Επαναλειτουργούν από αύριο, Δευτέρα, όλες οι κατηγορίες σχολών οδηγών, με συγκεκριμένα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό, μεταξύ των οποίων και η διενέργεια self test.Η
σχετική κοινή υπουργική απόφαση προβλέπει ότι επιτρέπεται η διενέργεια εξ αποστάσεως μαθημάτων θεωρητικής εκπαίδευσης, καθώς και μαθημάτων πρακτικής εκπαίδευσης όλων των κατηγοριών, με τα εξής μέτρα:

 

  • απολύμανση, μεταξύ διαδοχικών μαθημάτων, των σημείων του εκπαιδευτικού οχήματος με τα οποία έρχονται σε επαφή οι εμπλεκόμενοι
  • υποχρεωτική χρήση μάσκας από τους εμπλεκόμενους
  • διενέργεια self test έως και 24 ώρες πριν από το προγραμματισμένο μάθημα για τους εκπαιδευόμενους και τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα για τους εκπαιδευτές.

 

Πώς θα γίνονται οι εξετάσεις

 

Επίσης, επιτρέπεται η διενέργεια θεωρητικών εξετάσεων υποψηφίων οδηγών λεωφορείων και φορτηγών, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης για την απόκτηση πιστοποιητικού επαγγελματικής ικανότητας και ειδικής άδειας ταξί.

 

Και σε αυτή την περίπτωση απαιτείται η διενέργεια self test έως και 24 ώρες πριν από την εξέταση για τους εκπαιδευόμενους και τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα για τους εξεταστές.

 

Επιπλέον, στις αίθουσες εξέτασης πρέπει να τηρούνται τα εξής μέτρα:

 

  • Πλήρωση έως και με το 50% της χωρητικότητάς τους και με την κατά το δυνατόν αραιότερη και ομοιόμορφη κατανομή των εξεταζόμενων στο χώρο.
  • Τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου.
  • Σταδιακή και ελεγχόμενη είσοδος και έξοδος των υποψηφίων.
  • Αερισμός για 30 λεπτά της ώρας μεταξύ διαδοχικών εξετάσεων.
  • Απολύμανση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των εξαρτημάτων τους καθώς και των θέσεων των υποψηφίων κατά τα διαστήματα που μεσολαβούν μεταξύ διαδοχικών εξετάσεων.

 

Το self test είναι απαραίτητο και για τις πρακτικές εξετάσεις όλων των κατηγοριών. Συγκεκριμένα, τα μέτρα που ισχύουν για αυτές είναι τα εξής:

 

- Με ευθύνη του παριστάμενου εκπαιδευτή η μεταφορά των υποψηφίων από και προς τον χώρο της εξέτασης υλοποιείται τηρουμένων των περιοριστικών μέτρων και κανόνων περί μεταφοράς επιβατών που έχουν ληφθεί λόγω του κορωνοϊού.

 

- Διενέργεια self test έως και 24 ώρες πριν από την εξέταση για τους υποψήφιους οδηγούς και διενέργεια self test τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα για τους εξεταστές.

 

- Διενέργεια του ελέγχου των δικαιολογητικών και των ερωτήσεων εκτός του εκπαιδευτικού οχήματος.

 

- Απολύμανση, μεταξύ διαδοχικών δοκιμασιών, των σημείων του εκπαιδευτικού οχήματος με τα οποία έρχονται σε επαφή οι εμπλεκόμενοι.

 

Τέλος, όσον αφορά ειδικά στα δίκυκλα, ο υποψήφιος εξετάζεται φορώντας τον ατομικό εξοπλισμό και ρουχισμό του. Σε περίπτωση που δεν διαθέτει εξοπλισμό, όπως επιαγκωνίδες ή επιγονατίδες, μπορεί να δανειστεί από τον εκπαιδευτή, ο οποίος οφείλει να τις απολυμαίνει πριν από κάθε χρήση.