Τα εμβόλια έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητα τους για αποφυγή σοβαρής νόσησης από covid-19, τόνισε η Προέδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, ανακοινώνοντας την χορήγηση τρίτης δόσης στους άνω των 60 ετών.

 

Τα αντισώματα από τον εμβολιασμό μειώνονται μετά από περίπου πέντε μήνες διευκρίνισε προσθέτοντας ότι εγείρεται ζήτημα για χορήγηση τρίτης αναμνηστικής δόσης.

 

Όπως ανακοίνωσε η κυρία Θεοδωρίδου, η πρώτη ομάδα στην οποία θα χορηγηθεί η τρίτη δόση, είναι οι ανοσοκατασταλμένοι.

 

Τα άτομα που θα ακολουθήσουν είναι οι ηλικιωμένοι που είναι σε μονάδες φροντίδας και τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, ενώ συνίσταται η τρίτη δόση και στους υγειονομικούς. Η κυρία Θεοδωρίδου σημείωσε ότι η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε ό, τι αφορά την σοβαρή νόσηση.

 

Σύμφωνα με έρευνα του Ισραήλ, όπως είπε, η χορήγηση της τρίτης δόσης μειώνει τη λοίμωξη και τη σοβαρή νόσηση.

 

«Ο FDA πριν από 3 μέρες χορήγησε έγκριση έκτακτης χρήσης για το εμβόλιο της Pfizer για τους άνω των 65 και τους έχοντες αυξημένο κίνδυνο έκθεσης, αλλά όχι στον γενικό πληθυσμό. Αναμένονται περισσότερα δεδομένα.

 

Οι μελέτες από το Ισραήλ δείχνουν ότι η χορήγηση της τρίτης δόσης μειώνει λοίμωξη και σοβαρή νόσηση. Στους μισούς από όσους έλαβαν την τρίτη δόση διπλασίασαν τα αντισώματα από την δεύτερη δόση. Από το CDC αναμένονται σύντομα δεδομένα από άτομα που έλαβαν την τρίτη δόση. Μπορεί αυτή η δόση να αποτελεί και την τελική δόση», ανέφερε χαρακτηριστικά.