ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Αποκαλύφθηκε ρωσικό δίκτυο τρολ που λειτουργούσε από την δυτική Αφρική

Αποκαλύφθηκε ρωσικό δίκτυο τρολ που λειτουργούσε από την δυτική Αφρική Facebook Twitter
H φάρμα τρολ στη Γκάνα, που ελεγχόταν από Ρώσους
0

Όπως ανακοινώθηκε από το Facebook και το Twitter, αποκαλύφθηκε δίκτυο από ψεύτικους λογαριασμούς ρωσικής καθοδήγησης με βάση την Γκάνα και τη Νιγηρία.

Αμέσως μετά την αποκάλυψη του δικτύου, αφαιρέθηκαν την Πέμπτη οι λογαριασμοί που συνδέονται μαζί του στο Facebook, στο Instagram και στο Twitter.

Το δίκτυο ήταν μικρό: 49 λογαριασμοί στο Facebook, 89 στο Instagram και 71 στο Twitter. Σηματοδοτεί όμως την πρώτη φορά που μια τέτοιου είδους ρωσική επιχείρηση με στόχο τις ΗΠΑ εμφανίζεται να έχει ως έδρα την Αφρική.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της πολιτικής ασφαλείας του Facebook, η εταιρεία πιστεύει ότι το δίκτυο ήταν μικρό διότι εντοπίστηκε σε πρώιμο στάδιο «χτισίματος ακροατηρίου»:

«Τα άτομα πίσω από το δίκτυο αυτό χρησιμοποιούσαν διάφορες παραπλανητικές τακτικές, μεταξύ αυτών βεβαίως και ψεύτικους λογαριασμούς... διαχειριζόμενοι σελίδες που εμφανίζονταν ως μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) ή ως προσωπικά blogs, ανεβάζοντας ομαδικές αναρτήσεις».

«Πολλές από τις αναρτήσεις είχαν να κάνουν με την αμερικανική επικαιρότητα και επιχειρούσαν να διευρύνουν το ακροατήριό τους εστιάζοντας σε θέματα όπως η ιστορία, η υπεροχή και η αισθητική της μαύρης κουλτούρας, αλλά επίσης και σε celebrity κουτσομπολιό, καθώς και σε θέματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Περιείχαν επίσης περιεχόμενο που είχε να κάνει με καταπίεση, αδικία και αστυνομική βία».

«Παρότι τα άτομα πίσω από αυτή την δραστηριότητα επιχείρησαν να καλύψουν τον στόχο και τον συντονισμό της, οι έρευνές βρήκαν συνδέσμους στην οργάνωση EBLA, μια ΜΚΟ στην Γκάνα και σε άτομα που στο παρελθόν έχουν ενεργήσει υπό την καθοδήγηση του Ρωσικού Πρακτορείου Έρευνας Διαδικτύου (IRA)».

Οι περισσότεροι από τους ψεύτικους αυτούς λογαριασμούς στο Facebook και ειδικότερα στο Instagram απέφευγαν το ευθέως πολιτικό περιεχόμενο, επιδιώκοντας την σταδιακή καλλιέργεια ακροατηρίου με στόχο την ενίσχυση του ήδη έντονα διχαστικού κλίματος που επικρατεί στις ΗΠΑ.

Όσον αφορά στο περιεχόμενο των αναρτήσεων, των σχολίων και των μηνυμάτων σε επιδραστικούς λογαριασμούς της πλατφόρμας του Twitter, τον τελευταίο καιρού υπήρχαν πολλές αναφορές στην πανδημία του κορωναϊού, καθώς και σε εύφλεκτα ζητήματα της σύγχρονης πολιτικής συγκυρίας στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ομάδας ασφαλείας του Twitter, «οι 71 λογαριασμοί που αφαιρέθηκαν και μπορούμε αξιόπιστα να τους συνδέσουμε με τη Ρωσία, λειτουργούσαν από την Γκάνα και τη Νιγηρία επιχειρώντας να παρέμβουν στις συζητήσεις για κοινωνικά ζητήματα και να προκαλέσουν σύγχυση και διχόνοια».

Με στοιχεία από τον Guardian

TV & Media
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι New York Times και οι αξίες της παραδοσιακής δημοσιογραφίας στο επίκεντρο

TV & Media / New York Times - Gate: Εσωτερική έρευνα για τη διαρροή πληροφοριών από ρεπορτάζ για τον πόλεμο στη Γάζα

Η ιστορική εφημερίδα με τους δέκα εκατομμύρια συνδρομητές διεξάγει εσωτερική έρευνα σχετικά με το ρεπορτάζ που αποκάλυψε σεξουαλική βία της Χαμάς κατά των ομήρων στη Γάζα
NEWSROOM