Στις 14 Ιουλίου ξεκινούν οι θερινές εκπτώσεις 2025, οι οποίες θα διαρκέσουν έως τις 30 Αυγούστου.
Οι Έλληνες καταναλωτές αναμένουν τις καλοκαιρινές εκπτώσεις προκειμένου να ψωνίσουν τα απαραίτητα των διακοπών τους, αλλά και να επωφεληθούν από τις σημαντικές πτώσεις τιμών στα προϊόντα.
Θερινές εκπτώσεις 2025: Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τα καταστήματα μπορούν να παραμείνουν ανοιχτά την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων, δηλαδή στις 20 Ιουλίου 2025, με προτεινόμενο ωράριο 11πμ - 6μμ.
Μάλιστα ορισμένα καταστήματα θα είναι ανοιχτά προαιρετικά κάθε Κυριακή έως τον Οκτώβριο μεταξύ άλλων:
- Στις περιοχές του εμπορικού τριγώνου του Δήμου Αθηναίων και άλλων κεντρικών συνοικιών.
- Σε περιοχές του Δήμου Πειραιά όπου υπάρχει αυξημένη εμπορική και τουριστική δραστηριότητα.
- Σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Νοτίου Τομέα Αθηνών, όπως στη Γλυφάδα, στην Καλλιθέα και στην Νέα Σμύρνη (εφόσον καλύπτονται από τον ορισμό της σχετικής υπουργικής απόφασης).
- Στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης
- Στην περιοχή γύρω από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών
- Σε περιοχές της Περιφέρειας Αττικής, όπως στο Επιχειρηματικό Πάρκο Γιαλού – Άγιο Δημήτριο – Πύργος στον Δήμο Σπάτων
Διευκρινίζεται πως το παραπάνω μέτρο δεν ισχύει:
- για τη δεύτερη Κυριακή Αυγούστου
- και στην περίπτωση που η Κυριακή θα συμπίπτει με επίσημη αργία. Σε αυτήν την περίπτωση η εξαίρεση θα μεταφέρεται για την προηγούμενη Κυριακή.
Θερινές εκπτώσεις 2025: Τι ισχύει για την αγορά της Θεσσαλονίκης
Σε ρυθμούς εκπτώσεων θα μπει και η αγορά της Θεσσαλονίκης από τις 14 Ιουλίου.
Την Κυριακή 20 Ιουλίου, τα εμπορικά καταστήματα έχουν τη δυνατότητα να ανεβάσουν ρολά προαιρετικά, με τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ), να προτείνει ωράριο 11:00 - 18:00, αν και όπως επισημαίνεται σε σχετική σημερινή ανακοίνωση, δίνεται η ευχέρεια στους εμπόρους να διατηρήσουν τα καταστήματά τους ανοιχτά μέχρι τις 20:00, εφόσον το επιθυμούν.
Οι θερινές εκπτώσεις διαρκούν το προαναφερόμενο διάστημα σύμφωνα με το άρθρο 15 παρ. 1 ν. 4177/2013 και η προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων την πρώτη Κυριακή από την έναρξή τους, επιτυγχάνεται με βάση με την παρ. 1 άρθρου 16 ν. 4177/2013, όπως επισημαίνει ο ΕΣΘ στην ανακοίνωσή του.
Μάλιστα ο φορέας δίνει και χρήσιμες συμβουλές στους εμπόρους, υπενθυμίζοντας ότι σύμφωνα με το άρθρο 9ι ν. 2251/1994, όπως τροποποιήθηκε από το ν. 5111/2024, σε κάθε ανακοίνωση περί μείωσης τιμής αναγράφεται ρητά η προγενέστερη τιμή (αναφέρεται συχνά και ως τιμή αναφοράς), βάσει της οποίας αυτή εφαρμόζεται. Η προγενέστερη τιμή είναι η χαμηλότερη που εφάρμοσε ο έμπορος στο κάθε προϊόν του κατά την περίοδο των 30 ημερών πριν από την εφαρμογή της πρώτης έκπτωσης στις 14 Ιουλίου.
Ειδικά για τις τακτικές εκπτώσεις, σύμφωνα και με τον νέο Κώδικα Δεοντολογίας (ΥΑ 66877/30-8-2024) η μείωση τιμής μπορεί να έχει την εξής μορφή: ποσοστό (%), πχ. «20% έκπτωση», συγκεκριμένο ποσό, πχ. «10 ευρώ έκπτωση» και αναγραφή νέας χαμηλότερης μαζί με την αναγραφή της προγενέστερης που εφαρμόστηκε, πχ. «τώρα 50 ευρώ, πριν 100 ευρώ». Η προγενέστερη τιμή μπορεί να εμφανίζεται και διαγραμμένη, πχ. «50 ευρώ 100 ευρώ».
Ο ΕΣΘ, τονίζει ότι οι καταστηματάρχες πρέπει να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή στην τήρηση των διατάξεων περί εκπτώσεων και μειωμένων τιμών, καθώς οι κυρώσεις είναι βαριές.