Στην Ελλάδα θανατώνονται παράνομα κάθε χρόνο περίπου 700.000 πουλιά και 25 εκατ. σε όλη τη Μεσόγειο

Στην Ελλάδα θανατώνονται παράνομα κάθε χρόνο περίπου 700.000 πουλιά και 25 εκατ. σε όλη τη Μεσόγειο Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΟΥΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
0

Στην αξία της προστασίας των μεταναστευτικών πουλιών και των βιότοπων τους είναι αφιερωμένη η φετινή εκδήλωση που διοργανώνει ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα 'Έβρου, σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.


Η «Πανευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών» πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις αρχές Οκτωβρίου, εδώ και 23 χρόνια, σε 40 και πλέον χώρες και συντονίζεται από την οργάνωση Birdlife International. Οι δραστηριότητες της γιορτής περιλαμβάνουν παρουσιάσεις, εκπαιδευτικά παιχνίδια, χειροτεχνίες και διαδρομή στο Δέλτα Έβρου με παρατήρηση πουλιών.


Η Ελλάδα είναι µία από τις πλουσιότερες χώρες σε βιοποικιλότητα στην Ευρώπη, φιλοξενώντας περίπου το 60% της Ευρωπαϊκής σπονδυλωτής πανίδας. Η βιοποικιλότητα της χώρας αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτηµα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Ένας από τους κυριότερους λόγους για τη διοργάνωση της γιορτής είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με θέματα που απειλούν τα πουλιά. Εξάλλου, σύμφωνα με τους επιστήμονες η μείωση της βιοποικιλότητας αποτελεί µία από τις σημαντικότερες απειλές για τον άνθρωπο και τη φύση και είναι ιδιαίτερα εκτεταμένη στην Ελλάδα και καθίσταται επιζήμια κυρίως για τα προστατευόμενα και μεταναστευτικά είδη πουλιών.


Κάθε χρόνο τέτοια εποχή τα μεταναστευτικά πουλιά ξεκινούν το δύσκολο ταξίδι τους από ευρωπαϊκές χώρες με ψυχρό κλίμα προς χώρες της Αφρικής, όπου το θερμότερο κλίμα δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για τη διαβίωσή τους. Εκτός από το δύσκολο ταξίδι όμως έρχονται αντιμέτωπα και με τον κακόβουλο ανθρώπινο παράγοντα που είτε τα κυνηγάει παράνομα για τροφή ή για να τα βάλει σε κλουβί. Σύμφωνα με τους επιστήμονες της Birdlife International περίπου 25 εκατομμύρια πουλιά που ανήκουν σε 450 είδη εκτιμάται ότι θανατώνονται παράνομα ή παγιδεύονται παράνομα στη Μεσόγειο κάθε χρόνο, είτε για τροφή, καθώς πωλούνται ως λιχουδιές σε διάφορα εστιατόρια, είτε για να μπουν σε κλουβιά, είτε για να χρησιμοποιηθούν ως θηράματα. Συγκεκριμένα, τα 8 εκατομμύρια από αυτά, αναφέρει έρευνα της οργάνωσης εκτιμάται ότι σκοτώνονται ή παγιδεύονται σε 20 τοποθεσίες.


Στην Ελλάδα θανατώνονται παράνομα κάθε χρόνο περίπου 700.000 πουλιά


Ο Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 2005 και έχει στόχο την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την περίθαλψη άγριων ζώων και πουλιών. «Κατά μέσο όρο ένα 10% των εισαγωγών στην ΑΝΙΜΑ είναι πυροβολημένα πουλιά. Από αυτά ελάχιστα ανήκουν στα θηρεύσιμα είδη. Τα περισσότερα, ένα 80%, είναι αρπακτικά και τα υπόλοιπα πελεκάνοι, ερωδιοί», τονίζει η Μαρία Γανωτή, πρόεδρος της ΑΝΙΜΑ και υπογραμμίζει: «Tα όρια είναι ξεκάθαρα. Κάθε χρόνο εκδίδεται μια ρυθμιστική απόφαση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος , που εξειδικεύει τη δασική νομοθεσία για την κυνηγετική περίοδο. Ορίζονται τα θηρεύσιμα είδη, η διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου για κάθε είδος, η "κάρπωση" δηλαδή πόσα ζώα μπορεί να σκοτώσει κάθε κυνηγός από κάθε είδος, ποιες μέρες επιτρέπεται το κυνήγι κάθε είδους, με ποια μέσα επιτρέπεται το κυνήγι και σε ποιες περιοχές απαγορεύεται. Λαθροθηρία είναι η παραβίαση κάποιου από τα παραπάνω, καθώς και η θήρα χωρίς έκδοση κυνηγετικής άδειας».

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιώργος Λυγγερίδης: Το διαβιβαστικό της ΕΛΑΣ για τη δολοφονία και τα επεισόδια στον Ρέντη

Ελλάδα / Γιώργος Λυγγερίδης: Το διαβιβαστικό της ΕΛΑΣ για τη δολοφονία του αστυνομικού από χούλιγκαν στον Ρέντη - Τι αποκαλύπτει

Οι σοκαριστικοί διάλογοι: «Πήγαν να σκοτώσουν» και «Θα σας βρούνε όλους κρύους» - Το modus operandi της εγκληματικής ομάδας - 67 συλληφθέντες απολογούνται τώρα - Πιστόλια, πολεμικά φυσίγγια, μαχαίρια, κοκαϊνη βρέθηκαν σε σπίτια συλληφθέντων - Έκαναν την επίθεση στο «Μελίνα Μερκούρη» επειδή δεν υπήρχαν κάμερες
NEWSROOM