«Είμαστε σε μια επιφυλακή», τόνισε ο Αλέξης Διακόπουλος, σύμβουλος ασφαλείας του πρωθυπουργού διαπιστώνοντας ωστόσο τάση αποκλιμάκωσης της έντασης ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία. 

 

Ο κ. Διακόπουλος υπογράμμισε ότι «όσο η τουρκική NAVTEX βρίσκεται σε ισχύ και τα πλοία δεν έχουν επιστρέψει στις ακτές, είμαστε σε επιφυλακή», ωστόσο εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση. «Όσο θα υπάρχει στόλος στο Αιγαίο εμείς θα είμαστε παρόντες», υπογράμμισε.

 

Παράλληλα τόνισε ότι με την Άγκυρα πρέπει να βρεθεί ένα modus vivendi αλλά με όρους και πλαίσιο που έχει θέσει με σαφήνεια η Αθήνα: «Το πλαίσιο είναι το Διεθνές Δίκαιο και οι όροι η καλή γειτονία. Και το 'χουμε πει πολλές φορές, ότι δε συζητάμε υπό πίεση και υπό πειθαναγκασμό». Μιλώντας στον ΣΚΑΪ δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα δυνατή, μέσα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, που διατηρεί ισχυρή αποτρεπτική δύναμη προσθέτοντας ότι «δεν είναι εύκολο να της κάνεις αυτό το bullying και να πετύχεις».

 

Ο σύμβουλος ασφαλείας του Κυριάκου Μητσοτάκη ανέφερε πως παρότι η Ελλάδα δεν ζήτησε από την Άνγκελα Μέρκελ να παρέμβει, εκείνη το έκανε με δυναμικό τρόπο. Χαρακτήρισε σωτήρια, την πρόσφατη συνάντηση του Ιμπραήμ Καλίν με την Ελένη Σουρανή στο Βερολίνο «την οποία ορισμένοι θερμοκέφαλοι κατέκριναν».

 

Εξήγησε πως με τη συμμετοχή της σε αυτή τη συνάντηση η Αθήνα, αφαίρεσε κάθε πρόσχημα και έδειξε ότι η Ελλάδα δεν είναι υπεύθυνη για οποιαδήποτε ένταση.

 

Για την αμυντική συμφωνία με την Γαλλία


Ερωτηθείς για την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, ο σύμβουλος ασφαλείας του πρωθυπουργού είπε ότι το θέμα της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας με το Παρίσι δεν συναρτάται από τους εξοπλισμούς τους οποίους χειρίζεται το ΥΠΕΘΑ.

 

«Έχουμε κοινά συμφέροντα, κοινή οπτική όχι μόνο για τα θέματα της Μεσογείου αλλά και τα θέματα της Ευρώπης με τη Γαλλία. Η Γαλλία είναι μια πάρα πολύ φιλική σε εμάς χώρα και εξαιρετικά σημαντική στην περιοχή μας αλλά και στην Ευρώπη και νομίζω ότι εκεί υπάρχει ένα υπόβαθρο καλό ώστε μελλοντικά να προχωρήσουμε τη συμφωνία. Δε συναρτάται από τους εξοπλισμούς», είπε ο κ. Διακόπουλος.

  

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr