Στη νέα πολύνεκρη πύρινη συμφορά της Αττικής, ο κρατικός μηχανισμός φαίνεται πως πιάστηκε ξανά αδιάβαστος και λίγος. Τι πρωτοβουλίες ανέλαβε ή σκοπεύει να αναλάβει τώρα η Πολιτεία για τη φροντίδα των τραυματιών, την ανακούφιση των πληγέντων, την καταγραφή και αποκατάσταση των ζημιών; Απαντά η Ελευθερία Χατζηγεωργίου, διευθύντρια του γραφείου του υπουργού Επικρατείας.


«Εχτές στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής υπήρξε ολονύχτια σύσκεψη των υπουργών των Εσωτερικών, Επικρατείας, Προστασίας του Πολίτη, Υγείας, Υποδομών και του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος παρουσία του πρωθυπουργού για την αντιμετώπιση της κατάστασης και τον συντονισμό των επιχειρήσεων.

 

Σήμερα ο υπουργός Υγείας επισκέφθηκε τον Ευαγγελισμό όπου βρίσκονται οι περισσότεροι νοσηλευόμενοι ώστε να συμβάλλει στην παροχή της καλύτερης δυνατής φροντίδας. Αυτοί συνολικά ανέρχονται στους 94, οι 61 ενήλικες και τα 23 παιδιά, δέκα δε εκ των θυμάτων, οι βαρύτερες περιπτώσεις, παρακολουθούνται σε ΜΕΘ.

 

Σήμερα ο υπουργός Υγείας επισκέφθηκε τον Ευαγγελισμό όπου βρίσκονται οι περισσότεροι νοσηλευόμενοι ώστε να συμβάλλει στην παροχή της καλύτερης δυνατής φροντίδας. Αυτοί συνολικά ανέρχονται στους 94, οι 61 ενήλικες και τα 23 παιδιά, δέκα δε εκ των θυμάτων, οι βαρύτερες περιπτώσεις, παρακολουθούνται σε ΜΕΘ.

 

Λεωφορεία του ΟΣΥ μετέφεραν ήδη τους πληγέντες της Ανατολικής Αττικής σε ξενοδοχεία που διέθεσε η Ένωση Ξενοδόχων Αττικής ή στην πλατεία Συντάγματος είτε σε άλλους προορισμούς είτε σε τερματικούς του μετρό, ώστε να μεταβούν σε άλλα σπίτια που διατηρούν. Άλλοι πάλι προτίμησαν το γυμναστήριο της Ραφήνας - οι μεταφορές έγιναν σύμφωνα με τις επιθυμίες και τις ανάγκες καθενός και ο ΟΑΣ παραμένει σε επιφυλακή.

 

Στη Ραφήνα βρίσκονται ήδη και συσκέπτονται με τους δημάρχους της ευρύτερης περιοχής ο υπουργοί Υποδομών, Προστασίας του Πολίτη, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος και η αντιπεριφερειάρχις Αττικής.

 

Στην Περιφέρεια Αττικής λειτουργεί επίσης τηλεφωνική γραμμή άμεσης βοήθειας για την παροχή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης (Κέντρο Logistics, Εσπλανάδα Φαλήρου, 2104819001), ενώ οι πολίτες που επιθυμούν να βοηθήσουν μπορούν να απευθύνονται και στους οικείους δήμους.

 

Παράλληλα, εκατόν πενήντα μηχανικοί έχουν ξεκινήσει να καταγράφουν τις ζημιές. Στην Περιφέρεια Αττικής λειτουργεί επίσης τηλεφωνική γραμμή άμεσης βοήθειας για την παροχή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης (2104819001).

 
Όσο αφορά την περιοχή της Κινέτας, τις εκεί προσπάθειες συντονίζουν ο υπουργός Εσωτερικών και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος οι οποίοι σε συνεργασία με τους τοπικούς δημάρχους. Η υπουργός Εργασίας έχει ήδη αποστείλει ψυχολόγους σε Ραφήνα και Μέγαρα και φροντίσει για την αποστολή γευμάτων στους πληγέντες.


Τον γενικό συντονισμό έχουν αναλάβει το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής υπό την επίβλεψη ομάδας υπουργών και του ίδιου του πρωθυπουργού, το Ειδικό Κέντρο Επιχειρήσεων υπό τον υπουργό Άμυνας και τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων και το ΚΕΠΙΚ του Λιμενικού υπό τον υπουργό Ναυτιλίας. Περισσότερα μέτρα και πρωτοβουλίες θα ανακοινωθούν μετά τη μεσημεριανή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου».


Υ.Σ. Καθώς γράφονταν αυτές οι γραμμές, ο πρωθυπουργός κήρυττε τριήμερο εθνικό πένθος.