Eurovision 2025: Τι θα γίνει με τη συμμετοχή του Ισραήλ - Και η Ιρλανδία «ζητά διάλογο» από την EBU

Eurovision 2025: Τι θα γίνει με τη συμμετοχή του Ισραήλ - Και η Ιρλανδία «ζητά διάλογο» από την EBU Facebook Twitter
Η 24χρονη Γιουβάλ Ραφαέλ, εκπρόσωπος του Ισραήλ στη Eurovision 2025/ Instagram
0

Διάλογο από την Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU), σχετικά με τη συμμετοχή του Ισραήλ στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 2025, ζήτησε η ιρλανδική δημόσια ραδιοτηλεόραση (RTÉ).

Πέρυσι, ο διαγωνισμός τραγουδιού διεξήχθη στη σκιά του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, με ογκώδεις διαδηλώσεις κατά της συμμετοχής του Ισραήλ. Αρκετοί ραδιοτηλεοπτικοί φορείς έχουν εκφράσει ανησυχία σχετικά με τη συμμετοχή του Ισραήλ στη φετινή Eurovision.

Ο γενικός διευθυντής Κέβιν Μπάκχερστ, υπογραμμίζοντας πως έχει επίγνωση του ρόλου της RTÉ ως αμερόληπτου, δημόσιου ειδησεογραφικού οργανισμού, δηλώνει «συγκλονισμένος» από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Eurovision 2025: Επιζήσασα της επίθεσης η εκπρόσωπος του Ισραήλ

«Είμαι συγκλονισμένος από όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή, τον τρομακτικό αντίκτυπο στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας και την τύχη των ισραηλινών ομήρων», δήλωσε ο Κέβιν Μπάκχερστ. «Παρά το γεγονός ότι το κριτήριο για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision είναι η ιδιότητα του μέλους της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης, η RTÉ ζήτησε από την EBU διάλογο σχετικά με τη συμμετοχή του Ισραήλ», συμπληρώνει.

«Έχουμε επίγνωση των υποχρεώσεών μας ως ανεξάρτητος και αμερόληπτος, δημόσιος ειδησεογραφικός οργανισμός», συνεχίζει ο γενικός διευθυντής της RTÉ, «καθώς και της ανάγκης να διατηρηθεί η αντικειμενική κάλυψη του πολέμου στη Γάζα». Επισημαίνει όμως πως «λαμβάνουμε επίσης σοβαρά υπόψη την έντονη πολιτική πίεση που ασκείται στην ισραηλινή δημόσια ραδιοτηλεόραση (KAN) από την κυβέρνηση του Ισραήλ».

Η Eurovision 2025, που διοργανώνεται από την EBU, φιλοξενείται φέτος στην Ελβετία από τις 13 έως τις 17 Μαΐου. Το Ισραήλ θα εκπροσωπηθεί στον φετινό διαγωνισμό από την 24χρονη Γιουβάλ Ραφαέλ, επιζήσασα της επίθεσης που εξαπέλυσε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Eurovision 2025: Πάνω από 70 πρώην διαγωνιζόμενοι ζητούν τον αποκλεισμό του Ισραήλ

Λίγες ημέρες πριν τον Α' Ημιτελικό της Eurovision 2025, έγινε γνωστό πως πάνω από 70 πρώην διαγωνιζόμενοι στον μουσικό διαγωνισμό, ζητούν την απαγόρευση του Ισραήλ αλλά και του ραδιοτηλεοπτικού φορέα KAN. Περισσότεροι από 72 πρώην διαγωνιζόμενοι μουσικοί και καλλιτέχνες, έχουν υπογράψει ανοιχτή επιστολή στην EBU, με την οποία ζητούν να αποκλειστεί το Ισραήλ και ο εθνικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας KAN από τον φετινό διαγωνισμό.

Απευθύνουν έκκληση στην EBU να αποκλείσουν το Ισραήλ και τον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα του από τον διαγωνισμό λόγω της «γενοκτονίας των Παλαιστινίων στη Γάζα και του δεκαετούς καθεστώτος απαρτχάιντ και στρατιωτικής κατοχής εναντίον ολόκληρου του παλαιστινιακού λαού». Σημειώνεται πως η EBU έχει κατηγορηθεί για υποκρισία, επειδή αρνήθηκε να αποβάλει το Ισραήλ από τον διαγωνισμό, ενώ είχε προηγουμένως αποβάλει τη Ρωσία το 2022 μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

TV & Media
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τον Πάπα στον MrBeast: η λίστα του TIME για όσους κρατούν σήμερα το βλέμμα του κόσμου

Διεθνή / Από τον Πάπα στον MrBeast: η λίστα του TIME για όσους κρατούν σήμερα το βλέμμα του κόσμου

Η φετινή λίστα του TIME με τα 100 πιο επιδραστικά πρόσωπα βάζει μαζί ηγέτες, σταρ, creators και πρόσωπα της τεχνητής νοημοσύνης. Και δείχνει ότι η επιρροή σήμερα δεν ανήκει σε έναν μόνο κόσμο, αλλά εκεί όπου συναντιούνται η εξουσία, η εικόνα και η δημόσια προσοχή.
THE LIFO TEAM
METAL GEAR SOLID SONY ΤΑΙΝΙΑ

TV & Media / Metal Gear Solid: Η Sony ετοιμάζει ταινία με το βιντεοπαιχνίδι - Ποιοι θα τη σκηνοθετήσουν

«Ως μακροχρόνιοι θαυμαστές του παιχνιδιού, είμαστε ενθουσιασμένοι και νιώθουμε τιμή που θα φέρουμε στη ζωή τους εμβληματικούς χαρακτήρες και τον αξέχαστο κόσμο του Hideo Kojima», δήλωσαν οι δύο σκηνοθέτες
THE LIFO TEAM
Η Αννα Γουίντουρ ξαναπαίρνει το Devil Wears Prada στα χέρια της

Διεθνή / Για σένανε μπορώ τη Vogue να προδώσω: όταν η Άννα Γουίντουρ συνάντησε ξανά τη Μιράντα Πρίστλι

Η Vogue ενώνει στο εξώφυλλο του Μαΐου της Vogue την Άννα Γουίντουρ και τη Μέριλ Στριπ, λίγο πριν από το The Devil Wears Prada 2 και το Met Gala, ξαναφέρνοντας στο προσκήνιο τον μύθο που συνοδεύει την ταινία εδώ και είκοσι χρόνια.
THE LIFO TEAM
WARNER BROS PARAMOUNT SKYDANCE

TV & Media / Η Paramount Skydance εξασφαλίζει $24 δισ. από κεφάλαια της Μέσης Ανατολής για τη συμφωνία με τη Warner Bros

Το υπέρογκο ποσό μειώνει παράλληλα τη συνεισφορά που θα χρειαστεί να καταβάλει ο Λάρι Έλισον, ενώ η συμφωνία μεταξύ των δύο εταιρειών αναμένει την έγκριση ρυθμιστικών αρχών και ειδική ψηφοφορία μετόχων
THE LIFO TEAM
Η Jessica Lange γύρισε στο American Horror Story και το Murder House πλανάται ξανά από πάνω της

TV & Media / Η Τζέσικα Λανγκ γύρισε στο American Horror Story και το Murder House πλανάται ξανά από πάνω της

Η θρυλική ηθοποιός επιστρέφει επίσημα στο American Horror Story για τη 13η σεζόν, με την παραγωγή να δημοσιεύει τις πρώτες φωτογραφίες από το γύρισμα και να επιβεβαιώνει ότι τα γυρίσματα έχουν ξεκινήσει.
THE LIFO TEAM
ΑΡΗΣ ΜΟΥΓΚΟΠΕΤΡΟΣ

TV & Media / Άρης Μουγκοπέτρος: «Χρωστάω σε όποιον μιλάει ελληνικά αυτή τη στιγμή»

Ο μουσικός σχεδόν ένα χρόνο μετά το ατύχημα που του στοίχισε δύο δάχτυλα μίλησε στην εκπομπή «Αυτοψία» για τους λόγους που απέσυρε τις κατηγορίες εναντίον του ατόμου που του έδωσε την κροτίδα αλλά και για την οικονομική του κατάσταση
THE LIFO TEAM