ΣτΕ: Αντισυνταγματική η περικοπή δώρων και επιδόματος αδείας στους δημόσιους υπαλλήλους

ΣτΕ: Αντισυνταγματική η περικοπή δώρων και επιδόματος αδείας στους δημόσιους υπαλλήλους Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Αντισυνταγματικές έκρινε τις περικοπές σε δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματα αδείας εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων, η 7μελής σύνθεση του ΣΤ' τμήματος του ΣτΕ.

Tην τελική απόφαση για την αντισυνταγματικότητα θα λάβει η Ολομέλεια του ΣτΕ, όπου και παραπέμφθηκε το ζήτημα.

Όπως επισημαίνουν στο σκεπτικό τους οι δικαστές, οι συγκεκριμένες περικοπές που έγιναν με το νόμο 4093/12 (που τελικά οδήγησε στην πλήρη κατάργηση όλων των επιδομάτων), αντίκεινται στα άρθρα 25 και 4 του Συντάγματος και στις απορρέουσες αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας.

Οι δικαστές αναγνωρίζουν ότι ο νομοθέτης μπορεί να προβαίνει σε μείωση του βασικού μισθού ή των επιδομάτων στο πλαίσιο του δημοσίου συμφέροντος, «εκτιμώντας τις κρατούσες κοινωνικές συνθήκες» ωστόσο τονίζουν ότι με την επίμαχη διάταξη επιχειρείται νέα, πολλοστή περικοπή αποδοχών «της ίδιας ακριβώς ομάδας θιγόμενων» και έτσι θεσπίζεται, «όχι μείωση, αλλά κατάργηση» αυτών των αποδοχών.

Όπως σημειώνουν, επιδόματα, εορτών και αδείας, συνδέονται από τη φύση τους με τις αυξημένες ανάγκες που ανακύπτουν κατά τις εορταστικές περιόδους ή κατά την περίοδο των θερινών διακοπών - «ανάγκες που συντρέχουν για όλους τους υπαλλήλους ανεξάρτητα από το μισθό του καθενός».

«Ο νομοθέτης δεν δικαιολογείτο να προχωρήσει στην υιοθέτηση του επίμαχου καταργητικού μέτρου, χωρίς προηγουμένως να έχει εκτιμήσει την προσφορότητα του μέτρου ενόψει και της διαπίστωσης, ότι τα αντίστοιχα μέτρα που είχε λάβει έως τότε δεν είχαν αποδώσει τα αναμενόμενα», τονίζουν οι δικαστές. 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ