Η Έλεν Μίρεν στα 74 της υποδύεται με άνεση την Μεγάλη Αικατερίνη, διάσημη τόσο για την επέκταση των συνόρων της Ρωσικής Αυτοκρατορίας όσο και για τη φήμη του έντονου «έκλυτου» βίου που τη συνόδευε.

 

Η μίνι τηλεοπτική σειρά "Catherine the Great" έχει ως χρονική αφετηρία το 1762, τη χρονιά ανόδου στον αυτοκρατορικό θρόνο της Ρωσίας της 33χρονης τότε Αικατερίνης μετά το πραξικόπημα που εκθρόνισε τον σύζυγό της τον Πέτρο Γ' και είχε υποκινηθεί από τον εραστή της, κόμη Ορλώφ (γνωστού σε μας από τα «Ορλωφικά», το πρόωρο ως απεδείχθη κίνημα υπέρ της ελληνικής ανεξαρτησίας και της ανασύστασης του Βυζαντίου) αλλά και τον επίσης εραστή της (και όπως λέγεται σύζυγό της αργότερα σε μυστική τελετή) Γκριγκόρι Ποτέμκιν.

 

Το εκπληκτικό είναι ότι την Αικατερίνη Β' της Ρωσίας (γνωστή και ως Μεγάλη Αικατερίνη), διάσημη τόσο για την επέκταση των συνόρων της Ρωσικής Αυτοκρατορίας όσο και για τη φήμη του έντονου «έκλυτου» βίου που τη συνόδευε, την υποδύεται μια γυναίκα σαράντα χρόνια μεγαλύτερη από την ηλικία στην οποία εκείνη είχε βρεθεί στο ρωσικό θρόνο. Όταν πέθανε ήταν 67 χρονών, δηλαδή επτά χρόνια νεότερη από την τωρινή ηλικία της Έλεν Μίρεν, η οποία εμφανίζεται στη μίνι σειρά του HBO να υποδύεται με άνεση μια νεαρή στην πραγματικότητα γυναίκα και μάλιστα με ιδιαίτερα πολυάσχολη ερωτική ζωή.

 

Η Έλεν Μίρεν ως Μεγάλη Αικατερίνη και ο Τζέισον Κλαρκ στο ρόλο του εραστή της (και όπως λέγεται συζύγου της σε μυστική τελετή) Γκριγκόρι Ποτέμκιν.
Η Έλεν Μίρεν ως Μεγάλη Αικατερίνη και ο Τζέισον Κλαρκ στο ρόλο του εραστή της (και όπως λέγεται συζύγου της σε μυστική τελετή) Γκριγκόρι Ποτέμκιν.

 

Είναι φανερό ότι οι δημιουργοί της σειράς αδιαφόρησαν συνειδητά για τον «ρεαλισμό» και την πιστότητα της αναπαράστασης στο συγκεκριμένο θέμα, εμφανίζοντας την ηρωίδα «εκτός ηλικίας». Πρόκειται για απόφαση ή για έμπνευση που μοιάζει πρωτοφανής και ριζοσπαστική για το τηλεοπτικό (ή και το κινηματογραφικό) τοπίο και είναι σα να σχολιάζει εμμέσως ειρωνικά την μακρά παράδοση στην ιστορία του θεάματος, μεσηλίκων ή και υπερηλίκων αντρών ηθοποιών να υποδύονται πολύ νεότερους άντρες (και να γοητεύουν πολύ νεότερες γυναίκες).