Το Girls είναι μια σειρά που έχει προκαλέσει πάρα πολλές συζητήσεις, για πολλούς σωστούς και λάθος λόγους.

 

Είναι πολύ εντυπωσιακό (;) το γεγονός ότι το κοινό σκανδαλίζεται από τον ρεαλισμό της ζωής των άλλων. Η Lena Dunham γράφει για τις προσωπικές της εμπειρίες και για τις εμπειρίες των φίλων της. Τυχαίνει να είναι μια λευκή γυναίκα κάτω των 30 που μεγάλωσε σε ένα πολύ συγκεκριμένο περιβάλλον, σε καλλιτεχνικούς κύκλους της Νέας Υόρκης. Το σήριαλ που γράφει περιγράφει αυτά που ξέρει. Κι όμως, φαίνεται ότι δεν είναι πάντα αποδεκτό να γράφεις γι' αυτά που ξέρεις, παρά μόνο αν αυτά που ξέρεις δεν προκαλούν τον φθόνο των τηλεθεατών.

 

Το γεγονός ότι η σεναριογράφος/ηθοποιός είναι μια καλοζωισμένη γυναίκα που έχει την πολυτέλεια να ασχολείται με την αυτοπραγμάτωση και με τις νευρώσεις της είναι κατά τη γνώμη μου αυτό που προκαλεί. Όμως ποιος θα παραδεχόταν κάτι τέτοιο; Και όπως φαίνεται, μερικοί όταν δε μπορούν να εκφράσουν αυτό που τους τη δίνει, κάνουν την πιο παλιά επίθεση απ' όλες: κριτικάρουν την εμφάνιση.

 

Την Πέμπτη οι παραγωγοί και οι ηθοποιοί της σειράς βρισκόταν σε μια συνέντευξη τύπου που οργανώθηκε από την Television Critics Association, όταν ο παραγωγός της σειράς, Judd Apatow, χαρακτήρισε την ερώτηση ενός δημοσιογράφου «όχι μόνο προσβλητική, αλλά γεμάτη σεξισμό και μισογυνισμό».

 

Η ερώτηση του δημοσιογράφου ήταν η εξής:

 

«Δεν καταλαβαίνω το νόημα όλης αυτής της γύμνιας στο σόου, ειδικά από τη Dunham. Νιώθω σα να πέφτω σε παγίδα που κάποιος θα πει 'κανείς δε διαμαρτύρεται για τη γύμνια που υπάρχει στο Game of Thrones' αλλά εκεί καταλαβαίνω γιατί το κάνουν. Το κάνουν για τη λαγνεία και για να ερεθίσουν τον κόσμο. Και ο χαρακτήρας σου είναι συχνά γυμνός σε τυχαίες στιγμές χωρίς λόγο.»

 

Η Lena Dunham απάντησε ότι «πρόκειται για μια ρεαλιστική έκφραση του τι σημαίνει να είσαι ζωντανός. Αλλά καταλαβαίνω πολύ καλά. Αν δεν σου αρέσω, είναι δικό σου το πρόβλημα» για να τη διακόψει ο παραγωγός, Judd Apatow και να πει στον δημοσιογράφο «αυτή ήταν μια ερώτηση που τέθηκε πολύ άγαρμπα και είναι προσβλητική, θα πρέπει να την ξαναδιαβάσεις και να τη συζητήσεις και με άλλους ανθρώπους για να καταλάβεις πώς έφτασες σ' αυτό το σημείο.» Αργότερα μια άλλη παραγωγός της σειράς, η Jenni Konner διέκοψε την απάντηση της σε μια άλλη ερώτηση και αναφέρθηκε ξανά στο συμβάν λέγοντας «συγνώμη, αφαιρέθηκα εντελώς γιατί νιώθω μια έκρηξη οργής μέσα μου γι αυτόν τον τύπο», είπε, δείχνοντας τον δημοσιογράφο της επίμαχης ερώτησης. «Τον κοιτάω και τον ξανακοιτάω και νιώθω μια έκρηξη οργής με την ιδέα ότι μπορείς να μιλήσεις μ' αυτό τον τρόπο σε μια γυναίκα και να την κατηγορήσεις ότι δείχνει το σώμα της υπερβολικά πολύ. Η σκέψη αυτή με αρρωσταίνει.»

 

Τα σχόλια για το σώμα της Lena Dunham αποτελούν ίσως την πλειοψηφία των σχολιασμών όλης της σειράς. Έχουμε τόσο πολύ βομβαρδιστεί με την τελειότητα από τα μέσα που οι φυσιολογικοί άνθρωποι μας φαίνονται προσβλητικοί; Έχουμε συνηθίσει τόσο την επιθετικότητα στα σχόλια του ανώνυμου πλήθους στο ίντερνετ που νομίζουμε ότι η ίδια γλώσσα είναι αποδεκτή και στην πραγματική ζωή; Τουλάχιστον ένας, ο δημοσιογράφος που μετέφερε τη συζήτηση του Facebook σε ζωντανό πάνελ, θα πήρε ένα μάθημα: αυτά που λέγονται στο ίντερνετ δεν λέγονται πάντα σε ανθρώπους που βρίσκονται απέναντί σου.