Παπανικολάου για σεισμούς σε Σαντορίνη και Αμοργό: «Είναι δυνατόν να γίνει σεισμός περίπου 6 Ρίχτερ»

Παπανικολάου για σεισμούς σε Σαντορίνη και Αμοργό: «Είναι δυνατόν να γίνει σεισμός περίπου 6 Ρίχτερ» Facebook Twitter
Φωτ. EUROKINISSI
0

Μέχρι το Πάσχα, αν όχι και αργότερα, θα συνεχιστούν οι αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις που σαρώνουν τις Κυκλάδες, σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις των ειδικών.

Την ώρα που και η Ανάφη, μετά τη Σαντορίνη και την Αμοργό, έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των σεισμών, ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρης Παπανικολάου, αναφέρεται στα σενάρια να συνεχιστούν οι σεισμικές δονήσεις μέχρι και το Πάσχα αλλά και σε εκείνα που αναφέρουν πως δεν αποκλείεται να σημειωθεί δόνηση των 6 Ρίχτερ.

«Αυτό είναι μία εκτίμηση, δεν είναι ένας προσδιορισμός βασισμένος σε πολύ συγκεκριμένα στοιχεία. Είναι μια σύγκριση σχετικά με το τι έχει συμβεί σε αντίστοιχα φαινόμενα που έχουμε μια κίνηση γρανιτικού μάγματος σε ένα βάθος 10 έως 5 χλμ. από άλλες περιοχές», εξήγησε ο καθηγητής μιλώντας στο STAR.

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στο κατά πόσο θα διαρκέσει το πρωτοφανές αυτό φαινόμενο, σημείωσε πως «δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε χρονικά, βάσει σύγκρισης μπορεί να είναι κάποιοι μήνες. Θα πάμε στο Πάσχα χωρίς να είναι σίγουρο αν θα συνεχιστεί και μετά». 

«Είναι δυνατόν να γίνει σεισμός περίπου 6 Ρίχτερ, ακριβώς γιατί υπάρχει το ρήγμα της Ανύδρου μέσα στον χώρο ακριβώς που γίνονται οι σεισμοί. Κάποια στιγμή μπορεί οι δυνάμεις που ασκούνται να ενεργοποιήσουν και το ρήγμα αυτό. Είναι ότι χειρότερο βέβαια, δεν περιμένουμε κάτι χειρότερο από αυτό. Πάντως αν γίνει, απ' τη μια θα κάνει κάποιες ζημιές αλλά όχι σπουδαία πράγματα διότι είναι 20 χιλιόμετρα μακριά, απ' την άλλη μεριά ίσως να επισπεύσει το κλείσιμο του κύκλου αυτού», ξεκαθάρισε καταλήγοντας. 

ΕΚΠΑ για σεισμούς σε Σαντορίνη - Αμοργό: Πάνω από 16.500 σεισμοί μέχρι σήμερα

Σε νέα ανακοίνωση προχώρησε σήμερα το ΕΚΠΑ, σχετικά με τη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη και την Αμοργό. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι στα δύο νησιά καταγραφεί μέχρι σήμερα, πάνω από 16.500 σεισμοί.

«Από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 11 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας (ΕΣ) του ΕΚΠΑ (https://dggsl.geol.uoa.gr/) έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά, με αυστηρά κριτήρια για τη διασφάλιση της ποιότητας των αποτελεσμάτων, πάνω από 16,500 σεισμούς με μεθόδους μηχανικής μάθησης (τεχνητής νοημοσύνης), εκ των οποίων άνω των 14,400 με μεγέθη Μ³1.0.

»Στις 11 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 1,100 σεισμοί, με ~260 να έχουν μέγεθος Μ³2.5, 16 σεισμούς με Μ³4.0, και 4 σεισμούς με Μ³4.5, με τον μεγαλύτερο σεισμό να έχει μέγεθος 4.8. Σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων (χωρίς χρήση μεθόδων μηχανικής μάθησης) του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, κατά τη 12η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί 108 σεισμοί, εκ των οποίων 16 με μεγέθη M?4.0 και 5 με Μ?4.5, ενώ ο μεγαλύτερος σεισμός σημειώθηκε στις 03:14:55 (τοπική ώρα) και είχε μέγεθος 5.0.

»Στην εικόνα της κατανομής των επικέντρων διακρίνονται δύο ομάδες σεισμών που πιθανόν ανήκουν σε διαφορετικές δομές οι οποίες έχουν ενεργοποιηθεί, μία στα νοτιοδυτικά της Ανύδρου και μια άλλη στα ανατολικά, και οι δύο σε διεύθυνση ΝΔ-ΒΑ», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Παπανικολάου για σεισμούς σε Σαντορίνη και Αμοργό: «Είναι δυνατόν να γίνει σεισμός περίπου 6 Ρίχτερ» Facebook Twitter
Χάρτης κατανομής σεισμών στην περιοχή των Κυκλάδων (Σαντορίνη-Αμοργός-Ίος) που καταγράφηκαν στις 11 Φεβρουαρίου (ανάλυση με τεχνητή νοημοσύνη) και στις 12 Φεβρουαρίου (καθημερινή ανάλυση). Η ακτίνα των κύκλων είναι ανάλογη του μεγέθους του σεισμού (υπόμνημα επάνω-δεξιά), ενώ τα επίκεντρα σεισμών με μεγέθη μεγαλύτερα ή ίσα του 4.5 σημειώνονται με αστέρι. Ο χρωματισμός ανταποκρίνεται στο εστιακό βάθος, σύμφωνα με τη χρωματική κλίμακα (δεξιά).
Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καύσωνας: Απαγόρευση delivery και εξωτερικών εργασιών το Σάββατο από 12:00 έως 16:00 στην Αττική

Ελλάδα / Καύσωνας: Απαγόρευση delivery και εξωτερικών εργασιών το Σάββατο από 12:00 έως 16:00 στην Αττική

Έκτακτα μέτρα προστασίας για εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας λόγω των επικίνδυνα υψηλών θερμοκρασιών. Πρόστιμα 2.000 ευρώ για παραβάσεις.
LIFO NEWSROOM
Ρόδος: Η κατάθεση 31χρονης για σεξουαλική κακοποίηση από τον πατέρα της – «Με βίαζε τρεις φορές την ίδια μέρα»

Ελλάδα / Ρόδος: Η κατάθεση 31χρονης για σεξουαλική κακοποίηση από τον πατέρα της – «Με βίαζε τρεις φορές την ίδια μέρα»

Η 31χρονη κατέθεσε – παρουσία ψυχολόγου – πως έπεσε πρώτη φορά θύμα σεξουαλικής επίθεσης από τον πατέρα της όταν ήταν 16 ετών και ζούσαν μαζί στο σπίτι της γιαγιάς της, έπειτα από τον χωρισμό των γονιών της
LIFO NEWSROOM
Δίκη Γρίβα: «Περίμενα ότι θα αυτοκτονούσε, όχι ότι θα σκότωνε» - Ενταση στην αίθουσα με τους γονείς του θύματος

Ελλάδα / Δίκη Γρίβα: «Περίμενα ότι θα αυτοκτονούσε, όχι ότι θα σκότωνε» - Ενταση στην αίθουσα με τους γονείς του θύματος

Ολοκληρώθηκε η εξέταση των μαρτύρων στη δίκη για τη γυναικοκτονία της Κυριακής Γρίβα, με τους γονείς της να ξεσπούν εναντίον του κατηγορούμενου
LIFO NEWSROOM
ΦΩΤΙΑ ΣΤΟΝ ΦΕΝΕΟ

Ελλάδα / Φωτιά στον Φενεό: «Η σημαντικότερη μέχρι στιγμής οικολογική καταστροφή της φετινής αντιπυρικής περιόδου»

Τα αίτια της φωτιάς στον Φενεό - Τα 5.950 από τα 11.460 στρέμματα που κάηκαν, αφορούν δασικό είδος χωρίς δυνατότητα φυσικής αναγέννησης μετά από πυρκαγιά - Δείτε χάρτες
LIFO NEWSROOM