Τον κώδωνα του κινδύνου για το συνδυασμό ανεμβολίαστων παιδιών και εκπαιδευτικών κατά του κορωνοϊού έκρουσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, σημειώνοντας πως ένα τέτοιο περιβάλλον «θα μπορούσε να φέρει πολλές συρροές».

 

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη σημασία των self test, χαρακτηρίζοντάς τα «πολύ σημαντικό ''όπλο'', λέγοντας μάλιστα, ότι «σκοπεύουμε να τα χρησιμοποιήσουμε ξανά στα σχολεία από το φθινόπωρο με αντιγονικά τεστ για τους μη εμβολιασμένους δύο φορές την εβδομάδα.

 

Την ίδια στιγμή, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η καθηγήτρια σχολιάζοντας το γεγονός ότι έχουν εντοπιστεί κρούσματα με λοίμωξη covid-19 σε παιδικές κατασκηνώσεις, έκανε λόγο για μειοψηφία που αφορά σε χώρους όπου δεν τηρήθηκαν τα πρωτόκολλα. «Ελπίζω ότι στα σχολεία θα τηρηθούν καλύτερα τα πρωτόκολλα» τόνισε. Η μεταδοτικότητα είναι μεγαλύτερη, όχι όμως επιλεκτικά στα παιδιά, είναι σε όλους, εξήγησε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

 

Η καθηγήτρια αναφέρθηκε σε μία μελέτη για τα σχολεία που δημοσιεύτηκε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ,  η οποία εξέτασε τα κρούσματα στους εκπαιδευτικούς το Μάρτιο – Απρίλιο στην Πενσιλβάνια με τεστ κάθε εβδομάδα σε όλους τους εκπαιδευτικούς, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Οι εμβολιασμένοι είχαν 95% μικρότερη πιθανότητα να έχουν θετικό rapid τεστ στον κορωνοϊό.

 

«Το σοκάκι της Μυκόνου είναι σαν εσωτερικός χώρος»

 

Για τα νησιά και τις μάσκες υποχρεωτικά στους εξωτερικούς χώρους ανέφερε χαρακτηριστικά ότι κάποιος που φροντίζει την υγεία του σε σοκάκι του Μυκόνου στις 10 το βραδύ θα πρέπει να φορά μάσκα, είτε είναι εμβολιασμένος είτε ανεμβολίαστος. «Εκεί δεν είναι εξωτερικός χώρος, είναι σαν εσωτερικός με πολύ μεγάλο συγχρωτισμό» υπογράμμισε.

 

Ξεκαθάρισε ότι «οριζόντια να βάλουμε τη μάσκα στους εξωτερικούς χώρους δεν έχει συζητηθεί, αλλά ενδεχομένως να το εισηγηθούμε το χειμώνα ή με μεγάλη αύξηση κρουσμάτων». «Ποτέ δεν είχαμε πει να βγει η μάσκα από τους εσωτερικούς χώρους, είτε για ανεμβολίαστους είτε για εμβολιασμένους» υπενθύμισε.

 

Σταδιακή αύξηση σε νοσηλείες και ΜΕΘ

 

Ερωτηθείσα για την κατάσταση στα νοσοκομεία, η κ. Παπαευαγγέλου απάντησε ότι παραρηρείται σταδιακή αύξηση σε νοσηλείες και ΜΕΘ, διευκρινίζοντας, ωστόσο, πως δεν πρόκειται κάτι εκρηκτικό. Αυτό που θα κάνει τη διαφορά είναι ποσό εύκολο το επιδημιολογικό φορτίο θα μετακινηθεί οπό τους νέους στους ανεμβολίαστους μεγαλύτερης ηλικίας.

 

Τι θα ισχύσει για την τρίτη δόση

 

Για την τρίτη, ενισχυτική δόση που άρχισε να χορηγείται στο Ισραήλ, ανέφερε ότι έχει αρχίσει η κουβέντα και στην Ελλάδα. «Το συζητάμε στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών» είπε, σημειώνοντας πως πρώτη προτεραιότητα είναι τα ευάλωτα άτομα, δηλαδή τα ανοσοκατεσταλμένα. «Το επεξεργαζόμαστε, και μέσα στον Αύγουστο θα εισηγηθούμε σχετικά» δήλωσε.