Διευκρινίσεις σχετικά με τους εργαζόμενους και την υποχρεωτική υποβολή των self test έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

 

Κατά την ενημέρωσή, επισήμανε μεταξύ άλλων, πως για υπαλλήλους, που υποχρεούνται αλλά δεν προσκομίζουν δήλωση αρνητικού αποτελέσματος, η εταιρεία/υπηρεσία προβαίνει σε περικοπή αποδοχών λόγω υπαιτιότητας υπαλλήλου, όπως ορίζει ο υπαλληλικός κώδικας.

 

Σημείωσε μεταξύ άλλων, ότι ο εφοδιασμός των φαρμακείων και η διάθεση των self test εξελίσσεται ομαλά με 10.155 φαρμακεία να διαθέτουν 832.831 self test.

 

Με αυτά τα στοιχεία, όπως διευκρίνισε επεκτείνεται η διάθεσή τους σε τομείς δραστηριοτήτων σε ιδιωτικό κα δημόσιο τομέα. 

 

Σε ό,τι αφορά στο Δημόσιο, είναι υποχρεωτική η διενέργεια και κατόπιν επίδειξη του self test για τους:

 

- υπαλλήλους ΚΕΠ

- υπαλλήλους ΟΤΑ Α' και Β' για όσους εργάζονται στο πρόγραμμα Βοήθεια στο σπίτι

-υπαλλήλους στον τομέα καθαριότητας

- δικαστικούς λειτουργούς και δικαστικούς υπαλλήλους

 

Στη συνέχεια, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν στην ειδική πλατφόρμα το αποτέλεσμα του selft test.

 

Ο έλεγχος γίνεται μία φορά την εβδομάδα με ισχύ μίας εβδομάδα και πραγματοποιείται 24ώρες πριν από την προσέλευση στην εργασία. Σε περίπτωση που ο υπάλληλος κληθεί να μεταβεί άμεσα στην εργασία, το τεστ μπορεί να γίνει και αυθημερόν.

 

Όπως και με μαθητές και εκπαιδευτικούς, η διαδικασία παραλαβής των self test είναι η ίδια κατόπιν επίδειξης του ΑΜΚΑ, τα στοιχεία των οποίων θα δοθούν από το ΥΠΕΣ στην ΗΔΙΚΑ, διευκρίνισε ο κ. Κοντοζαμάνης.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr