Το 2009, όταν πέθανε ο Χρήστος Παπουτσάκης, ένας από τους ιδρυτές του ιστορικού περιοδικού «Αντί», υπήρχε τεράστια αγωνία για το τι θα απογινόταν το σπουδαίο αρχείο των τευχών του εντύπου.
Για καιρό μετά, η πρώτη γενιά αναγνωστών του «Αντί» - και οι απόγονοι τους – αναζητούσαν χαμένα τεύχη σε παλιατζίδικα και σε βιβλιοπωλεία με αντίκες, χωρίς να υπάρχει άλλος τρόπος να έρθουν σε επαφή με το υλικό που έλειπε από το αρχείο τους.

 

Πλέον και ύστερα από μία σπουδαία κίνηση της Παντείου, το «Αντί», υπάρχει ολόκληρο σε ψηφιακή μορφή, σε αυτήν εδώ τη διεύθυνση http://pandemos.panteion.gr/index.php?lang=el&op=record&type&q&page=0&pid=cid%3A486.

 

Το «Αντί» ήταν ελληνικό, πολιτικό και πολιτιστικό περιοδικό της Αριστεράς, το οποίο κυκλοφορούσε ανά δεκαπενθήμερο από το 1974 έως το 2008. Ιδρυτής, ιδιοκτήτης και διευθυντής του περιοδικού ήταν ο δημοσιογράφος Αντώνης Καρκαγιάννης και ο αρχιτέκτονας Χρήστος Γ. Παπουτσάκης τον Μάιο του 1972, και από το 1974 ο δεύτερος.

 

Το πρώτο Αντί κυκλοφόρησε τον Μάιο του 1972 και περιείχε συνέντευξη του Μίκη Θεοδωράκη, άρθρο του Γεωργίου-Αλέξανδου Μαγκάκη για την δημοκρατία, σκίτσα του Μποστ με τον Χίτλερ και τον Μουσολίνι και από πάνω να γράφει «υπέρ Δικτατορίας», μια διαφήμιση με αφίσα του Τσε Γκεβάρα, μια άλλη για βιβλίο του Παντελή Πουλιόπουλου, κ.λπ. Οι αρχές της Χούντας συνέλαβαν τον εκδότη του περιοδικού και δεν επέτρεψαν την έκδοση άλλων τευχών.

 

Το περιοδικό επανακυκλοφόρησε στις 7 Σεπτεμβρίου 1974, αμέσως μετά την κατάρρευση της Δικτατορίας. Γι' αυτό και στο εξώφυλλο όλων των επόμενων τευχών υπήρχε η ένδειξη «Περίοδος Β΄».