Πέθανε ο σερ Χάρολντ Έβανς, «ο μεγαλύτερος συντάκτης όλων των εποχών» στη Βρετανία

Πέθανε ο σερ Χάρολντ Έβανς, «ο μεγαλύτερος συντάκτης όλων των εποχών» στη Βρετανία Facebook Twitter
Πέθανε ο σερ Χάρολντ Έβανς, «ο μεγαλύτερος συντάκτης όλων των εποχών» στη Βρετανία (Reuters)
0

Ο σερ Χάρολντ Έβανς, πρώην συντάκτης των Sunday Times, που συνέβαλε στη διαμόρφωση της βρετανικής δημοσιογραφίας κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, πέθανε σε ηλικία 92 ετών.

Ο Βρετανό-αμερικανός δημοσιογράφος, ο οποίος ηγήθηκε μιας έρευνας για το φάρμακο Thalidomide, πέθανε από καρδιακή ανεπάρκεια στη Νέα Υόρκη, δήλωσε η σύζυγός του, Τίνα Μπράουν.

Στην 70χρονη καριέρα του ανέλαβε ηγετικές θέσεις ως εκδότης περιοδικών και βιβλίων, συγγραφέας και συντάκτης μεγάλων δημοσιογραφικών ομίλων. Τελευταίος του σταθμός το πρακτορείο Reuters.

Υπήρξε συντάκτης των Sunday Times για 13 χρόνια. Στη συνέχεια, έγινε ο εκδότης του περιοδικού Conde Nast Traveller και αργότερα πρόεδρος του εκδοτικού γίγαντα, Random House.


Υπήρξε ένας από τους πιο γνωστούς δημοσιογράφους της Βρετανίας και της Αμερικής.

Έγραψε επίσης πολλά βιβλία και το 2003 χρίστηκε ιππότης για τις υπηρεσίες του στη δημοσιογραφία.

Ένα χρόνο νωρίτερα, μια δημοσκόπηση από το Press Gazette και το British Journalism Review του απένειμαν τον τίτλο του μεγαλύτερου συντάκτη όλων των εποχών.


Ο σερ Χάρολντ Έβανς ανέλαβε επικεφαλής της σύνταξης στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters το 2011.

Τη δεκαετία του 1960 άρχισε να χτίσει τη φήμη ως εκδότης της Northern Echo. Οι εκστρατείες του οδήγησαν σε ένα εθνικό πρόγραμμα ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και στη μεταθανάτια χάρη για τον Τίμοθι Έβανς, που απαγχονίστηκε λανθασμένα το 1950 με την κατηγορία της δολοφονίας.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως επιμελητής των Sunday Times, οι αξιοσημείωτες εκστρατείες του περιελάμβαναν τον αγώνα κατά της εταιρείας Distillers για μεγαλύτερη αποζημίωση στα θύματα του φαρμάκου, Thalidomide.

Το φάρμακο, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1958, συνταγογραφήθηκε στις μέλλουσες μητέρες για τον έλεγχο των συμπτωμάτων της πρωινής αδιαθεσίας. 

Αλλά εκατοντάδες από αυτές τις μητέρες στη Βρετανία, και πολλές χιλιάδες σε όλο τον κόσμο, γέννησαν παιδιά με ακρωτηριασμένα άκρα, παραμορφωμένες καρδιές, τύφλωση και άλλα προβλήματα.

Η εκστρατεία του σερ Χάρολντ, που ξεκίνησε το 1972, τελικά ανάγκασε τον βρετανό κατασκευαστή Distillers Company, του μεγαλύτερου διαφημιζόμενου στους Sunday Times εκείνη την εποχή, να αυξήσει την αποζημίωση που έλαβαν τα θύματα.

Πολέμησε και κατάφερε να πετύχει, αποκαλύπτοντας έγγραφα που έδειχναν ότι δεν είχαν γίνει οι κατάλληλες κλινικές διαδικασίες.

Έγινε πρότυπο της δημοσιογραφίας. Ο Κέβιν Μαγκουάιρ, αναπληρωτής συντάκτης της Daily Mirror, είπε ότι ήταν «εμπνευσμένος συντάκτης» που «ενσάρκωνε τα καλύτερα της δημοσιογραφίας».

Ο συγγραφέας Ρόμπερτ Χάρις είπε στο πρόγραμμα BBC Radio 4's Today ότι ο σερ Χάρολντ «Πίστευε στους απλούς ανθρώπους. Είδε τις εφημερίδες ως όργανα κοινωνικής δικαιοσύνης. Ήταν πραγματικά και χωρίς αμφιβολία ο μεγάλος Βρετανός δημοσιογράφος της μεταπολεμικής εποχής».

Ο Τζον Σίμπσον του BBC χαρακτήρισε τον σερ Χάρολντ «υπέροχο εκδότη, σοφό σύμβουλο και καλό και εμπνευσμένο φίλο».

 

«Ένας γίγαντας της ερευνητικής δημοσιογραφίας»

Ο σερ Χάρολντ Έβανς υπήρξε πολέμιος του Ρούπερτ Μέρντοχ. Όταν έφυγε από τους Sunday Times μετακόμισε στη Νέα Υόρκη.

Εκεί επιμελήθηκε το Vanity Fair και το New Yorker, ενώ έγινε συντάκτης του περιοδικού Conde Nast και αργότερα πρόεδρος του Random House.

Το 2011, σε ηλικία 82 ετών, ο sερ Χάρολντ διορίστηκε επικεφαλής στο τμήμα σύνταξης στο Reuters. Ο αρχισυντάκτης του οργανισμού τον χαρακτήρισε ως «ένα από τα μεγαλύτερα μυαλά στη δημοσιογραφία».

Ο σερ Χάρολντ γεννήθηκε στις 28 Ιουνίου 1928 στο Eccles, Lancashire.

Με πληροφορείς του BBC/Guardian

TV & Media
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι New York Times και οι αξίες της παραδοσιακής δημοσιογραφίας στο επίκεντρο

TV & Media / New York Times - Gate: Εσωτερική έρευνα για τη διαρροή πληροφοριών από ρεπορτάζ για τον πόλεμο στη Γάζα

Η ιστορική εφημερίδα με τους δέκα εκατομμύρια συνδρομητές διεξάγει εσωτερική έρευνα σχετικά με το ρεπορτάζ που αποκάλυψε σεξουαλική βία της Χαμάς κατά των ομήρων στη Γάζα
NEWSROOM