Τη Λέσβο θα επισκεφθεί σήμερα ο Πάπας Φραγκίσκος, για δεύτερη φορά, μετά το ταξίδι που είχε κάνει στο νησί το 2016. 

 

Ο Ποντίφικας θα παραμείνει στη Λέσβο για δύο ώρες, συνοδευόμενος από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Θα επισκεφθεί το προσωρινό Κέντρο Υποδομής και Ταυτοποίησης, όπου θα τελέσει προσευχή και θα συναντηθεί με οικογένειες προσφύγων. 

 

Στην προηγούμενη επίσκεψή του στο νησί, το 2016, 12 Σύριοι πρόσφυγες είχαν ταξιδέψει με το αεροσκάφος του στην Ιταλία. Το Βατικανό ήταν επιφυλακτικό για το αν θα συμβεί κάτι ανάλογο και αυτή τη φορά, σημειώνει το Associated Press. Πάντως, χθες επιβεβαιώθηκε ότι στο πλαίσιο της επίσκεψης του Πάπα στην Κύπρο, 12 μετανάστες που ζουν στο νησί θα μετεγκατασταθούν στην Ιταλία τις επόμενες εβδομάδες, όπου θα τους φροντίσει καθολική οργάνωση. 

 

Ανάμεσα σε αυτούς που θα συναντήσουν σήμερα τον Πάπα Φραγκίσκο στη Λέσβο είναι ο Κρίστιαν Τάνγκο Μουκάγια, ένας πατέρας τριών παιδιών από το Κονγκό, που χάθηκε με τη σύζυγό του κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Ελπίζει ότι η συνάντησή του με τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας μπορεί να τον βοηθήσει να επανενωθεί με τη σύζυγό του. 

 

«Πάντα έχουμε την ελπίδα ότι μια ημέρα μπορεί να είμαστε ξανά όλοι μαζί. Ότι η οικογένεια μπορεί να ενωθεί ξανά», δήλωσε ο Μουκάγια πριν από την επίσκεψη του Ποντίφικα. 

 

Χθες, στις δηλώσεις του από την Αθήνα κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να υποδεχθούν μετανάστες ανάλογα με τις δυνατότητες της κάθε χώρας. 

 

«Η Ευρώπη συνεχίζει να χρονοτριβεί, πέφτοντας θύμα μορφών εθνικιστικού συμφέροντος, αντί να είναι μία μηχανή αλληλεγγύης. Μερικές φορές, φαίνεται να αποτυγχάνει και να είναι ανοργάνωτη. Στο παρελθόν, ιδεολογικές συγκρούσεις εμπόδισαν το χτίσιμο γεφυρών ανάμεσα στην ανατολική και τη δυτική Ευρώπη. Σήμερα, το θέμα της μετανάστευσης έχει οδηγήσει σε ρήξεις και μεταξύ νότου και βορρά», επεσήμανε ο Πάπας Φραγκίσκος και τόνισε πως μετανάστες και πρόσφυγες σήμερα ζουν «μια φριχτή σύγχρονη οδύσσεια».