Σε 22 ανέρχονται οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ COVID, στην Αττική, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ,  που καταγγέλλει ότι το πρόβλημα επιχειρείται να λυθεί, με μετακινήσεις προσωπικού και μείωση των γενικών ΜΕΘ. 

 

Παράλληλα, αναφέρει ότι σε γενικά περιστατικά, υπάρχουν διασωληνωμένοι ασθενείς, εκτός ΜΕΘ, σε λίστα αναμονής. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μιχάλης Γιαννάκος αναφέρει ότι «με έγγραφο της 2ης ΥΠΕ που απέστειλε στις 16/2, εντέλλεται το νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟ να ανοίξει 10 νέες κλίνες ΜΕΘ, και το ΘΡΙΑΣΙΟ να ανοίξει 5 νέες κλίνες ΜΕΘ, μέσα σε μία ημέρα. Μάλιστα, επειδή δεν έγιναν οι απαραίτητες προσλήψεις, μετακινήθηκαν γιατροί από άλλα Νοσοκομεία του Πειραιά. Μπαλώνουν μία τρύπα και ανοίγουν άλλη.

 

Εξ αιτίας αυτού, εγγράφως δίνεται η δυνατότητα στα νοσοκομεία ΝΙΚΑΙΑ, ΤΖΑΝΕΙΟ, ΘΡΙΑΣΙΟ να μειώσουν τις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ για γενικά περιστατικά, λόγω των μετακινήσεων των γιατρών». Ο κ. Γιαννάκος σημειώνει ότι οι γενικές ΜΕΘ είναι ήδη γεμάτες και υπάρχουν διασωληνωμένοι ασθενείς, γενικά περιστατικά, που βρίσκονται σε κοινούς θαλάμους σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ.


Σύμφωνα με τον ίδιο, χθες στα εφημερεύοντα νοσοκομεία της Αττικής είχαμε λιγότερες εισαγωγές «μάλλον λόγω κακοκαιρίας». Ενδεικτικά στο Νοσοκομείο ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ που στις προηγούμενες εφημερίες εισάγονταν πάνω από 20 περιστατικά κορωνοϊού χθες εισήχθησαν 8 ασθενείς. Οι ασθενείς με κορωνοϊό που νοσηλεύονται στις κλινικές είναι 46 στις 60 διαθέσιμες κλίνες.

 

Η κατάσταση στη ΜΕΘ της Αττικής


Στην Αττική από τις 217 κλίνες ΜΕΘ κορωνοϊού, είναι καλυμμένες οι 195 και κενές οι 22, ενώ αναμένεται να ανοίξουν άλλες 15.

 

Ειδικότερα στις ΜΕΘ κορωνοϊού της Αττικής η κατάσταση έχει ως εξής σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ:

 

ΚΑΤ: 6 ασθενείς στις 7 κλίνες. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ ακόμη δεν άνοιξαν επιπλέον κλίνες


ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ: 14 ασθενείς στις 14 κλίνες.


ΣΩΤΗΡΙΑ: 80 ασθενείς στις 84 κλίνες.


ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ: 34 ασθενείς στις 44 κλίνες.


ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: 11 ασθενείς στις 11 κλίνες.


ΕΛΠΙΣ: 6 ασθενείς στις 6 κλίνες.


ΝΙΜΙΤΣ: 4 ασθενείς στις 4 κλίνες.


ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ: 12 ασθενείς στις 12 κλίνες.


ΑΤΤΙΚΟ: 16 ασθενείς στις 23 κλίνες. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, αναμένεται η καρδιοχειρουργική μονάδα να δοθεί ως ΜΕΘ κορωνοϊού 10 κλινών με μετακινήσεις ιατρών.


ΘΡΙΑΣΙΟ: 12 ασθενείς στις 12 κλίνες. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, σχεδιάζεται να μειωθούν αντίστοιχες κλίνες της γενικής ΜΕΘ, για να αναπτυχθούν έως 5 κλίνες κορωνοϊού, «με μεταφορά των διασωληνωμένων ασθενώς σε άλλες ΜΕΘ».