ΕΣΗΕΑ: Η κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει τον Τύπο - Πέτσας: Στους πρώτους μήνες του 2020 σε ισχύ το νέο θεσμικό πλαίσιο

ΕΣΗΕΑ: Η κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει τον Τύπο - Πέτσας: Στους πρώτους μήνες του 2020 σε ισχύ το νέο θεσμικό πλαίσιο Facebook Twitter
0

Με ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ καλεί την κυβέρνηση να προωθήσει το μέτρο ενίσχυσης του Τύπου και μάλιστα σημειώνει πως τα χρήματα του 2019 είναι λάθος να μην δοθούν.

Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ αναφέρει πως είναι πάγια η θέση του «για την αναγκαιότητα στήριξης του εντύπου Τύπου πριν είναι πολύ αργά. Η οικονομική ενίσχυση είναι πρωτίστως θέμα ενδυνάμωσης της πολυφωνίας, του πλουραλισμού και της ίδιας της Δημοκρατίας».

Η ανακοίνωση αναφέρει επίσης πως: Η ΕΣΗΕΑ πρώτη έθεσε το θέμα, απευθύνθηκε, με προτάσεις και θέσεις, προς όλους τους εμπλεκομένους φορείς καθώς και τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, τα οποία συμφώνησαν στην ανάγκη λήψης μέτρων στήριξης του εντύπου Τύπου. Παρότι πέρασαν σχεδόν δύο χρόνια από την ημερίδα-πρωτοβουλία της ΕΣΗΕΑ η στήριξη του εντύπου Τύπου καρκινοβατεί, ενώ γίνεται αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ τονίζει ότι απόφαση της πολιτικής ηγεσίας να μην δοθούν τελικά οι ενισχύσεις του 2019 είναι λανθασμένη και πρέπει να ανακληθεί. Σε κάθε περίπτωση, οι πιστώσεις του 2019 πρέπει να διατεθούν άμεσα, διαφορετικά, μαζί με τα ανάλογα κονδύλια του 2020, να διατεθούν σε ειδικό ταμείο για την στήριξη του εντύπου Τύπου και να μην χαθούν στις ελληνικές καλένδες. Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ θέτει τους συναδέλφους σε απεργιακή εγρήγορση για την έμπρακτη προάσπιση του πλουραλισμού μέσω της στήριξης του έντυπου Τύπου.

Τονίζουμε πως η οικονομική ενίσχυση των εφημερίδων πρέπει να ξεκινήσει άμεσα, το αργότερο εντός του Φεβρουαρίου, δεν μπορεί να γίνει τυφλά και χωρίς κριτήρια. Απαιτούνται κριτήρια, ποιοτικά και ποσοτικά, όπως άλλωστε προκύπτει από την ευρωπαϊκή εμπειρία π.χ το περιεχόμενο, ο αριθμός των εργαζομένων, η ιστορικότητα κ.α. Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ τονίζει ότι τα κονδύλια στήριξης πρέπει να διατίθενται για τους μισθούς των εργαζομένων, τα ασφαλιστικά ταμεία, και την εφορία.

Η ΕΣΗΕΑ καλεί την Ένωση Ιδιοκτητών και τους αρμόδιους υπουργούς σε διάλογο με στόχο την θεσμοθέτηση ενός ρυθμιστικού πλαισίου ενίσχυσης του εντύπου Τύπου για να στηριχθεί ο πλουραλισμός με σεβασμό, όμως, στη δεοντολογία αλλά και τα εργασιακά δικαιώματα.

Ταυτόχρονα με τα άμεσα οικονομικά μέτρα στήριξης του έντυπου Τύπου, το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ τονίζει, ότι το πολιτικό σύστημα και οι φορείς της Ενημέρωσης του εντύπου τύπου πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι, προκειμένου να συζητήσουν και να αποφασίζουν τα ευρύτερα μέτρα στήριξης, (πχ. ΦΠΑ, χαρτί, διακίνηση, επιδότηση εισφορών, ισολογισμοί, αγορά εφημερίδων, προγράμματα νέων αναγνωστών, κίνητρα τεχνολογικού εκσυγχρονισμού και μετάβασης στην ψηφιακή εποχή κ.λπ.), τα οποία πρέπει να υιοθετηθούν και να εφαρμοστούν, για να στηριχθεί η πολυφωνία και η κοινωνική λειτουργία της έντυπης ενημέρωσης ως πυλώνα της Δημοκρατίας.

Πέτσας: Μέσα στους πρώτους μήνες του 2020 σε ισχύ το νέο θεσμικό πλαίσιο 

«Τα ποσά που είχαν εξασφαλισθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό για τα προγράμματα ενίσχυσης Τύπου για το 2019 θα επαναδεσμευθούν για το 2020, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι δράσεις που θα αποφασισυούν για την στήριξη του Τύπου, τόσο των εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας όσο και των τοπικών και περιφερειακών εφημερίδων», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
«Στόχος της κυβέρνησης είναι το νέο θεσμικό πλαίσιο να τεθεί σε ισχύ εντός των πρώτων μηνών του 2020», δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας για το πρόγραμμα ενίσχυσης του Τύπου. Ο κ. Πέτσας διαβίβασε στη Βουλή έγγραφη απάντηση, σε ερώτηση που είχαν καταθέσει 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία ζητούσαν να ενημερωθούν πότε θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα ενίσχυσης των εφημερίδων.

Ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό κάνει γνωστό ότι μετά την ανάκληση της ΚΥΑ του Ιουνίου του 2019 για το πρόγραμμα ενίσχυσης των εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας, η κυβέρνηση προχωρά σε διαβούλευση με τα πολιτικά κόμματα και τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να προωθήσει ένα νέο πλαίσιο ενίσχυσης του Τύπου που «θα συνάδει με τον ρόλο και την αποστολή του Τύπου ως πυλώνα δημοκρατίας, πολιτισμού, πλουραλισμού και προώθησης του δημόσιου διαλόγου». Ο κ. Πέτσας αναφέρει, εξάλλου, ότι «τα ποσά που είχαν εξασφαλισθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό για τα προγράμματα ενίσχυσης Τύπου για το 2019 θα επαναδεσμευθούν για το 2020, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι δράσεις που θα αποφασιστούν για την στήριξη του Τύπου, τόσο των εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας όσο και των τοπικών και περιφερειακών εφημερίδων».

«Το πλαίσιο για την ενίσχυση του Τύπου που θεσπίστηκε με το άρθρο 51 του ν. 4609/2019 βάσει του οποίου δύναται να καταρτίζονται προγράμματα ενίσχυσης των επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας και περιφερειακών και τοπικών εφημερίδων καθώς και οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που εκδόθηκαν κατ' εξουσιοδότηση του ανωτέρω νόμου και ειδικότερα η υπ. αριθ. 107/18.6.2019 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β'2355) για τις εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας και η υπ. αριθ. 78/14.05.2019 ΚΥΑ (ΦΕΚ B'1676) για τις περιφερειακές και τοπικές εφημερίδες, οδήγησαν σε μη επιθυμητά αποτελέσματα, όπως αποδείχθηκε καταφανώς από την εφαρμογή της πρώτης ανωτέρω ΚΥΑ. Κατόπιν αυτού, ανακλήθηκε άμεσα η ΚΥΑ για την υπαγωγή των δικαιούχων στο πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας», αναφέρει ειδικότερα ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό και ενημερώνει ότι το ως άνω ισχύον πλαίσιο δεν θα εφαρμοστεί για το έτος 2019, αλλά θα αντικατασταθεί από ένα νέο που θα οικοδομηθεί σε διαφορετική βάση, με τρόπο που να συνάδει με το ρόλο και την αποστολή του Τύπου ως πυλώνα δημοκρατίας, πολιτισμού, πλουραλισμού και προώθησης του δημόσιου διαλόγου.

Για τον λόγο αυτό, σημειώνει, «η Κυβέρνηση προχωρά ήδη σε διαβούλευση με τα πολιτικά κόμματα και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (ενώσεις ιδιοκτητών επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων και δημοσιογράφων), ώστε να διαμορφώσει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο για την ενίσχυση των επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων που θα αντλεί εμπειρίες από τις βέλτιστες πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών κρατών και θα προωθεί την κουλτούρα της ανάγνωσης, τον πλουραλισμό και τη δημοκρατία».

Αναφέρει, επίσης, ότι «τα ποσά που είχαν εξασφαλισθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό για τα προγράμματα ενίσχυσης Τύπου για το 2019 θα επαναδεσμευτούν για το 2020, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι δράσεις που θα αποφασισθούν για τη στήριξη του Τύπου, τόσο των εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας, όσο και των τοπικών και περιφερειακών εφημερίδων.

«Στόχος της Κυβέρνησης είναι το νέο θεσμικό πλαίσιο να τεθεί σε ισχύ εντός των πρώτων μηνών του 2020», δηλώνει ο κ. Πέτσας.

TV & Media
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Στίβεν Κόλμπερτ φίλησε τον Πέδρο Πασκάλ και την Τζούλια Λούις-Ντρέιφους στο The Late Show

TV & Media / Ο Στίβεν Κόλμπερτ φίλησε τον Πέδρο Πασκάλ και την Τζούλια Λούις-Ντρέιφους στο The Late Show

Λίγες μέρες πριν από το οριστικό φινάλε του The Late Show, ο Στίβεν Κόλμπερτ συνεχίζει το πιο απρόβλεπτο τηλεοπτικό του αντίο, μετά το φιλί του με τον Τζίμι Φάλον και την επανένωση των μεγάλων παρουσιαστών του late night.
THE LIFO TEAM
Eurovision 2026 - Α' Ημιτελικός: Οι LELEK εντυπωσίασαν με την ethno pop εμφάνιση και το «Andromeda»

TV & Media / Eurovision 2026 - Α' Ημιτελικός: Οι LELEK εντυπωσίασαν με την ethno pop εμφάνιση και το «Andromeda»

Το «Andromeda» συγκαταλέγεται ήδη ανάμεσα στα τραγούδια που κινούνται καλά στα στοιχήματα, με πολλούς να θεωρούν ότι οι LELEK έχουν καταφέρει να συνδυάσουν με επιτυχία την παράδοση με έναν σύγχρονο ευρωπαϊκό ήχο
THE LIFO TEAM
Οι παρουσιαστές του late night μαζεύτηκαν γύρω από τον Στίβεν Κόλμπερτ πριν σβήσει το Late Show

TV & Media / Ο Τζίμι Κίμελ, ο Τζίμι Φάλον, ο Τζον Όλιβερ και ο Σεθ Μάιερς βρέθηκαν στο πλατό του Στίβεν Κόλμπερτ λίγο πριν από το τελευταίο Late Show

Λίγο πριν πέσει η αυλαία για το Late Show, το Strike Force Five ξαναβρέθηκε στο πλατό και μετέτρεψε το αντίο του Κόλμπερτ σε σχόλιο για την κρίση του late night, το YouTube, τα τηλεοπτικά δίκτυα και τον πιο εμμονικό τηλεθεατή τους: τον Ντόναλντ Τραμπ.
THE LIFO TEAM