Η διασπορά της λοίμωξης covid-19 σε όλη την κοινωνία, παραμένει σημαντική, προειδοποίησε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πανδημία στην Ελλάδα.

 

Η αύξηση του επιδημικού κύματος συνεχίζεται και η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων διαμορφώνεται στα 26 έτη. Αυτή την εβδομάδα ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων ήταν περίπου 12% στην επικράτεια, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε υπερδιπλασιασμό των νέων κρουσμάτων. 

 

Η Δρ. Παπαευαγγέλου χαρακτήρισε ανησυχητική τη μετατόπιση της λοίμωξης σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας - κατά κύριο λόγο σε ηλικίες 40 έως 60 ετών. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένας στους τρεις κινδυνεύει να κολλήσει και να νοσήσει, λόγω του συγκριτικά χαμηλού ποσοστού εμβολιασμού σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία (65%). 

 

Ο μέσος κυλιόμενος όρος του 7ημερου, είναι 2.568 κρούσματα. Παράλληλα καταγράφηκε αύξηση των εισαγωγών κατά 70% (κατά μέσο όρο 129 εισαγωγές ανά ημέρα) η οποία όμως δεν συνοδεύεται από αύξηση των διασωληνωμένων σε ΜΕΘ προς το παρόν.

 

Ο δείκτης θετικότητας των αυτοδιαγνωστικών τεστ έχει υπερδεκαπλασιαστεί μέσα στον Ιούλιο. Παράλληλα οι μετρήσεις των λυμάτων δείχνουν σημαντική αύξηση του ιικού φορτίου, 220% στην Αττική και 260% στη Θεσσαλονίκη. 

 

Το ποσοστό των ασθενών που χρειάστηκε να διασωληνωθεί ενώ είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους ήταν κάτω από 1%. Μόνο 42 ασθενείς είχαν πλήρως εμβολιαστεί, από τους 4.600 που διασωληνώθηκαν συνολικά, από τον Φεβρουάριο ως την περασμένη εβδομάδα. Το 99% των ασθενών που χρειάστηκε να διασωληνωθούν, επειδή νόσησαν βαριά, ήταν είτε ανεμβολίαστα άτομα, είτε μερικώς εμβολιασμένα. 

 

Στις περιοχές που η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων είναι στα 20 έτη, η νυχτερινή διασκέδαση είναι η πιο συχνά αναφερόμενη αιτία έκθεσης. Αντίθετα, σε άλλες περιοχές μολύνονται αρκετοί από το οικογενειακό και το εργασιακό περιβάλλον.

 

Αναφερόμενη στους Ολυμπιακούς Αγώνες, είπε ότι ο αριθμός κρουσμάτων στην Ιαπωνία, όπου χθες ξεκίνησαν οι πρώτοι αγώνες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ήταν υψηλότερος από την αρχή του χρόνου, και ερώτημα παραμένει αν οι διοργανωτές θα ελέγξουν τα κρούσματα. 

 

Η καθηγήτρια κάλεσε όλους να εμβολιαστούν και ειδικά εκείνους που θεωρητικά κινδυνεύουν από σοβαρή λοίμωξη. 

 

Συνολικά 2.604 νέα κρούσματα κορωνοϊού καταγράφηκαν στην Ελλάδα τις προηγούμενες 24 ώρες, ενώ μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα 5 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Την ίδια ώρα, 126 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, σύμφωνα με τη σημερινή έκθεση του ΕΟΔΥ.