ΥΠΕΝ: Τα εναλλακτικά σενάρια αν η Ρωσία κλείσει τη στρόφιγγα- Τι αποφάσισε η ομάδα διαχείρισης κρίσεων

ΥΠΕΝ: Τα εναλλακτικά σενάρια αν η Ρωσία κλείσει τη στρόφιγγα- Τι αποφάσισε η ομάδα διαχείρισης κρίσεων Facebook Twitter
Φωτ.: EUROKINISSI
0

Τα εναλλακτικά σενάρια, για να διασφαλιστεί ο ομαλός ενεργειακός εφοδιασμός της Ελλάδας, σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας φυσικού αερίου από τη Ρωσία, εξετάστηκαν στην έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. 

Πρόσθετες ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου, αποθήκευση αερίου στην Ιταλία και αξιοποίηση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ είναι τα μέτρα που εξετάστηκαν στη συνεδρίαση της ομάδας διαχείρισης κρίσεων για τον ενεργειακό εφοδιασμό. 

Τα σενάρια καλύπτουν τρία χρονικά διαστήματα και εκτείνονται μέχρι τον Μάρτιο του 2023. Πιο αναλυτικά στη σύσκεψη αποφασίστηκαν τα εξής, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου: 

- Έως την Παρασκευή ο ΔΕΣΦΑ θα υποβάλει μελέτη αξιολόγησης κόστους- οφέλους στο ΥΠΕΝ για την προσθήκη μιας πλωτής δεξαμενής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας.

- Έως την Τρίτη ο Διαχειριστής θα ενημερώσει το ΥΠΕΝ για την εξέλιξη των διαβουλεύσεων με την ιταλική SΝΑΜ, για τις δυνατότητες διατήρησης στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου σε υπόγειες αποθήκες στην Ιταλία.

- Ο ΔΕΣΦΑ θα επικαιροποιήσει τις εκτιμήσεις του αναφορικά με τα επιπλέον φορτία LNG που θα χρειαστούν, σε περίπτωση ολικής διακοπής των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

- Τα σενάρια θα καλύψουν τρεις χρονικές περιόδους:

  • Το χρονικό διάστημα Απριλίου - Οκτωβρίου 2022.
  • Το χρονικό διάστημα Οκτωβρίου 2022 - Μαρτίου 2023.
  • Το χρονικό διάστημα Απριλίου 2022 - Μαρτίου 2023.

- Η ΔΕΠΑ Εμπορίας παρακολουθεί στενά τη διαθεσιμότητα των φορτίων LNG στις διεθνείς αγορές προκειμένου να προμηθευτεί επιπλέον φορτία εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

- Έως την Τρίτη η ΔΕΗ θα καταθέσει στο ΥΠΕΝ το ετήσιο πλάνο εξόρυξης λιγνίτη στα ορυχεία της, για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των διαθέσιμων λιγνιτικών μονάδων.
 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ