Έξι χιλιάδες θάνατοι και 380.000 τραυματισμοί ανά έτος θα μπορούσαν να αποφευχθούν στην Ευρώπη με την καθολική χρήση ζώνης ασφαλείας, αφού η μη χρήση της είναι η 2η αιτία θανάτου στους δρόμους μετά την ταχύτητα.

 

Τα παραπάνω συγκλονιστικά στοιχεία δόθηκαν κατά τη διάρκεια της σημερινής παρουσίασης της νέας ενημερωτικής εκστρατείας ευαισθητοποίησης του κοινού , παρέστη και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρ. Σπίρτζης, για την αναγκαιότητα της χρήσης της ζώνης ασφαλείας, τόσο στα μπροστινά όσο και στα πίσω καθίσματα.

 

«Η ζώνη σώζει ... ζωές! Πάντα ζώνη ασφαλείας. Και στο πίσω κάθισμα. Προστάτεψε κι αυτόν που κάθεται μπροστά σου» είναι τα μηνύματα των σποτ, που ξεκινούν τις επόμενες ημέρες.

 

«Εν όψει των αυξημένων οδικών μετακινήσεων λόγω της επικείμενης εορταστικής περιόδου, Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, η χρήση της ζώνης αποτελεί θέμα υψίστης σημασίας για τους οδηγούς αλλά και τους συνεπιβάτες» τόνισε η Βασιλική Δανέλλη Μυλωνά πρόεδρος του Ι.Ο.Α.Σ . «Πάνος Μυλωνάς» επισημαίνοντας την ανάγκη της εν λόγω καμπάνιας, αφού τα ποσοστά χρήσης ζώνης στην Ελλάδα είναι απογοητευτικά, είναι χαμηλότερα του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

 

«Στην Ελλάδα 74% των επιβατών χρησιμοποιούν ζώνη στα μπροστινά καθίσματα, ενώ μόνο 23% στα πίσω καθίσματα» ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Μυλωνά συμπληρώνοντας πως οι περισσότεροι αγνοούμε τους κινδύνους που εγκυμονεί η μη χρήση της ζώνης όταν καθόμαστε στο πίσω κάθισμα τόσο για εμάς τους ίδιους αλλά και για τους μπροστινούς μας.

 

«Πρόκειται για μια απλή κίνηση που σώζει ζωές» είπε στο ΑΠΕ ΜΠΕ « η οποία θα πρέπει να αναπτυχθεί. Είναι ζήτημα παιδείας και πολιτισμού». Η χρήση της μειώνει τον κίνδυνο θανατηφόρου τραυματισμού κατά 40%-50% στους επιβάτες στα μπροστινά καθίσματα και κατά 25%-75% στους επιβάτες στα πίσω καθίσματα.

 

Ο υπουργός Μεταφορών Χρ. Σπίρτζης σε χαιρετισμό του, αφού εξήρε το έργο του Ι.Ο.Α.Σ και εξέφρασε την αμέριστη στήριξή του στην καμπάνια αναφέρθηκε στο σχεδιασμό του υπουργείου και της κυβέρνησης, υλοποιώντας δράσεις και πρωτοβουλίες για το θέμα της οδικής ασφάλειας.

 

Από την πλευρά του, ο αστυνομικός διευθυντής Διεύθυνσης Τροχαίας Αστυνόμευσης Σπυρίδωνας Λάσκος, έκανε λόγο για μείωση των δυστυχημάτων στη χώρα μας, στα οποία έχουν συμβάλει όπως είπε και οι νέοι αυτοκινητόδρομοι, ενώ αναφέρθηκε και στα θετικά αποτελέσματα της αλλαγής του ΚΟΚ.

 

Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΑΣ, το πρώτο εξάμηνο του 2018 σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2017, έχουμε μείωση της τάξης του 3,4% όσον αφορά στις παραβάσεις μη χρήσης ζώνης ασφαλείας.

 

Τέλος, τόνισε την ανάγκη πρόληψης και όχι καταστολής, και απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους φορείς «να γίνουμε συνοδοιπόροι όλοι μαζί για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές».

 

Η βουλευτής Ηλείας και μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για την Οδική Ασφάλεια Έφη Γεωργοπούλου, εκπροσωπώντας τον πρόεδρο της Βουλής, αναφέρθηκε με θερμά και υποστηρικτικά λόγια στο έργου του Ινστιτούτου «Πάνος Μυλωνάς», επισημαίνοντας κι αυτή από την πλευρά της πως θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα στην πρόληψη.

 

Η καμπάνια εκστρατείας που εγκρίθηκε από το ΕΣΡ, ξεκινά από 10 Δεκεμβρίου έως 10 Ιανουαρίου, είναι συνεργασία του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» με το SaferRoadsFoundation και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών υπό την αιγίδα του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και την υποστήριξη της Τροχαίας. Επικεντρώνεται σε οπτικό υλικό με τη δημιουργία δύο τηλεοπτικών σποτ (ένα για τη χρήση ζώνης ασφαλείας γενικά, και ένα που στοχεύει στη χρήση ζώνης στα πίσω καθίσματα), καθώς και ενός ραδιοφωνικού σποτ με ανάλογο υλικό, ώστε να ενημερώσει για τους σοβαρούς κινδύνους που απορρέουν από τη μη χρήση ζώνης ασφαλείας.

 

Εφεύρεση που... σώζει ζωές

 

H ζώνη ασφαλείας είναι μια διάταξη ασφαλείας στα οχήματα, που έχει σχεδιαστεί για να ασφαλίζει τον επιβάτη από απότομες και βίαιες κινήσεις που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια σύγκρουσης ή αιφνίδιας διακοπής της πορείας.

 

Η ιστορία της εφεύρεσης της ζώνης ασφάλειας ξεκινάει από τον 19ο αιώνα, αρχικά ως προϊόν ασφαλείας για όσους επιχειρούσαν έργο σε απόσταση από το έδαφος. Αργότερα, με τη σταδιακή εξέλιξη της αυτοκινητοβιομηχανίας και με την συνεισφορά διακεκριμένων ιατρών που παρατηρούσαν τους βαριά τραυματίες που έφθαναν στο νοσοκομείο, ότι οι περισσότεροι είχαν κτυπήματα στο κεφάλι ή τον θώρακα, συνέβαλαν δραστικά στο να βελτιωθεί το εσωτερικό των αυτοκινήτων, με περισσότερα σημεία απορρόφησης ενέργειας (χρήση μαλακών υλικών) αλλά και να τελειοποιηθούν τα συστήματα συγκράτησης και απόσβεσης ενέργειας των επιβαινόντων σε οχήματα, σχεδόν έναν αιώνα αργότερα, κατά τα μέσα του 20ου αιώνα, όπου εμφανίστηκαν οι πρώτοι αερόσακοι ασφαλείας, ως βοηθητικά συστήματα συγκράτησης (Supplementary Restraint Systems - SRS)

 

Η ζώνη ασφαλείας τριών σημείων αναπτύχθηκε με τη σύγχρονη μορφή της από τον Σουηδό εφευρέτη Nils Bohlin για την αυτοκινητοβιομηχανία Volvo, που την παρουσίασε το 1959 ως βασικό εξοπλισμό.

 

Η βασική της λειτουργία είναι να μειώσει την πιθανότητα θανάτου ή σοβαρού τραυματισμού σε σύγκρουση, λόγω της αδράνειας των σωμάτων, καθώς όταν το όχημα κινείται, ο οδηγός και οι επιβάτες ταξιδεύουν με την ίδια ταχύτητα με το αυτοκίνητο. Έτσι, εάν ο οδηγός κάνει το αυτοκίνητο να σταματήσει ξαφνικά ή εάν μια κρούση κάνει το όχημα να σταματήσει, ο οδηγός και οι επιβάτες συνεχίζουν με την ίδια ταχύτητα που το αυτοκίνητο έφτασε πριν σταματήσει. Η αποτροπή γίνεται εφικτή με την εφαρμογή μιας αντισταθμιστικής δύναμης από τη ζώνη, αντίθετης από αυτής που προέρχεται από την κρούση και τελικά επέρχεται η συγκράτηση, έτσι ώστε να μειωθεί η δύναμη των δευτερευουσών κρούσεων που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στο εσωτερικό του οχήματος (ταμπλό, τιμόνι, εσωτερικό αυτοκινήτου).

 

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr