Ποινές φυλάκισης σε τρεις αρχαιοκάπηλους από την Κάλυμνο και την Ρόδο

Ποινές φυλάκισης σε τρεις αρχαιοκάπηλους από την Κάλυμνο και την Ρόδο Facebook Twitter
0

Ποινές φυλάκισης έως και 12 χρόνια επέβαλε το Β' Τριμελές Εφετείο Αθηνών σε τρεις αρχαιοκάπηλους από την Κάλυμνο και τη Ρόδο.

Ειδικότερα το δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξης 12 ετών στον 58χρονο Μ. Χ., ποινή κάθειρξης 6 ετών στον 46χρονο Π. Μ.  κατοίκους Καλύμνου και ποινή φυλάκισης 3 ετών με 3ετή αναστολή στον 48χρονο Γ. Γ από τη Ρόδο.


Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο Π. Μ. αφίχθη την 28η Απριλίου 2011 στην Αθήνα από την Κάλυμνο με εντολή του Μ. Χ., προκειμένου να μεσολαβήσει για τη μεταφορά αρχαίων αντικειμένων για λογαριασμό των Γ. Γ. και Χ. Μ.. Πρωινές ώρες της 29ης Απριλίου 2011 έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Χ. Μ. φέρεται να ενοικίασε ένα αυτοκίνητο μάρκας Nissan Micra και εν συνεχεία να κατευθύνθηκε στο Πόρτο – Ράφτη Αττικής, όπου σε καφενείο της περιοχής συναντήθηκε με τον Π. Μ. στον οποίο παρέδωσε το όχημα με σκοπό να φορτώσει τα αρχαία αντικείμενα, τα οποία είχε κρυμμένα σε δασώδη περιοχή και ακολούθως να τα μεταφέρουν από κοινού σε χώρο, που τους είχε υποδείξει ο Χ. Μ.. Αφού πήραν τα αρχαία τα μετέφεραν με το προαναφερόμενο όχημα στην πλατεία Δάφνης Αττικής. Εκεί ο Μ. Π. αποβιβάστηκε από το όχημα έχοντας στην κατοχή του δύο σάκους.

Οι αστυνομικοί επενέβησαν και τους συνέλαβαν. Σε έλεγχο που διενεργήθηκε, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο μαρμάρινα γυναικεία στεατοπυγικά, νεολιθικά ειδώλια του τύπου της μητέρας – θεάς, τρία μαρμάρινα κυκλαδικά ειδώλια, το πρώτο ανδρικό τύπου «αρπιστή», ενώ το δεύτερο και το τρίτο γυναικεία σε σεβίζουσα στάση, ένα μαρμάρινο σχεδόν ακέραιο αγαλματίδιο όρθιου ημίγυμνου γενειοφόρου άνδρα ή θεού (πιθανόν Ποσειδώνας) και μία μαρμάρινη κεφαλή νεαρού άνδρα ή θεού (πιθανόν Ερμής).


Από την προανάκριση του Τμήματος Αρχαιοκαπηλίας Αττικής προέκυψε επίσης ότι ο Γ. Γ. τον Νοέμβριο του 2010 γνώρισε τον Χ. Μ., ο οποίος του παρέδωσε τα ανωτέρω αντικείμενα και του ζήτησε να τα φυλάξει και τα του τα παραδώσει όταν του ζητηθεί. Την 28η Απριλίου 2011 τηλεφωνικώς δόθηκε εντολή στον Γ. Γ. από τον Χ. Μ. να μεταβεί στην Αθήνα από τη Ρόδο, όπου βρισκόταν, προκειμένου την επομένη 29 Απριλίου 2011, μεσημβρινές ώρες να παραδώσει σε άτομο που θα του υποδείκνυε, τα αρχαία.


Απογευματινές ώρες της 29ης Απριλίου 2011, διενεργήθηκαν από το Α.Τ. Καλύμνου και την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου αντίστοιχα, κατόπιν σήματος του Τμήματος Αρχαιοκαπηλίας, έρευνες στις οικίες των ανωτέρω κατηγορουμένων.
Στην οικία του Μ. Π. βρέθηκαν ένας ενάλιος αμφορέας προφανώς αρχαίος, μήκους τριάντα εκατοστών.

Με πληροφορίες από Dimokratiki

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ