Τούντας (ΕΚΠΑ): Ο κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί με τη Θεία Κοινωνία, με δύο τρόπους

Τούντας (ΕΚΠΑ): Ο κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί με τη Θεία Κοινωνία, με δύο τρόπους Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Ο κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί με τη Θεία Κοινωνία τονίζει ο Γιάννης Τούντας, καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ.

Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω της Θείας Κοινωνίας με δύο τρόπους: είτε μέσω της λαβίδας, είτε μέσω της κοντινής επαφής με τον ιερέα, δήλωσε ο κ. Τούντας στο iefimerida.

«Ο ένας τρόπος είναι με το κοινόχρηστο κουταλάκι, το επονομαζόμενο ως λαβίδα. Ο ιός βρίσκεται και εντός της στοματικής κοιλότητας ενός μολυσμένου ατόμου και για τον λόγο αυτό επηρεάζει, μεταξύ άλλων, και τη γεύση. Ένα μολυσμένο άτομο τη στιγμή που μεταλαμβάνει μπορεί να μολύνει με το στόμα του τη λαβίδα/κουταλάκι, και έτσι να μεταδώσει τον ιό και σε όσα άλλα άτομα τη χρησιμοποιήσουν πριν καθαριστεί σχολαστικά», εξήγησε ο καθηγητής.

Ο δεύτερος τρόπος μετάδοσης, εξηγεί, είναι με την επαφή του ατόμου που μεταλαμβάνει με τον ιερέα. «Από τη στιγμή που δεν μπορεί να υφίσταται η προστασία της μάσκας κατά τη διενέργεια του μυστηρίου και από τη στιγμή που η απόσταση που χωρίζει τον πιστό από τον ιερέα είναι μικρότερη του έτσι κι αλλιώς επισφαλούς ορίου των δύο μέτρων, ο κίνδυνος της άμεσης αερογενούς μόλυνσης είναι υπαρκτός και για τους δύο», δήλωσε ο κ. Τούντας.

Υπενθυμίζεται ότι για την περίοδο των γιορτών επιτρέπεται κατ' εξαίρεση η τέλεση λειτουργιών με παρουσία πιστών στις εκκλησίες στις 25 Δεκεμβρίου, την 1η Ιανουαρίου και τις 6 Ιανουαρίου. Στο ΦΕΚ που ορίζει τα μέτρα για τις γιορτές, τονίζεται ότι θα πρέπει να τηρείται στους ναούς η μέγιστη αναλογία ενός ατόμου ανά 15 τ.μ., ενώ ο μέγιστος αριθμός παρευρισκομένων ορίζεται στα 25 άτομα. Εξαίρεση αποτελούν οι μητροπολιτικοί ναοί, στους οποίους ο μέγιστος αριθμός είναι τα 50 άτομα.

Ιδιαίτερα για τη γιορτή των Θεοφανείων το ΦΕΚ ορίζει ότι δεν θα πραγματοποιηθεί αγιασμός των υδάτων σε οποιοδήποτε ανοιχτό δημόσιο χώρο, παρά μόνο εντός των ναών.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θεσσαλονίκη: Με το πρόσωπο της Μαρίας Καβογιάννη από το Maestro το γκραφίτι για την έμφυλη βία

Ελλάδα / Θεσσαλονίκη: Η καθηλωτική ερμηνεία της Μαρίας Καβογιάννη στο Maestro έγινε γκράφιτι για την έμφυλη βία

Το πρόσωπο του χαρακτήρα που υποδύεται η Μαρία Καβογιάννη στο Maestro αποτέλεσε σύμβολο για τις κακοποιημένες γυναίκες αλλά και έμπνευση για τον καλλιτέχνη Γιώργο Κόφτη
NEWSROOM
Τροχαίο στην Ξάνθη: Δύο άντρες και δύο γυναίκες οι νεκροί - Πώς συνέβη το δυστύχημα

Ελλάδα / Τροχαίο στην Ξάνθη: Δύο άντρες και δύο γυναίκες μόλις 20-25 ετών οι νεκροί - Πώς συνέβη το δυστύχημα

Ο πέμπτος επιβάτης του μοιραίου αυτοκινήτου και τρεις από τους επιβάτες του λεωφορείου με το οποίο συγκρούστηκε αυτό, έξω από την Ξάνθη, είναι σοβαρά τραυματισμένοι
NEWSROOM