Μέσω Disney+ και έναντι 30 δολαρίων η πολυαναμενόμενη πρεμιέρα της Μουλάν, με τους γνώστες να κάνουν λόγο για μία κομβική στιγμή στην ιστορία του κινηματογράφου. 

 

Όπως μεταδίδει το CNN, οι θεατές μπερδεύτηκαν. Τι σημαίνει η καταβολή των 30 δολαρίων; Πως η ταινία τους ανήκει ή ότι την νοίκιασαν; Τίποτα από τα δύο. Αν κάποιος θέλει να παρακολουθήσει την ταινία μπορεί να την ξεκλειδώσει με την υπηρεσία που η Disney αποκαλεί Premier Access. Κοντολογίς, η ταινία θα υπάρχει εκεί και κάποιος θα μπορεί να τη βλέπει για όσο θα είναι συνδρομητής του Disney+.

 

Όπως αναφέρει το αμερικανικό ενημερωτικό δίκτυο, η κυκλοφορία της ταινίας «Μουλάν» έχει να κάνει με πολλά περισσότερα από το αντίτιμο που ζητάει η Disney. Αποτελεί μια κομβική στιγμή για τη βιομηχανία του κινηματογράφου και μία ευκαιρία για τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής του Χόλιγουντ να πειραματιστεί με κάτι που μπορεί να αποτελέσει το μέλλον του σινεμά.

 

Σύμφωνα με το CNN η προβολή της «Μουλάν» επιτρέπει στην Disney, η οποία πλήττεται από την πανδημία, να ενισχύσει τα ταμεία της σε μία περίοδο που το μέλλον των προβολών στους κινηματογράφους είναι αμφίβολο. Η ταινία κόστισε 200 εκατομμύρια δολάρια και η απόσβεση του ποσού αυτού είναι μάλλον ακατόρθωτη μόνο μέσα από τις ψηφιακές συνδρομές. Αυτός είναι και ο λόγος που η Disney καθυστερούσε για μήνες την πρεμιέρα.

 

Η «Μουλάν» θα κυκλοφορήσει ταυτόχρονα και σε κινηματογράφους στις χώρες που το Disney+ δεν είναι διαθέσιμο και φυσικά είναι ανοιχτοί. Ανάμεσα σε αυτές και η Κίνα, μία σημαντική χώρα για την ταινία. Σύμφωνα με το CNN η απόφαση της Disney να κυκλοφορήσει τη «Μουλάν» τώρα, αντί να δώσει νέα αναβολή, δεν είναι «απλά οικονομική».

 

Η απόφαση προσφέρει στην εταιρεία την ευκαιρία να «πειραματιστεί με μια ενοχλητική μορφή διανομής», σύμφωνα με τον Bernie McTernan, αναλυτή της Rosenblatt Securities. Ο ίδιος υποστηρίζει πως υπάρχουν πιθανότητες ώστε η Disney να κερδίσει περισσότερα μέσω του Premier Access σε σχέση με το Box Office. Παράλληλα εκτιμά ότι μπορεί να αποτελέσει κίνητρο ώστε πολλοί θεατές να μην ακυρώσουν τη συνδρομή τους στο Disney+. 

 

Το blockbusters κρίνονται συνήθως από το μέγεθος του box office τους και παρόλο η συγκεκριμένη ταινία είναι από τις πλέον αναμενόμενες φέτος, μπορεί τελικά να μην έχει σημασία αν θα αποτελέσει μία τεράστια επιτυχία για τη Disney. Το Χόλιγουντ διαθέτει ήδη στοιχεία για το ότι η κυκλοφορία ταινιών μέσω streaming μπορεί να λειτουργήσει. Νωρίτερα φέτος, η Universal ανακοίνωσε ότι το «Trolls World Tour» απέφερε 100 εκατομμύρια δολάρια τρεις εβδομάδες μετά τη ψηφιακή του πρεμιέρα.

 

Σύμφωνα με τον Zak Shaikh, εκ μέρους της εταιρείας ερευνών Magid, εάν ο κορωνοϊός οδηγήσει στο κλείσιμο των περισσότερων κινηματογράφων, η προβολή μέσω του Disney+ θα φαντάζει ως ο καλύτερος τρόπος για να συνδεθεί η Disney με το κοινό της και να αποκομίσει περισσότερα έσοδα στην παρούσα συγκυρία.

 

Έτσι η κυκλοφορία της «Μουλάν» θα είναι μία κομβική στιγμή για τη βιομηχανία του κινηματογράφου καθώς το μεγαλύτερο στούντιο στο Χόλιγουντ θα μπορέσει να κοιτάξει προς το μέλλον, αναφέρει το CNN, που σημειώνει ωστόσο ότι πέρα από αυτό είναι δύσκολο να προβλεφθεί ο αντίκτυπος της ψηφιακής κυκλοφορίας της ταινίας στην Disney.

 

Σύμφωνα με τον Shaikh στην απόφαση αυτή αντανακλάται η ασυνήθιστη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η βιομηχανία του κινηματογράφου και οι θεατές δεν πρέπει να ανησυχούν για επιπλέον χρεώσεις σε υπηρεσίες streaming για τίτλους ταινιών. 

 

 

Με πληροφορίες από CNN