Σε επιφυλακή οι ελληνικές αρχές για τον ακυβέρνητο κινεζικό πύραυλο - ΝΟΤΑΜ από ΥΠΑ

Σε επιφυλακή οι ελληνικές αρχές για τον ακυβέρνητο κινεζικό πύραυλο Facebook Twitter
NOTAM εξέδωσε απόψε η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας για τον κινέζικο πύραυλο - ΕΡΑ
0

NOTAM εξέδωσε απόψε η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας για τον κινέζικο πύραυλο, ο οποίος αναμένεται να εισέλθει ανεξέλεγκτα στην ατμόσφαιρα της γης τις επόμενες ώρες (με πιθανότερη χρονική στιγμή τα ξημερώματα της Κυριακής), σύμφωνα με την «Καθημερινή». 

Η Ελλάδα θεωρείται πως βρίσκεται μέσα στη ζώνη επικινδυνότητας καθώς τα θραύσματα του πυραύλου αναμένεται να συντριβούν μεταξύ 41.5°Β και 41.5°Ν παραλλήλου. 

Ειδκότερα, η ζώνη επικινδυνότητας εκτείνεται από τον 40ό παράλληλο βορείως του Ισημερινού (στο ύψος της Θεσσαλονίκης) ως τον 40ό παράλληλο νοτίως του Ισημερινού (στο ύψος της Νέας Ζηλανδίας) και, άρα, η Ελλάδα βρίσκεται στο βορειότερο άκρο της πιθανής ζώνης εισόδου.

Το κύριο τμήμα του Long March-5b χρησιμοποιήθηκε για την έναρξη της πρώτης μονάδας του νέου διαστημικού σταθμού της Κίνας τον περασμένο μήνα.

Ο πύραυλος των 18 τόνων, είναι ένα από τα μεγαλύτερα είδη που έχει χρησιμοποιηθεί τις τελευταίες δεκαετίες και πλέον είναι ακυβέρνητος ενώ οι ειδικοί αναμένουν ότι θα κάνει μία απροσδιόριστη βουτιά στην ατμόσφαιρα.

Με βάση τον νόμο των πιθανοτήτων, το διαστημικό αντικείμενο θα πέσει είτε σε θάλασσα είτε σε κάποια ακατοίκητη περιοχή. 

Κατά την είσοδό τους στην ατμόσφαιρα της Γης, τα περισσότερα διαστημικά αντικείμενα και τα μεγαλύτερα τμήματα των πυραύλων φλέγονται. Ωστόσο, κάποια απ'τα  εξαρτήματά του, που είναι σχεδιασμένα να αντέχουν υψηλές θερμοκρασίες, αναμένεται να φτάσουν έως την επιφάνεια της Γης.

Σημειώνεται πως δεν είναι η πρώτη φορά που η Κίνα χάνει τον έλεγχο διαστημικού αντικειμένου κατά την επιστροφή του στην Γη. Τον Απρίλιο 2018, το διαστημικό εργαστήριο Tiangong-1 διαλύθηκε κατά την είσοδό του στην ατμόσφαιρα, δύο χρόνια μετά την διακοπή της λειτουργίας του. Οι κινεζικές αρχές είχαν τότε αρνηθεί ότι το εργαστήριο είχε διαφύγει του ελέγχου.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ