Τσιόδρας: Μπορεί να φτάσουμε τα 7.000-8.000 νέα κρούσματα κορωνοϊού την εβδομάδα

Τσιόδρας: Μπορεί να φτάσουμε τα 7.000-8.000 νέα κρούσματα κορωνοϊού την εβδομάδα Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
0

Στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας στην χώρα, έδωσε από το βήμα της Βουλής, ο Σωτήρης Τσιόδρας, που εξέφρασε την ανησυχία του για την πιθανή επικράτηση των μεταλλάξεων. 

Ο κ. Τσιόδρας προειδοποίησε ότι αν επικρατήσει το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού μπορεί προκύψουν προβλήματα μέχρι τις αρχές Μαρτίου. «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν έχουμε τελειώσει με τον ιό, είναι εδώ και θα μας ταλαιπωρήσει και θα μας πιέσει ακόμη», ανέφερε ο καθηγητής, εκτιμώντας πως τελικά θα επικρατήσουν οι μεταλλάξεις.

Μάλιστα εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος για την κατάσταση στην Αττική, όπου τα ενεργά κρούσματα είναι πάνω από 4.000, ενώ υπάρχει αυξητική τάση στις νέες νοσηλείες. 

Παραθέτοντας στοιχεία, εξήγησε πως στην Αττική σημειώθηκε αύξηση κρουσμάτων κατά 81% στον Βόρειο Τομέα, 67% στον Κεντρικό Τομέα, 62% στην Ανατολική Αττική και 123% στο Δυτικό Τομέα. Παράλληλα, ανέφερε πως ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι άνω των 40 ετών και πως το 75% όσων νοσηλεύονται είναι άνω των 55 ετών. Παράλληλα, όπως αποκάλυψε, τα λύματα στην Αττική είναι αντίστοιχη με τον Νοέμβριο.

Όπως εξάλλου είπε, οι εκτιμήσεις είναι ότι τα νέα κρούσματα μπορεί να αγγίξουν τα 7.000 με 8.000 πανελλαδικά, σε εβδομαδιαία βαση.

Για τις μεταλλάξεις είπε ότι έχει δημιουργηθεί δίκτυο και τα ποσοστά σε επιλεγμένα δείγματα έφτασαν, κάποια στιγμή, και το 40%. «Το δεύτερο κύμα ήταν διαφορετικό από το πρώτο, όσον αφορά τις μεταλλάξεις», είπε ο κ. Τσιόδρας και ζήτησε να τηρούνται τα μέτρα και να υπάρχει επαγρύπνηση μέχρι το τέλος Μαρτίου, γιατί «μπορεί να έχουμε πρόβλημα», με τις μεταλλάξεις. 

«Έχει μεγάλη σημασία να μην δίνουμε λάθος μηνύματα», είπε για τα εμβόλια και σημείωσε: «Τα στατιστικά δεδομένα είναι ότι το εμβόλιο προστατεύει από τη λοίμωξη, από τις νοσηλείες και τους θανάτους. Το εμβόλιο της Οξφόρδης, με χθεσινή δημοσίευση, μειώνει τη μεταδοτικότητα του ιού κατά 67%. Εγώ πιστεύω ότι με τα εμβόλια θα τελειώσει αυτή η πανδημία. Αρκεί τα εμβόλια να είναι δημόσιο αγαθό, όπως οφείλουν να είναι».

«Νομίζω ότι τα πήγαμε καλύτερα από άλλες χώρες. Νομίζω ότι έτσι πρέπει να παραμείνουμε, με συναίνεση και ομόνοια» είπε και αναφέρθηκε στις ΗΠΑ και σε άρθρο του "new england journal of medicine" που έγραψε τα εξής, για τους πολιτικούς του ηγέτες: «Οι ηγέτες μας απέτυχαν. Το μέγεθος της αποτυχίας τους είναι εκπληκτικό. Ήταν επικίνδυνα ανίκανοι». 

«Με την επιδημία θα τελειώσουμε με αξιόπιστα δεδομένα επιτήρησης», είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας και προσέθεσε πως αυτά θα συσχετιστούν με τη βελτιστοποίηση των μέτρων σε ένα αποδεκτό επίπεδο, κοινωνικά και οικονομικά, που θα διατηρεί χαμηλό και σταθερό ποσοστό λοίμωξης ώστε να υπάρξει ισορροπία, μεταξύ του αρνητικού αποτελέσματος για τη δημόσια υγεία, «και φυσικά, μειωμένο κοινωνικό κόστος».

 Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΚΑΪ/ΤΑ ΝΕΑ

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ