Τουρισμός: Σε Χαλκιδική και Πιερία ανοίγει μόλις το 15% των ξενοδοχείων

Χαλκιδική - Πιερία: Ανοίγει μόλις το 15% με 20% των ξενοδοχείων Facebook Twitter
eurokinissi
0

Αν και ο τουρισμός στη χώρα μας ανοίγει το Σάββατο 15 Μαΐου, αρκετοί προορισμοί θα υποδεχτούν τους τουρίστες έχοντας υποστεί μεγάλο οικονομικό πλήγμα από την πανδημία.

Είναι ενδεικτικό ότι δύο από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας, η Χαλκιδική και η Πιερία, θα «ανοίξουν» με μόλις το 15% των 540 ξενοδοχείων που διαθέτει ο νομός. Από αυτά, τα περισσότερα ξενοδοχεία που τελικά θα λειτουργήσουν είναι μικρές και μεσαίες μονάδες, δυναμικότητας μέχρι πενήντα δωματίων.

Στην Πιερία μάλιστα κλειστό θα παραμείνει πάνω από το 20% των 370 ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της περιοχής.

«Είμαστε αντιμέτωποι με ένα πολύ δύσκολο στοίχημα, αφού η ίδια η αγορά δείχνει ότι η κίνηση πηγαίνει προς τον Ιούλιο. Αυτό σημαίνει ότι τουριστικά είναι χαμένος ο Ιούνιος για τη Χαλκιδική και μάλιστα αυτό συμβαίνει στο δεύτερο συνεχόμενο covid-19 καλοκαίρι, χωρίς να έχουν μειωθεί σημαντικά τα κρούσματα. Δεν υπάρχουν προκρατήσεις και γι’ αυτό στο επίσημο άνοιγμα του καλοκαιριού στις 15 Μαΐου, δε θα ανοίξει περισσότερο από το 15% των 540 ξενοδοχείων του νομού μας. Για να ανοίξει ένα ξενοδοχείο, θα πρέπει η μέση πληρότητά του, με βάση τις κρατήσεις, να κυμαίνεται γύρω στο 40%, γεγονός που δεν αναμένεται να το δούμε νωρίτερα από τις 20 Ιουνίου. Ίσως και ακόμα πιο αργά, μπορεί και μέσα τον Ιούλιο.

Από τότε και μετά θα ανοίξει ένας ικανοποιητικός αριθμός ξενοδοχείων. Το δικό μου ξενοδοχείο έχω προγραμματίσει να το ανοίξω στις 4 Ιουνίου. Με βάση την εικόνα που έχουμε, δεν αναμένεται να έχουμε τουρίστες από τη Δυτική Ευρώπη πριν από το τέλος Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου, ενώ Βαλκάνιους τουρίστες περιμένουμε από τις 20 Ιουνίου και μετά», δήλωσε στο ethnos.gr ο κ. Τάσιος.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στην Πιερία, όπου, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων του νομού, Ηρακλή Τσιτλακίδη, δεν αναμένεται να ανοίξει περισσότερο από το 20% των 370 ξενοδοχείων του νομού έως το Σάββατο 15 Μαΐου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο τουρισμός σε ολόκληρη την Πιερία είναι κυρίως οδικός, με αποτέλεσμα πολύ σημαντικό ρόλο να παίζει το τελωνείο των Ευζώνων, το οποίο ακόμα δε λειτουργεί κανονικά.

Στην Πιερία εκτιμάται ότι η κατάσταση θα αρχίσει να ομαλοποιείται μετά τις 15 Ιουνίου.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ