ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ Facebook Twitter
0

«Το Παιχνίδι του Θανάτου» είναι ένα γαλλικό ντοκιμαντέρ που σκηνοθέτησε ο Κριστόφ Νικ και αναπαράγει ένα ιστορικό πείραμα της δεκαετίας του 1960. το ντοκιμαντέρ δείχνει ότι η πίεση που δέχονται οι παίκτες στα τηλεπαιχνίδια μπορεί να τους κάνει να φερθούν σαδιστικά σε άλλους ανθρώπους.

Πιο συγκεκριμένα το ντοκιμαντέρ αφορά ένα στημένο τηλεπαιχνίδι στο οποίο οι παίκτες καλούνταν να τραβήξουν ένα μοχλό που κάνει επώδυνα «ηλεκτροσόκ» στους αντιπάλους τους, με ολοένα και αυξανόμενη τάση. Στην πραγματικότητα βέβαια οι «αντίπαλοι» ήταν ηθοποιοί που απλώς υποκρίνονταν ότι υπέφεραν από το ηλεκτρικό ρεύμα. Όμως η ανησυχητική διαπίστωση ήταν ότι το 82% (!) των συμμετεχόντων δέχτηκε να τραβήξει το μοχλό παρόλο που γνώριζε ότι το «θύμα» θα υπέφερε και θα ζητούσε μάταια να απελευθερωθεί.

Στο ιστορικό πείραμα της δεκαετίας του ’60 που πραγματοποίησε ο κοινωνικός ψυχολόγος του πανεπιστημίου του Yale, Στάνλεϊ Μίλγκραμ, οι εθελοντές είχαν κληθεί να τιμωρούν με «ηλεκτροσόκ» τους άλλους συμμετέχοντες όποτε απαντούσαν λανθασμένα σε μια ερώτηση. Οι περισσότεροι εθελοντές δεν δίστασαν να ανεβάσουν την τάση στα 450 Volt, παρόλο που γνώριζαν ότι αυτό ήταν επώδυνο και δυνητικά θανατηφόρο. Τα αποτελέσματα οδήγησαν στον Μίλγκραμ στο συμπέρασμα ότι η ανθρώπινη ψυχολογία έχει μια έμφυτη σκοτεινή πλευρά, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να γίνουν βασανιστές αν τους διατάξουν.

Το νέο ντοκιμαντέρ υποστηρίζει τελικά ότι στο περιβάλλον ενός τηλεπαιχνιδιού, όπου ο παρουσιαστής και οι παραγωγοί είναι οι απόλυτοι φορείς εξουσίας, οι παίκτες ίσως αναγκάζονται τελικά να κάνουν πράγματα που δεν θέλουν.

Το «Παιχνίδι του Θανάτου» προβλήθηκε χθες το βράδυ από το κρατικό κανάλι France 2.

ΜΚ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δημήτρης Παπανικολάου για Light: «Εδώ μιλάμε για ρητορική μίσους»

Ελλάδα / Δημήτρης Παπανικολάου για Light: «Εδώ μιλάμε για ρητορική μίσους»

Ο διακεκριμένος παλαίμαχος διεθνής καλαθοσφαιριστής που βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού, όπως και η κόρη του, σχολίασε τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν λόγω των μισαναπηρικών στίχων στο νέο τραγούδι του Light
LIFO NEWSROOM
Έκρηξη στη Θεσσαλονίκη: Τον κατασκευαστή της βόμβας αναζητούν οι Αρχές - Στο «μικροσκόπιο» το κινητό της 38χρονης

Ελλάδα / Έκρηξη στη Θεσσαλονίκη: Τον κατασκευαστή της βόμβας αναζητούν οι Αρχές - Στο «μικροσκόπιο» το κινητό της 38χρονης

Η ΕΛ.ΑΣ. αναζητά έναν άνδρα, φερόμενο ως κατασκευαστή του εκρηκτικού μηχανισμού, ο οποίος φέρεται να διέμενε με την 38χρονη σε διαμέρισμα στα Λαδάδικα που είχε νοικιαστεί μέσω Airbnb
LIFO NEWSROOM