Αύξηση εισαγωγών και διασωληνωμένων σε συνδυασμό με μείωση της μέσης ηλικίας ασθενών με κορωνοϊό δείχνουν τα στοιχεία των επιστημόνων, με την μετάλλαξη Δέλτα να κυριαρχεί σχεδόν στη χώρα.

 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξάνονται και στην συντριπτική πλειονότητα αφορούν άτομα ανεμβολίαστα.

 

«Δεν είναι αυτή που είχαμε την άνοιξη, αλλά είναι αυξανόμενη. Και έχουμε και βαριά περιστατικά. Και οι νέοι άνθρωποι σε ποσοστό μικρότερο, αλλά σημαντικό, αρρωσταίνουν βάρια και χρειάζονται μονάδα», τόνισε η Μίνα Γκάγκα, διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο Σωτηρία.

 

Την ίδια στιγμή, η υπερμεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα, προκαλεί έντονη ανησυχία σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, ενώ έντονη επαγρύπνηση έχουν προκαλέσει και τα κορωνο-πάρτι σε βίλες.

 

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης από τη Μύκονο, όπου έχουν αρθεί τα περιοριστικά μετρά, τόνισε ότι όλοι πρέπει να τηρούμε τα μετρά χωρίς εκπτώσεις καθώς μόνο τότε θα επανέλθουμε στην κανονικότητα, ενώ για τα πάρτι σημείωσε πως θα εισηγηθεί αλλαγές στη νομοθεσία για να είναι ευχερέστερη η εξεύρεση και η τιμωρία των διοργανωτών.

 

Τo τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν σε όλη τη χώρα 2.070 νέα κρούσματα, 147 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι, ενώ 5 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

 

«Τον Απρίλιο ο 7ήμερος κυλιόμενος δείκτης ημερήσιων κρουσμάτων ήταν 2.451, ενώ τον Ιούλιο 2.568. Χάρη στους εμβολιασμούς έχουμε 70% λιγότερες εισαγωγές ημερησίως, 80, 4% λιγότερους νοσηλευόμενους, 84, 6% λιγότερους διασωληνωμένους και κατά 90% λιγότερους θανάτους», σημείωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος.

 

Η αύξηση σε εισαγωγές και νοσηλείες μαζί με την μείωση της μέσης ηλικίας των νοσούντων ώθησε άλλωστε σε περαιτέρω διεύρυνση του προγράμματος «Ελευθερία», με την κυβέρνηση να ανοίγει την Παρασκευή την πλατφόρμα για τον εμβολιασμό παιδιών από 12 έως 15 ετών.

 

«Με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας και την εξάπλωση της μετάλλαξης "Δέλτα" και λαμβάνοντας υπόψιν τα διαθέσιμα εμβόλια που είναι ασφαλή ανοσογόνα η Εθνική Επιτροπή γνωμοδοτεί θετικά», ανέφερε σχετικά η Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. 

 

Όπως εξήγησε, η απόφαση πάρθηκε για την προστασία της υγείας των παιδιών, την διατήρηση της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας και των κοινωνικών τους δραστηριοτήτων αλλά και την προστασία ευάλωτων ατόμων στο οικογενειακό και κοινωνικό τους περιβάλλον. 

 

Να σημειωθεί πως ο εμβολιασμός είναι εθελοντικός και είναι απαραίτητη η γονική συναίνεση, αν και υπάρχει ισχυρή σύσταση για εμβολιασμό παιδιών με χρόνια υποκείμενα νοσήματα καθώς τα οφέλη υπερτερούν της πιθανότητας σπάνιων ανεπιθύμητων παρενεργειών.

 

Τέλος, αναφορικά με τις ηλικίες 15-17 ετών, ήδη 30. 000 έφηβοι έκλεισαν ραντεβού για εμβολιασμό, με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια να εκτιμά ότι «πηγαίνοντας προς την έναρξη της σχολικής περιόδου θα αυξηθεί κι άλλο αυτός ο αριθμός».