Σύψας: Μέτρα έως του χρόνου το καλοκαίρι - Υπαρκτός ο κίνδυνος εισροής τουριστών φορέων

Σύψας: Μέτρα έως του χρόνου το καλοκαίρι - Υπαρκτός ο κίνδυνος εισροής τουριστών φορέων Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Με μέτρα μέχρι να υπάρξει εμβόλιο για τον κορωνοϊό θα ζουν οι πολίτες, τόνισε ο καθηγητής του ΕΚΠΑ και Μέλος της Επιτροπής για τον κορωνοϊό, Νίκος Σύψας που εκτίμησε πως και του χρόνου το καλοκαίρι θα έχουμε μέτρα καθώς για το εμβόλιο χρειάζεται 1-1,5 χρόνος.

«Το πιο πιθανό σενάριο είναι να έχουμε το δεύτερο κύμα τον επόμενο χειμώνα, ελπίζουμε να είναι ηπιότερο από το κύμα της άνοιξης. Θα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι.  Ελπίζω να μη χρειαστεί να ξανακλειστούμε σπίτι» σημείωσε, μιλώντας στο ΣΚΑΪ.

«Ξεκινάμε από πολύ καλές προϋποθέσεις» είπε ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ σχετικά με το ενδεχόμενο επιστροφής στην καραντίνα: «Έχουμε R0 κάτω από το μισό, πολύ κάλο καιρό που κατά πασά πιθανότητα δεν ευνοεί τη μετάδοση του ιού, αλλά ο ιός δεν συγχωρεί τα λάθη. Αν συνεχίζουμε να συνωστιζόμαστε σε μεγάλους βαθμούς μπορεί να έχουμε πισωγυρίσματα ή μπορεί να έχουμε ακόμη και επάνοδο του lockdown».

«Σχετικός κίνδυνος εισροής τουριστών που θα είναι φορείς»

«To κομβικό σημείο στον τουρισμό είναι οι αεροπορικές συγκοινωνίες ακόμη δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις πως θα λειτουργήσουν οι ευρωπαϊκές. Αν δεν υπάρξουν ευρωπαϊκές θα υπάρχουν διμερείς αποφάσεις. Δεν τέθηκε θέμα τεστ πριν την επιβίβαση στο αεροπλάνο και προφανώς είναι τεχνικά δύσκολο. Το ιδανικό αυτόν θα ήταν. Αλλά είναι οικονομικά ασύμφορο εκατ. τεστ για εκατ. τουρίστες».

Ως προς τον τουρισμό, εκτίμησε πως θα υπάρχει ένας σχετικός κίνδυνος εισροής τουριστών που είναι φορείς του κορωνοϊού, παρά την εκτεταμένη χρήση μάσκας στις αεροπορικές συγκοινωνίες, τα νέα φίλτρα εξαερισμού στα αεροσκάφη, τον διαφορετικό τρόπο προσέλευσης των τουριστών στο αεροδρόμιο και τα λοιπά μέτρα.

Αναφερόμενος στις παραλίες, ο κ. Σύψας σημείωσε πως «όλα είναι θέμα συνηθείας. Το βασικό είναι το μπάνιο, το ότι στριμωχνόμαστε σε ένα μπιτς μπαρ θα το στερηθούμε για ένα καλοκαίρι». Πρέπει να προσέξουμε το συνωστισμό στις παραλίες, για να μην ξανακλείσουν. Το αντισηπτικό αρκεί. Ο ιός δεν μεταδίδεται από τη θάλασσα, από το νερό».

Με πληροφορίες από ΣΚΑΪ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καύσωνας: Απαγόρευση delivery και εξωτερικών εργασιών το Σάββατο από 12:00 έως 16:00 στην Αττική

Ελλάδα / Καύσωνας: Απαγόρευση delivery και εξωτερικών εργασιών το Σάββατο από 12:00 έως 16:00 στην Αττική

Έκτακτα μέτρα προστασίας για εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας λόγω των επικίνδυνα υψηλών θερμοκρασιών. Πρόστιμα 2.000 ευρώ για παραβάσεις.
LIFO NEWSROOM
Ρόδος: Η κατάθεση 31χρονης για σεξουαλική κακοποίηση από τον πατέρα της – «Με βίαζε τρεις φορές την ίδια μέρα»

Ελλάδα / Ρόδος: Η κατάθεση 31χρονης για σεξουαλική κακοποίηση από τον πατέρα της – «Με βίαζε τρεις φορές την ίδια μέρα»

Η 31χρονη κατέθεσε – παρουσία ψυχολόγου – πως έπεσε πρώτη φορά θύμα σεξουαλικής επίθεσης από τον πατέρα της όταν ήταν 16 ετών και ζούσαν μαζί στο σπίτι της γιαγιάς της, έπειτα από τον χωρισμό των γονιών της
LIFO NEWSROOM
Δίκη Γρίβα: «Περίμενα ότι θα αυτοκτονούσε, όχι ότι θα σκότωνε» - Ενταση στην αίθουσα με τους γονείς του θύματος

Ελλάδα / Δίκη Γρίβα: «Περίμενα ότι θα αυτοκτονούσε, όχι ότι θα σκότωνε» - Ενταση στην αίθουσα με τους γονείς του θύματος

Ολοκληρώθηκε η εξέταση των μαρτύρων στη δίκη για τη γυναικοκτονία της Κυριακής Γρίβα, με τους γονείς της να ξεσπούν εναντίον του κατηγορούμενου
LIFO NEWSROOM
ΦΩΤΙΑ ΣΤΟΝ ΦΕΝΕΟ

Ελλάδα / Φωτιά στον Φενεό: «Η σημαντικότερη μέχρι στιγμής οικολογική καταστροφή της φετινής αντιπυρικής περιόδου»

Τα αίτια της φωτιάς στον Φενεό - Τα 5.950 από τα 11.460 στρέμματα που κάηκαν, αφορούν δασικό είδος χωρίς δυνατότητα φυσικής αναγέννησης μετά από πυρκαγιά - Δείτε χάρτες
LIFO NEWSROOM