, ανέφερε ότι σέβεται και πιστεύσει στην ομάδα που θα μεταφέρει το έργο του στις οθόνες. 

 

 

Με πληροφορίες από BBC