Τα πρώτα «προνόμια» για πλήρως εμβολιασμένους: Απαλλαγή από self test τον Ιούλιο

Τα πρώτα «προνόμια» για πλήρως εμβολιασμένους: Απαλλαγή από self test τον Ιούλιο Facebook Twitter
0

Συγκεκριμένα «προνόμια» στους πλήρως εμβολιασμένους σχεδιάζει να δώσει η κυβέρνηση, ορισμένα εκ των οποίων - όπως εξαίρεση από self test- ξεκινούν άμεσα από 1η Ιουλίου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, από τον Ιούλιο αναμένεται να υπάρξει μερική άρση περιορισμών για τους εμβολιασμένους, ενώ υπό συζήτηση βρίσκεται και η υποχρεωτική χρήση μάσκας. 

Συναυλίες, θέατρα και γήπεδα χωρίς περιορισμούς
 

Όπως μεταδίδει ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, η άρση περιορισμών για πλήρως εμβολιασμένους θα αφορά μεταξύ άλλων στην ελεύθερη είσοδο χωρίς μέτρα σε μαζικές εκδηλώσεις ψυχαγωγίας όπως θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, κινηματογραφικές προβολές, γήπεδα και κέντρα διασκέδασης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η άρση περιορισμών για εμβολιασμένους θα συνεπάγεται επίσης την μη υποχρέωσή τους να φορούν μάσκα, αλλά η ημερομηνία εφαρμογής θα εξαρτηθεί από το πότε θα είναι διαθέσιμα και προσβάσιμα τα εμβόλια για όλους, δηλαδή στα μέσα Ιουλίου.

Ειδικότερα, στα σενάρια που θα αφορούν όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως περιλαμβάνονται τα εξής:

  • Να επιτρέπεται η ελεύθερη είσοδος εμβολιασμένων στην εστίαση και στους κλειστούς χώρους
  • Να μην υπάρχει υποχρέωση για αυτοδιαγνωστικό τεστ κάθε εβδομάδα
  • Να δοθούν διευκολύνσεις στις μετακινήσεις, εντός αλλά και εκτός Ελλάδας, όπως για παράδειγμα το να μην υποβάλλονται οι εμβολιασμένοι σε rapid test.
  • Να μπορούν εισέρχονται χωρίς τεστ σε διάφορους χώρους, όπως γήπεδα ή πολιτιστικές εκδηλώσεις

Σκέρτσος: Από 1η Ιουλίου θα εξαιρεθούν από το υποχρεωτικό self test οι εμβολιασμένοι

Ο υφυπουργός παρά το πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, ανακοινώνοντας ότι οι εμβολιασμένοι θα εξαιρεθούν από τη διαδικασία του υποχρεωτικού self testing από την 1η Ιούλιου, ξεκαθάρισε ταυτόχρονα, ότι τα όποια περιοριστικά μέτρα ληφθούν στο μέλλον, θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους.

«Αυτό το οποίο πρέπει να καταλάβουν οι ανεμβολίαστοι είναι ότι όσο μεγαλώνει ο βαθμός ανοσίας της κοινωνίας και πλέον δεν υπάρχει κίνδυνος να νοσούν οι πιο ευάλωτοι από μας και να επιβαρύνουν το Σύστημα Υγείας δεν υπάρχει περίπτωση να επανέλθουν ξανά, από το φθινόπωρο για παράδειγμα, καθολικά μέτρα, τα οποία θα περιορίζουν τις ζωές των εμβολιασμένων. Μέτρα θα υπάρχουν ως προς τη δημόσια υγεία αλλά θα αφορούν τους ανεμβολίαστους», είπε χαρακτηριστικά.

Κατ’ επέκταση όπως τόνισε εκείνοι που θα επιμείνουν να μένουν ανεμβολίαστοι πρέπει να ξέρουν ότι θα εξακολουθήσουν να υφίστανται περιορισμούς στον τρόπο με τον οποίο εργάζονται, κοινωνικοποιούνται, ψυχαγωγούνται, διασκεδάζουν.

Ανοίγει ο δρόμος για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό
 

Την ίδια στιγμή, επανέρχεται η συζήτηση περί υποχρεωτικών εμβολιασμών, με τον  Κυριάκο Μητσοτάκη να προαναγγέλλει υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένων ομάδων πληθυσμών και ειδικότερα των υγειονομικών και εργαζομένων στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Όπως σημείωσε πρόσφατα, πρώτα θα γνωμοδοτήσει σχετικά η επιτροπή Βιοηθικής και στη συνέχεια η κυβέρνηση θα λάβει τη σχετική απόφαση σταθμίζοντας όλα τα δεδομένα.

«Όταν διασφαλίσουμε το δικαίωμα όλων των ενηλίκων στον εμβολιασμό, τότε θα ξεκινήσουμε τη συζήτηση περί διευκολύνσεων προς τους πλήρως εμβολιασμένους», είχε αναφέρει ο πρωθυπουργός.

«Για μένα δεν υπάρχουν προνόμια. Δεν υπάρχουν κίνητρα, δεν υπάρχουν δικαιώματα. Υπάρχει σταδιακή άρση περιορισμών για αυτούς που δεν κινδυνεύουν. Αυτή είναι η πραγματική ουσία της συζήτησης που πρέπει να γίνει. Από εκεί και πέρα, προφανώς η συζήτηση αυτή είναι σε εξέλιξη. Υπάρχει μια γενικότερη διαβούλευση και με την επιστημονική κοινότητα, αλλά και μεταξύ μας. Και θα είμαστε έτοιμοι, όταν το εμβόλιο είναι διαθέσιμο σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, άρα όλοι θα έχουν δικαίωμα στον εμβολιασμό, να πούμε πολύ πιο συγκεκριμένα πράγματα», ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Θετικά κίνητρα για τον καθολικό εμβολιασμό και όχι προνόμια των εμβολιασμένων έναντι των ανεμβολίαστων ζήτησε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός.

Όπως τόνισε, χωρίς επιστημονική ενημέρωση και τεκμηρίωση, για να πειστούν και οι πιο δύσπιστοι και επιφυλακτικοί πολίτες να εμβολιαστούν, η συζήτηση περί υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών ή περί «προνομίων» των εμβολιασμένων, είναι πολύ προβληματική, θα δημιουργήσει αντιδράσεις και θα ενισχύσει το αντιεμβολιαστικό κλίμα στην κοινωνία.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ