Υπουργική απόφαση, η οποία θα μπλοκάρει τις εξαιρέσεις μετακινήσεων εκτός νομού, που δεν δικαιολογούνται, αναμένεται να εκδοθεί εντός της ημέρας, όπως ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

 

Σκοπός είναι να περιοριστούν οι αδικαιολόγητες μετακινήσεις από νομό σε νομό λόγω Πάσχα, που έχουν παρατηρηθεί τις τελευταίες ώρες.

 

«Το φετινό Πάσχα είναι πολύ διαφορετικό από το περσινό γιατί έχουμε άλλα εργαλεία στα χέρια μας. Υπάρχει κόπωση αλλά ας κάνουμε λίγη υπομονή ακόμα για να κερδίσουμε το μετά με μεγαλύτερη ασφάλεια.

 

»Οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν, υπάρχει ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛΑΣ από το μεσημέρι και μετά,» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

 

Όπως είπε είναι και ζήτημα συνέπειας προς τους συνεπείς, καθώς η πλειοψηφία των πολιτών δείχνει υπευθυνότητα και δεν προσπαθεί να «κλέψει» το σύστημα.

 

Απαντώντας σε ερώτηση γιατί να μην μπορούν να μετακινηθούν οι εμβολιασμένοι, δήλωσε πως η χώρα δεν βρίσκεται ακόμα σε αυτήν τη φάση. 

 

«Δόθηκε ο οδικός χάρτης, υπάρχει και μια σταθεροποίηση και μείωση της θετικότητας, αλλά υπάρχει και η πίεση στο σύστημα υγείας, ας κάνουμε λίγη υπομονή ακόμα», πρόσθεσε.

 

Σε σχέση με τους εμβολιασμούς, η κ. Πελώνη απήθυνε έκκληση προς όλους να εμβολιαστούν και υπενθύμισε είπε πως θα αποτελέσουν κίνητρο για ταξίδια μετά την έκδοση και του πράσινου πιστοποιητικού.

 

«Είναι αδιανόητο να έχουμε αυτό το δώρο και να μην σπεύδουν όλοι να το κάνουν και οι νέοι για να κερδίσουν τη ζωή τους πίσω» σημείωσε ενώ υπενθύμισε πως κανείς δεν είναι άτρωτος.

 

Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν ανακοινώσεις και για άλλες ηλικιακές ομάδες, είπε χαρακτηριστικά.

 

« Επιταχύνουμε τον Μάιο και τον Ιούνιο πάρα πολύ με 7ημερους εμβολιασμούς. Με βάση τις παραδόσεις η δυναμικότητα για εμβολιασμούς είναι 2,5 εκ. το Μάιο και 4 εκ. εμβολιασμούς τον Ιούνιο».

 

Σε ό,τι αφορά στο άνοιγμα της εστίασης, είπε πως έχουν γίνει πολλά για να στηριχθούν εργαζόμενοι και επιχειρήσεις και οι άνθρωποι του κλάδου και πως μετά το Πάσχα θα υπάρχει εξειδίκευση μέτρων.

 

Για τον τουρισμό τόνισε ότι αξιολογούνται συνέχεια τα δεδομένα. «Υπάρχει σχέδιο για τον τουρισμό εφόσον πάνε όλα καλά 15 Μαΐου, θα ανοίξει με συγκεκριμένα υγειονομικά πρωτόκολλα και τότε θα επιτραπούν οι μετακινήσεις για όλους» υπογράμμισε.

 

Για την αντιπαράθεση που υπάρχει για την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων σε σχέση με την τροπολογία για την ασυλία είπε ότι «οι άνθρωποι της Επιτροπής δεν ασκούν διοίκηση για να είναι υπόλογοι σε ποινικές διώξεις.

 

»Πρέπει να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία της Επιτροπής, να είναι ελεύθεροι να εκφέρουν την επιστημονική τους άποψη χωρίς να φοβούνται μηνήσεις από τον οποιονδήποτε» είπε.

 

Καταλόγισε δε, στον ΣΥΡΙΖΑ αλλοπρόσαλλη τακτική. «Από τη μια κατηγορεί την κυβέρνηση ότι χειραγωγεί την επιτροπή και από την άλλη αντιδρά για την τροπολογία που διασφαλίζει ακριβώς την ανεξαρτησία της Επιτροπής. Έχει ο ΣΥΡΙΖΑ πρόβλημα με την επιστήμη; Πως θα μπορούν να εισηγούνται ελεύθερα οι επιστήμονες;» διερωτήθηκε.