Πέθανε η επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος Καίτη Κυριακοπούλου

Πέθανε η επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος Καίτη Κυριακοπούλου Facebook Twitter
0

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 97 ετών, η γνωστή επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος Καίτη Κυριακοπούλου. 

Μετά από μία επεισοδιακή και περιπετειώδη πρώτη νιότη (βλ. παρακάτω), το 1970 ανέλαβε την εταιρεία Αργυρομεταλλευμάτων και Βαρυτίνης, μετέπειτα S&B, που σήμερα βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Imerys. Έμεινε στο «τιμόνι» του μεγάλου επιχειρηματικού ομίλου μέχρι το 1989, που την διαδέχθηκε ο γιος της Οδυσσέας.

Έως το τέλος της ζωή της παρέμεινε επίτιμη πρόεδρος του Ομίλου διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο, και δίνοντας τελικά την συγκατάθεσή της για την πώληση της S&B στην Imerys. Ανέπτυξε έντονο φιλανθρωπικό έργο, υποστηρίζοντας οργανώσεις για το περιβάλλον, ιδρύματα, μουσεία και ιατρικούς οργανισμούς, διατηρώντας πάντα «χαμηλό προφίλ» για τις αγαθοεργίες της.

Παραδίδοντας την διοίκηση των επιχειρήσεων στον γιο της Οδυσσέα, συνέχισε το φιλανθρωπικό της έργο, για το οποίο της έχει λάβει δεκάδες διακρίσεις, μεταξύ των οποίων το γαλλικό παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής, το ανώτατο βραβείο του Διεθνούς Ρόταρυ.  Κατά τη διάρκεια της μακράς και επιτυχημένης καριέρας της, ενίσχυσε τις τοπικές κοινωνίες όπου δραστηριοποιούνταν οι εταιρείες, δημιουργώντας πολιτιστικά κέντρα, συνεδριακούς χώρους, και Μεταλλευτικά Μουσεία ενώ προσέφερε πολλές υποτροφίες, υποστηρίζοντας το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.

Πέθανε η επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος Καίτη Κυριακοπούλου Facebook Twitter

  

Η Καίτη Κυριακοπούλου γεννήθηκε στο Βουκουρέστι το 1922. Μεγάλωσε στη Βρετανία και στη Γαλλία και, σε ηλικία 13 ετών επέστρεψε στην Ελλάδα. Γρήγορα όμως έφυγαν ξανά, οικογενειακώς, με την είσοδο των γερμανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην χώρα. Πέρασε από την Αίγυπτο, τη Νότια Αφρική και τις Δυτικές Ινδίες και μεγαλώνοντας ταξίδεψε στην Αμερική όπου Μαθηματικά και Φυσική.

Ταυτόχρονα εργαζόταν για το Πανεπιστήμιο Mount Holyoke της Μασσαχουσέτης και, 60 χρόνια αργότερα, το πανεπιστήμιο της απένειμε το τιμητικά το δίπλωμα Doctor of Humane Letters honoris causa, για την προσφορά της. 

Το 1950 γύρισε στην Ελλάδα και παντρεύτηκε τον Πάρι Κυριακόπουλο, αποκτώντας δύο παιδιά, τον Οδυσσέα και την Φλωρίκα. Μετά τον θάνατο του πατέρα της το 1970, ανέλαβε την διοίκηση των οικογενειακών επιχειρήσεων «Βωξίται Παρνασσού, Αργυρομεταλλευμάτων & Βαρυτίνης και Αδελφοί Ηλιόπουλοι».

Με αφορμή τον θάνατό της, κάποιοι θυμήθηκαν ένα περιστατικό από την πρώτη της επίσκεψη στα μεταλλεία βωξίτη. Όπως λέγεται, ζήτησε να επισκεφθεί μια υπόγεια στοά και οι μηχανικοί που την συνόδευαν σώπασαν άξαφνα και αμήχανα, με έναν από αυτούς να ομολογεί τελικά πως υπάρχει μια θεωρείτο «μεγάλη γρουσουζιά» να μπει οποιαδήποτε γυναίκα στη γαλαρία. Απορρίπτοντας την σεξιστική και σκοταδιστική προκατάληψη, η Καίτη Κυριακοπούλου απάντησε: «Κύριοι, εγώ δεν είμαι μια γυναίκα, είμαι η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας. Αν θέλετε, έρχεστε μαζί, εγώ πάντως μπαίνω».

Πέθανε η επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος Καίτη Κυριακοπούλου Facebook Twitter

Υπό τον έλεγχο της οικογένειας Κυριακοπουλου είναι σήμερα η εισηγμένη εταιρεία Μοτοδυναμική που αντιπροσωπεύει στη χώρα μας τη Yamaha και την Porsche. Τα τελευταία χρόνια, η οικογένεια έκανε επενδύσεις και στον τουριστικό κλάδο, με συμμετοχή σε ξενοδοχειακές μονάδες.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ