Πολύ προσωπικά στοιχεία, ακόμη και πότε οι άνθρωποι έκαναν σεξ, έρχονται σε γνώση του Facebook, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει μελέτη της Privacy International.

 

Η οργάνωση Privacy International (Διεθνής Ιδιωτικότητα) μελέτησε διάφορες εφαρμογές (apps) που καταγράφουν την περίοδο των γυναικών για να διαπιστώσει ποιες ακριβώς πληροφορίες μοιράζονται με το Facebook, ανάμεσά τους λεπτομέρειες όπως ποια μέθοδος αντισύλληψης χρησιμοποιήθηκε, πότε τελειώνει η περίοδος αλλά και το είδος των συμπτωμάτων.

 

Οι εφαρμογές για την περίοδο συλλέγουν μερικά από τα πιο προσωπικά δεδομένα που μπορεί να φανταστεί κανείς, από την γενική εικόνα της υγείας μέχρι πληροφορίες για το σεξ, την ψυχική διάθεση, τι τρώει και τι πίνει ο χρήστης μέχρι ποια προϊόντα προσωπικής υγιεινής χρησιμοποιεί. Σε αντάλλαγμα, η εφαρμογή ενημερώνει τον χρήστη για τις πιο γόνιμες μέρες του μήνα ή πότε να περιμένουν την επόμενη περίοδο τους.

 

Σύμφωνα με την Privacy International (ΡΙ), οι πιο δημοφιλείς εφαρμογές (Period Tracker, Period Track Flo και Clue Period Tracker) δεν μοιράζονται στοιχεία τους με το Facebook. Άλλες όμως όπως οι Maya της Plackal Tech (5 εκατομμύρια λήψεις στο Google Play), MIA της Mobapp Development Limited (ένα εκατομμύριο λήψεις) και My Period Tracker της Linchpin Health (πάνω από ένα εκατομμύριο), το κάνουν.

 

«Προσωπικές λεπτομέρειες της ιδιωτικής ζωής εκατομμυρίων χρηστών σε όλο τον κόσμο μοιράζονται με το Facebook και άλλα τρίτα μέρη, χωρίς την κατηγορηματική και σαφή συναίνεση των χρηστών, όσον αφορά την περίπτωση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, όπως η υγεία ενός χρήστη ή σεξουαλική ζωή του», σύμφωνα με την οργάνωση.

 

Μετά την δημοσιοποίηση της έρευνας, η εφαρμογή Maya δήλωσε ήδη ότι προχωρά σε αλλαγές στην πολιτική της, ενώ οι Linchpin και MIA δεν σχολίασαν. Η PI θεωρεί ότι τα ευρήματα εγείρουν σοβαρές ανησυχίες κατά πόσο τέτοιες εφαρμογές είναι συμβατές με το νέο Γενικό Κανονισμό Προστασίας δεδομένων (GDPR) της ΕΕ.

 

Από την πλευρά του, το Facebook ανακοίνωσε ότι θα κυκλοφορήσει ένα εργαλείο με το οποίο οι χρήστες θα μπορούν να σταματούν τις εφαρμογές και τις εταιρείες να μοιράζονται δεδομένα με το Facebook.

 

Με πληροφορίες από BBC