ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

Ξεκίνησε η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

Ξεκίνησε η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο Facebook Twitter
0

Σε ισχύ βρίσκεται από τις 8 το βράδυ της Κυριακής η συμφωνία μεταξύ ΝΑΤΟ και Frontex για την επιτήρηση στο Αιγαίο, καθώς σύμφωνα με το Έθνος, ξεπεράστηκαν οι ενστάσεις της Τουρκίας και οι νατοικές δυνάμεις αναπτύσσονται στα ελληνική χωρικά ύδατα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Συμμαχία αποδέχτηκε την ελληνική άδεια για επιχειρήσεις εντός των χωρικών υδάτων αγνοώντας σε πρώτη φάση τις τουρκικές αξιώσεις. Η Τουρκία περιορίστηκε να δώσει άδεια εισόδου στα ύδατα της μόνο για το σημείο απέναντι από τη Λέσβο.  Η Ελλάδα έδωσε άδεια στα πλοία του ΝΑΤΟ να μπαινοβγαίνουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα από τη Λήμνο μέχρι το Καστελόριδο, τη Χρυσή και τη Γαύδο.

Τη συμφωνία μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Frontex επί των λεπτομερειών της συνεργασίας τους στο Αιγαίο χαιρέτισαν με κοινή ανακοίνωσή τους η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αυτές οι λειτουργικές λεπτομέρειες που συμφωνήθηκαν σήμερα «θα μεγιστοποιήσουν την αποτελεσματικότητα, θα εξασφαλίσουν τη συνοχή και τη συμπληρωματικότητα ως προς την επιχείρηση ταχείας επέμβασης της Frontex "Ποσειδών" στην περιοχή και τις προσπάθειες των υποστηρικτικών δραστηριοτήτων του ΝΑΤΟ».

Συνεχίζοντας η ανακοίνωση αναφέρει πως «η απόφαση του ΝΑΤΟ να συνδράμει στην αναγνώριση, τον έλεγχο και την επιτήρηση των παράνομων διελεύσεων στο Αιγαίο Πέλαγος είναι μια σημαντική συμβολή στις διεθνείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση των διακινητών και της παράνομης μετανάστευσης στο Αιγαίο στο πλαίσιο της κρίσης των προσφύγων».

Η ανακοίνωση σημειώνει επίσης πως η σημερινή συμφωνία αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα της σημασίας της πρακτικής συνεργασίας ΕΕ-ΝΑΤΟ, όπως έχει συμβεί και σε άλλες περιπτώσεις κρίσεων. «Η ΕΕ ευελπιστεί ότι οι κοινές προσπάθειες της με το ΝΑΤΟ θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση των πολλών προκλήσεων που θέτει η τρέχουσα μεταναστευτική κρίση, και θα μειώσουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν πολλά άτομα που επηρεάζονται από αυτήν», καταλήγει η ανακοίνωση.

0

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ