Τους κινδύνους της ανοδικής τάσης που παρουσιάζει ο δείκτης μεταδοτικότητας του κορωνοϊού, υπογράμμισε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά, Ματίνα Παγώνη. 

 

«Ο δείκτης μεταδοτικότητας έχει φθάσει στο 1. Είναι στο 1 και πάει προς τα πάνω. Ό,τι γίνεται σήμερα, θα το δούμε σε περίπου 10 με 15 μέρες. Αν ξεκινήσουν νοσηλείες, διασωληνώσεις, τότε τα πράγματα έχουν ξεφύγει τελείως», εκτίμησε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

 

«Είχαμε φτάσει στο 0,20 – 0,25 και ήμασταν πολύ καλά το Μάιο. Ας ευχηθούμε ότι δε θα υπάρξει άλλη αύξηση. Πρέπει να περιοριστεί το όριο των συγκεντρώσεων σε κάτω από 50 άτομα για να ξεπεράσουμε τον σκόπελο» πρόσθεσε η κα Παγώνη που παραδέχτηκε πως οι ειδικοί ανησυχούν ιδιαιτέρως από την παρούσα επιδημιολογική εικόνα. 

 

«Ανησυχούμε παρά πολύ, αλλά είμαστε ψύχραιμοι γιατί ο πανικός δεν φέρνει καλά αποτελέσματα [...] Είναι δύσκολες οι ημέρες που διανύουμε, και θα είναι δύσκολες μέχρι τις 20 Αυγούστου γιατί όλοι θα βγουν, όλοι θα πάνε στα νησιά. Χρειάζεται απόσταση πάνω από δύο μέτρα και μετά μάσκα και πλύσιμο χεριών». 

 

Η ίδια συστήνει χρήση μάσκας όχι μόνο σε εσωτερικούς χώρους αλλά και σε εξωτερικούς όπου υπάρχουν φαινόμενα συνωστισμού, υπογραμμίζοντας πως «όσο μεγαλύτερος πληθυσμός υπάρχει, τόσο περισσότερα θα είναι τα κρούσματα». Όσο για κάποιο εμβόλιο; «Το εμβόλιο το ξεχνάμε για φέτος. Τα εμβόλια έχουν συγκεκριμένες φάσεις και πρέπει να είναι ασφαλή - από το 2021 το εμβόλιο», απαντά.

 

Για την κατάσταση στον Πόρο όπου ελήφθησαν περιοριστικά μέτρα, διαβεβαίωσε πως η ιχνηλάτηση θα γίνει εύκολα καθώς είναι περιορισμένης έκτασης η κατοικημένη περιοχή. «Χρειάζεται μάσκα μέσα και έξω όλοι, δεν ξέρουμε ποσά είναι τα κρούσματα δεν ξέρουμε ποιος είναι ο διπλανός μας. Ειδικά στον Πόρο οπουδήποτε και στο καφέ μάσκα, μέχρι να γίνει ιχνηλατήσει να δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα».

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr