Θωμαΐδης: Σοβαρή αποκλιμάκωση μέσα στις επόμενες 2-3 εβδομάδες

Θωμαΐδης: Σοβαρή αποκλιμάκωση της πανδημίας μέσα στις επόμενες 2-3 εβδομάδες Facebook Twitter
Eurokinissi
0

Σοβαρή αποκλιμάκωση μέσα στις επόμενες δύο- τρεις εβδομάδες εκτιμά ότι θα υπάρξει στη χώρα, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης. 

«Η ανάλυση των λυμάτων της Αττικής για τον κορωνοϊό δείχνει μια μικρή ύφεση κάτω του 20% αυτή την εβδομάδα ωστόσο περιμένουμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία για να δούμε πού θα κλείσει η εβδομάδα», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Αυτό προφανώς δεν είναι σε συνάρτηση με την μείωση που βλέπουμε στην κλινική επιτήρηση. Και ο λόγος είναι ότι στα λύματα βλέπουμε το ιικό φορτίο που υπάρχει στο σύνολο της κοινότητας δηλαδή και αυτό των ασυμπτωματικών, που συνήθως διαφεύγουν της κλινικής επιτήρησης.

»Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει περισσότερη διασπορά από ότι φαίνεται ωστόσο διαφαίνεται μία ύφεση. Ελπίζουμε ότι θα συνεχιστεί τις επόμενες εβδομάδες, και στις επόμενες δύο τρεις εβδομάδες θα έχουμε μία σοβαρή αποκλιμάκωση»

Εκτιμά δε, ότι τέλη Ιανουαρίου, πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου θα επιστρέψει η χώρα σε κρούσματα της τάξης των 2.000-3.000 ημερησίως.

Διευκρίνισε ακόμα ότι τα κρούσματα που βλέπουμε σήμερα είναι άνω του 90% της μετάλλαξης Όμικρον.

Ωστόσο επισήμανε ότι «η επόμενη περίοδος Φεβρουάριος- Μάρτιος είναι μία κατεξοχήν περίοδος έξαρσης ιώσεως επομένως δεν πρέπει να εφησυχάζουμε» όπως είπε.

Τόνισε δε, ότι η επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον αγγίζει το 95% ενώ η αναμνηστική δόση προστατεύει καθολικά ως προς τη Δέλτα, αλλά κατά το 80% όσων νοσούν με την Όμικρον.

Με πληροφορίες του ΣΚΑΪ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φωτιά σε εργοστάσιο στην Κηφισιά: Η ανακοίνωση της PAL για το συμβάν

Ελλάδα / Φωτιά σε εργοστάσιο στην Κηφισιά: Η ανακοίνωση της PAL για το συμβάν

«Το κτίριο ήταν κατασκευασμένο από πυράντοχα υλικά που έδωσαν τον απαραίτητο χρόνο, να περιοριστεί η πυρκαγιά και να μην επεκταθεί σε γειτνιάζοντες χώρους παραγωγής καθώς και όμορες επιχειρήσει» αναφέρεται μεταξύ άλλων
NEWSROOM