Ψηφιακά προσβάσιμες οι συλλογές της Βιβλιοθήκης της Βουλής, από το 2024

Ψηφιακά προσβάσιμες οι συλλογές της Βιβλιοθήκης της Βουλής, από το 2024 Facebook Twitter
Φωτ.: ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΟΛΗΣ (SUB.URBAN IMAGES)
0

Σύμβαση για την ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση της Βιβλιοθήκης της Βουλής υπεγράφη σήμερα, Τετάρτη. 

Το υλικό που θα δεχθεί ψηφιακή επεξεργασία και τεκμηρίωση περιλαμβάνει 14.000.000 λήψεις εφημερίδων, 795.000 σελίδες κοινοβουλευτικού αρχείου, 71.660 σελίδες αρχείων προσωπικοτήτων (Γ. Ψυχάρη, Ι. Μεταξά, Γ. Γεννηματά), 600 χειρόγραφους κώδικες, 3.366 χάρτες, 1.300 φωτογραφίες, καθώς και το ακουστικό αρχείο BBC. 

Όλα αυτά θα γίνουν προσβάσιμα και αναζητήσιμα μέσα από ένα ενιαίο αποθετήριο οργάνωσης και διαχείρισης. Το κόστος ανέρχεται σε περίπου δύο εκατομμύρια ευρώ και η προθεσμία εκτέλεσης του έργου ορίζεται σε 22 μήνες από σήμερα, που υπεγράφη η σύμβαση από τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα και τον Μιχάλη Τσαμάζ, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου ΟΤΕ. 

Η Βουλή περνά σε μια «φάση εκσυγχρονισμού του αρχειακού θησαυρού της» δήλωσε ο κ. Τασούλας, επισημαίνοντας ότι η Βιβλιοθήκη της Βουλής «αποτελεί όχι μόνο την κιβωτό εγκυκλοπαιδικών ή νομικών ή ιστορικών γνώσεων, αλλά και την κιβωτό της κοινοβουλευτικής, άρα δημοκρατικής, μνήμης της χώρας». Το έργο ψηφιοποίησης και τεκμηρίωσης θα φέρει στον κάθε Έλληνα πολίτη «όλο το δημοκρατικό, μνημειακό απόθεμα που φυλάσσεται στη Βουλή», συμπλήρωσε. 

Η Βιβλιοθήκη της Βουλής ιδρύθηκε στις 13 Ιανουαρίου 1845. Ενδεικτικά, στις συλλογές της περιλαμβάνονται: 377.000 τίτλοι βιβλίων και περιοδικών, που αντιστοιχούν σε 625.000 αντίτυπα βιβλίων και τεύχη περιοδικών, πλήρης σειρά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως, της Εφημερίδος των Συζητήσεων της Βουλής και των Πρακτικών της Βουλής και της Γερουσίας, αρχείο των εισηγητικών εκθέσεων των νομοσχεδίων από το 1844 έως σήμερα, βάση δεδομένων εκλογών, βουλευτών και ευρωβουλευτών, αρχεία (κοινοβουλευτικά, ιστορικά, πολιτικών και λοιπών προσωπικοτήτων), 21.670 μικροταινίες ελληνικών εφημερίδων και περιοδικών του 19ου και 20ου αιώνα, σύγχρονες εφημερίδες και περιοδικά κ.ά. 

Στις Ειδικές Συλλογές της Βιβλιοθήκης, όπου αποθησαυρίζεται σπάνιο και πολύτιμο υλικό, έχουν ενταχθεί 41.100 τίτλοι, που αντιστοιχούν σε 62.700 αντίτυπα και τεύχη, 600 χειρόγραφα, 5.000 χάρτες, σπάνια φυλλάδια και περιοδικά έντυπα, καθώς και έργα τέχνης και ιστορικά κειμήλια. 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ