Το Oruc Reis μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου - Η φωτογραφία με την φρεγάτα «Κουντουριώτη»

Το Oruc Reis μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου - Η φωτογραφία με την φρεγάτα «Κουντουριώτη» Facebook Twitter
Η φρεγάτα Κουντουριώτης «σε απόσταση αναπνοής» από το Oruc Reis
0

Μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου κινείται αυτή την ώρα το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis.

Σύμφωνα με την τουρκική NAVTEX που εκδόθηκε το βράδυ της Τετάρτης, το πλοίο θα συνεχίσει τις έρευνες στην περιοχή έως τις 27 Οκτωβρίου, με τον υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, να διαμηνύει ότι η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις έρευνες για δύο μήνες. 

«Το πλοίο Oruc Reis, το οποίο το τελευταίο διάστημα συζητήθηκε ιδιαίτερα, συνεχίζει τις εργασίες του νότια του Κας, εντός της δικής μας υφαλοκρηπίδας», υποστήριξε ο Ντονμέζ. «Εμείς εκεί έχουμε επιπλέον εργασίες περίπου δύο μηνών. Δηλαδή είμαστε στη μέση του προγράμματός μας. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις εργασίες μας στην ανατολική Μεσόγειο, στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου, των συμφερόντων και των δικαιωμάτων μας».

Το Oruc Reis μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου - Η φωτογραφία με την φρεγάτα «Κουντουριώτη» Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου EPA

Η Αθήνα απάντησε με αντι-Navtex στην παράνομη Navtex που εξέδωσε ο σταθμός της Αττάλειας για τις έρευνες του Oruc Reis σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η ελληνική Navtex κάνει λόγο για «μη εγκεκριμένη δραστηριότητα» και υπογραμμίζει ότι μόνο ο σταθμός της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού στο Ηράκλειο έχει τη δικαιοδοσία για την έκδοση μηνυμάτων στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.

Μιλώντας σε αξιωματικούς του τουρκικού στρατού, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, αναφέρθηκε στην ανάγκη διαλόγου για την επίλυση των διαφορών Ελλάδας – Τουρκίας, επαναλαμβάνοντας ωστόσο τα περί «Γαλάζιας Πατρίδας»,  υποστηρίζοντας ότι η τουρκική υφαλοκρηπίδα εκτείνεται στο μεγαλύτερο μέρος της θαλάσσιας περιοχής μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.

«Η κυριαρχία της Γαλάζιας Πατρίδας μας, η ασφάλεια της ανεξαρτησίας μας, αυτή είναι η ευθύνη μας. Τασσόμαστε υπέρ του διαλόγου, έχουμε πει κατ' επανάληψη ότι δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο και ότι δεν θα επιτρέψουμε την παραβίαση των δικαιωμάτων μας. Αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό», ανέφερε ο Ακάρ και συμπλήρωσε ότι «όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι είμαστε αποφασισμένοι, πως είμαστε επίσης ικανοί να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και συμφέροντά μας, πως θα ρισκάρουμε τα πάντα για τον σκοπό μας».

Εν τω μεταξύ, αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Τουρκία το ντοκουμέντο που παρουσίασε η δημόσια τηλεόραση, όπου η φρεγάτα Κουντουριώτης φαίνεται να πλέει πολύ κοντά στο Oruc Reis. Η τούρκικη κυβέρνηση έσπευσε να κινητοποιήσει τον προπαγανδιστικό της μηχανισμό, με την ελεγχόμενη εφημερίδα Yeni Safak να κάνει λόγο για φωτομοντάζ.


Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, η φωτογραφία τραβήχτηκε το πρωί της Τρίτης, όταν το τούρκικο ερευνητικό άλλαζε κατεύθυνση σε απόσταση 9 ναυτικών μιλιών από το Καστελόριζο, πριν καν τα τουρκικά πολεμικά πλοία που το συνόδευαν αντιληφθούν τι έχει συμβεί.

Χθες το βράδυ, το Oruc Reis κινούνταν νοτιοδυτικά του Καστελόριζου, περνώντας νωρίτερα σε πολύ μικρότερη απόσταση από τη Μέγιστη, στα 9,5 ναυτικά μίλια, κάνοντας στροφή.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ