Έφυγε από τη ζωή παραμονή Χριστουγέννων ο Ντάνος Λυγίζος

Έφυγε από τη ζωή παραμονή Χριστουγέννων ο Ντάνος Λυγίζος Facebook Twitter
1

 

Έφυγε από τη ζωή παραμονή Χριστουγέννων ο Ντάνος Λυγίζος Facebook Twitter
Οι Socrates Drank the Conium (Σπάθας, Μπουκουβάλας, Τουρκογιώργης)

Πέθανε χθες ο ηθοποιός Ντάνος Λυγίζος, στα 77 χρόνια του. Ο Λυγίζος μπορεί να έγινε γνωστός από το θέατρο, κάποιες ταινίες και βιντεοταινίες, όμως η φήμη του εκτοξεύτηκε μέσω της σατιρικής εκπομπής «Όχι τα νέα του ΑΝΤ1», που παρουσιαζόταν για δυο χρόνια στον ANT1, στην αυγή της ιδιωτικής τηλεόρασης (από 27/3/1991 έως 2/1/1993, όπως διαβάζουμε στο retrodb.gr).

Πολύ λίγοι θα θυμούνται τον Ντάνο Λυγίζο να παρουσιάζει την τηλεοπτική εκπομπή «Στον Ρυθμό της Ποπ» το 1973 (κάθε Τρίτη στην ΥΕΝΕΔ, λίγο μετά τις 7). Σε μια τέτοια εκπομπή υπήρξε κι ένα αφιέρωμα στους Socrates ή Socrates Drank the Conium όπως λέγονταν ακόμη τότε!

Ο Ντάνος Λυγίζος παρουσιάζει αποσπάσματα από τη συναυλία του γκρουπ στον Άγιο Κοσμά, όταν οι Socrates ήταν τετράδα (Γιάννης Σπάθας, κιθάρα, Κώστας Δουκάκης κιθάρα, Αντώνης Τουρκογιώργης μπάσο, Γιώργος Τρανταλίδης ντραμς).

Μάλιστα τον ακούμε και τον βλέπουμε να λέει τα δικά του ανάμεσα στα “Dreams of milk and honey” (των Mountains), “Starvation”, “Live in the country”, “See see rider” κ.λπ.

Ίσως ορισμένοι παραξενευτούν με τον τίτλο της εκπομπής «Στον Ρυθμό της Ποπ». Ποπ οι χαρντροκάδες Socrates; Στη χώρα μας δεν είχε καθιερωθεί ακόμη ο όρος “rock” το 1973. Ακουγόταν, αλλά δεν ήταν καθιερωμένος. Επικρατούσε δηλαδή ακόμη το «ποπ».

Μέσα στην άγνοιά τους οι τότε ιθύνοντες φαίνεται, πάντως, πως χτύπαγαν κέντρο, καθότι όπως έγραφε και ο αείμνηστος Κώστας Θεοφιλόπουλος, το… ροκ αποκτά αξία μόνο όταν γίνεται ποπ. Όταν γίνεται popular, όταν μετατρέπεται σε κοινωνικό φαινόμενο δηλαδή.

Στη μνήμη του Ντάνου Λυγίζου… 

TV & Media
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ