Το ποσοστό εμβολιασμένων, η συμπεριφορά και οι καιρικές συνθήκες, θα διαδραματίσουν ρόλο στη νοσηρότητα του κορωνοϊού στην κοινότητα το επόμενο διάστημα, ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.

 

«Ξέρουμε πως ο κορωνοϊός είναι πιο ανθεκτικός στο κρύο και στην ξηρασία. Στους έξι βαθμούς Κελσίου ο κορωνοϊός διατηρείται στο περιβάλλον δέκα φορές μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ότι στους 20 βαθμούς». 

 

Αναφερόμενη στην παράλληλη κυκλοφορία του ιού της γρίπης και της covid-19, προειδοποίησε πως η συν-λοίμωξη με δύο ιούς - της γρίπης και της covid-19 αυξάνει τη θνητότητα κατά 20% , σύμφωνα με μελέτη από τη Μεγάλη Βρετανία. Η συν-λοίμωξη διπλασιάζει και τον κίνδυνο τα άτομα που νοσούν να χρειαστούν μηχανική αναπνευστική υποστήριξη. 

 

Σχετικά με τον αντιγριπικό εμβολιασμό, η πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει πάνω από ένα εκατομμύριο δόσεις.

 

Αναφερόμενη μάλιστα στα μικρά ποσοστά εμβολιασμού με το εμβόλιο της γρίπης σε 4.000 εγκύους, περίπου 5.000 παχύσαρκους και 20.000 υγειονομικών, η κυρία Θεοδωρίδου επισήμανε ότι το μήνυμα του αυξημένου κινδύνου για ορισμένες ομάδες πληθυσμούς «δεν έχει φτάσει.»

 

Η γρίπη είναι σοβαρή λοίμωξη που μπορεί να οδηγήσει στο νοσοκομείο με ανεπιθύμητες, σοβαρές επιπλοκές και δεν θα πρέπει να συγχέουμε το κοινό κρυολόγημα με τη γρίπη. Ας θυμόμαστε ότι φέτος είμαστε πιο ευάλωτοι από πλευράς ανοσίας στη γρίπη και ότι θα υπάρχουν και οι δύο ιοί στο περιβάλλον. 

 

Μόλις πριν λίγες ώρες το ECDC δημοσίευσε ένα μήνυμα προς όλες της ευρωπαϊκές χώρες, ευαισθητοποίησης και επαγρύπνησης για την γρίπη, καθώς εντοπίστηκαν περιπτώσεις λοίμωξης με τον τύπο του ιού της γρίπης Η3Ν2 στην Κροατία. Μία μορφή γρίπης η οποία μοιάζει να είναι ιδιαίτερα σοβαρή για άτομα ηλικιωμένα.