ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

Περισσότερες δραστηριότητες για όσους επιλέξουν να εμβολιαστούν; Η Επιτροπή συζήτησε το σενάριο

Περισσότερες δραστηριότητες για όσους επιλέξουν να εμβολιαστούν; Η Επιτροπή συζήτησε το σενάριο Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Η επιτροπή των Ειδικών συζήτησε σήμερα την πιθανότητα συμμετοχής σε περισσότερες δραστηριότητες για όσους επιλέξουν να εμβολιαστούν, όπως έκανε γνωστό η Δρ. Βάνα Παπαευαγγέλου.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν μειωθεί σημαντικά οι νοσηλείες πολιτών που ανήκουν στις ηλικίες οι οποίες έχουν εμβολιαστεί. «Οι νοσηλευόμενοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι στη συντριπτική πλειοψηφία τους ανεμβολίαστοι», πρόσθεσε η Δρ Παπαευαγγέλου. Αυτή είναι η δεύτερη εβδομάδα που οι αποσωληνώσεις είναι περισσότερες από τις νέες διασωληνώσεις.

Ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων εξακολουθεί να είναι υψηλός αλλά ταυτόχρονα περίπου τρία εκατομμύρια Ελλήνων έχουν δεχτεί μία ή και δύο δόσεις κάποιου εμβολίου.

Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθούν να καταγράφονται τοπικές επιδημικές εξάρσεις ακόμα και σε περιοχές με εμβολιαστική κάλυψη του 25%. Η Δρ. Παπαευαγγέλου έκανε λόγο για «αγώνα δρόμου» ώστε να εμβολιαστεί ο πληθυσμός πριν την πιθανή ανάπτυξη πιο επικίνδυνων μεταλλάξεων.

«Οι εισηγήσεις της επιτροπής είναι πολύ προσεκτικές. Προσπαθούμε να ζυγίζουμε κάθε απόφασή μας με κύριο μέλημα τη δημόσια υγεία και την αποφυγή απώλειας ζωών», πρόσθεσε το μέλος της Επιτροπής κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα. Πρόσθεσε ότι προς το παρόν η τήρηση του ραντεβού στο λιανεμπόριο κρίνεται σημαντική, καθώς το μέτρο μειώνει σημαντικά τον συγχρωτισμό.

Χαλάρωση των μέτρων - Αναλυτικό χρονοδιάγραμμα 

Ανοίγουν τα μουσεία από τις 14 Μαΐου ενώ στις 21 Μαΐου ακολουθούν τα θερινά σινεμά, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, στο πλαίσιο της άρσης μέτρων για τον κορωνοϊό. 

«Σταδιακά και με μεγάλη προσοχή συνεχίζεται το άνοιγμα των δραστηριοτήτων», σχολίασε ο υφυπουργός, αναλύοντας το χρονοδιάγραμμα χαλάρωσης του lockdown. Αναλυτικά: 

- Από αύριο, Σάββατο 8 Μαΐου, ανοίγουν οι οργανωμένες παραλίες,

- Μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο 

- Τη Δευτέρα  10 Μαΐου επαναλειτουργούν δημοτικά, νηπιαγωγεία και γυμνάσια. Προϋπόθεση για το άνοιγμα των σχολείων, η διενέργεια των self test κάθε Δευτέρα και Πέμπτη και όλα τα γνωστά μέτρα προστασίας.

- Τη Δευτέρα ανοίγουν τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες εξετάσεις.

-Στις 10 Μαΐου επαναλειτουργούν επίσης τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια.

- Από τις 17 Μαΐου επαναλειτουργούν οι πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η διά ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας και του προπαρασκευαστικού προγράμματος πιστοποιήσεων απόφοιτων μεταλυκιακού έτους τάξης μαθητείας ΕΠΑΛ.

Αναλυτικά: 

Τα μουσεία ανοίγουν 14 Μαΐου

Παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί ανοίγουν στις 17 Μαΐου.

Θερινά σινεμά και κινηματογραφικές προβολές σε υπαίθριους χώρους στις 21 Μαΐου, με πληρότητα 75%

- Live θεάματα επίσης στις 28 Μαΐου, αφορά μόνο καθήμενους και με πληρότητα 50% και με συγκεκριμένη ταξιθεσία

Τα ωδεία επαναλειτουργούν με αναλογία ένα προς ένα από τις 17 Μαΐου

Ο κ. Χαρδαλιάς γνωστοποίησε πως ελήφθησαν αποφάσεις και για αθλητισμό και εστίαση που θα ανακοινωθούν από τα αρμόδια υπουργεία.

Καθολικό lockdown

Όσον αφορά στην επιδημιολογική κατάσταση, μεγάλη αύξηση παρουσιάστηκε στον Δήμο Βισαλτίας Σερρών και στον Δήμο Μεσολογγίου, οι οποίοι μπαίνουν σε σκληρό lockdown από αύριο το πρωί. Ανησυχητική κρίνεται η κατάσταση και στις γειτονικές περιοχές Αγρινίου και Αιτωλικού.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο οικισμός Καστανιών Έβρου τέθηκε σε καθεστώς καθολικού lockdown στα πρότυπα του lockdown της Καλύμνου λόγω της έντονης επιδημιολογικής επιβάρυνσης της περιοχής.

Ελλάδα
0

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ